30 mei 2020

Campertrip 18 - Steenderen, Gelderland (3)

Vandaag op het (fiets)programma: rondje Doesburg - Dieren. En een veerpontje. Nog geen 30 km, maar in dit heerlijke landschap is elke meter al mooi. 

Lunchpakketje mee en fietsen maar. De IJssel bepaalt hier het landschap. In Doesburg is het best druk: de gemeente plakte stickers op de grond met het verzoek rechts te lopen. Enkele vrouwen lopen uiterst links. Als ik ze erop wijs luidt de wat verdwaasde reactie: 'Maar wij lopen hier.' Een man naast mij moet met mij lachen om zoveel domheid.
Meer foto's: hieronder.

29 mei 2020

Campertrip 18 - Steenderen, Gelderland (2)


De Achterhoek is achterlijk mooi. Zeker met dit weer, op de fiets, langs de IJssel, door dorpjes, tussen weilanden, graanvelden, maïsvelden... Aardige postbode, die iets vertelt over Zutphen en de omgeving. Een restaurant waar we eten kunnen afhalen. Een man die trots is op zijn fiets, een ander op zijn Engelse oldtimer (foto hiernaast), de veerpont bij Bronckhorst. Het is een geweldige omgeving hier en we hebben gelukkig nog een paar dagen.
Camperplaats Landlust in Steenderen ligt op een schitterende plek. Winkels om de hoek, het schitterende landschap rondom. Meer foto's: hieronder.

28 mei 2020

Campertrip 18 - Steenderen, Gelderland (1)

Een paar dagen stond de bus voor de deur, maar vandaag zijn we weer op pad. Weer naar een Bij ons-camperpark, dit keer in Steenderen. Landlust heet het, bijna midden in het dorp. Dicht bij Bronkhorst, het kleinste dorpje van Nederland.
Gelukkig had ik onze komst aangekondigd, want het parkje is vol. Bij de camperplek hoort een winkel (twee verdiepingen, één met speelgoed, de ander met huishoudelijke artikelen). De Coop en een drogist zijn ook vlakbij, en zelfs een afhaalrestaurant, snackbar en - zaterdag - een mobiele pizzeria hebben we tot onze beschikking.

26 mei 2020

CamperHomie: nieuwe digitale groep

"CamperHomie is een nieuw platform voor en door camperliefhebbers. Reizigers, zelfbouwers, beginners, avonturiers: iedereen kan terecht bij deze online community. Eén plek waarop alles wat te maken heeft met het camperleven samenkomt en je ook nog eens CO2 kan compenseren."

Tot zover het 'goede' nieuws. Nee, nog meer: de website ziet er best leuk uit. Maar als je - zoals ik - overgevoelig bent voor taalfouten dan kun je maar beter niet op de volgende link klikken: CamperHomie

En dat 'home is where we park it' weten we nu ook wel. Veel afgezaagder kan het werkelijk niet. Sterkte dus, als je die kant op klikt.

NIEUW: iNDUS toiletsysteem van Thetford

Je zou zeggen: wat kun je aan een campertoilet nog veranderen om dat vervolgens zonder overdrijven ‘een heel nieuw systeem’ te noemen? Welnu, met iNDUS bewijst Thetford dat dit wel degelijk mogelijk is. Alles gericht op gebruiksgemak, vooral als het gaat om het legen van het campertoilet. Aan het nieuwe systeem is vijf jaar in stilte gewerkt.

Een serieuze innovatie dus, waarmee Thetford als marktleider in mobiele sanitaire systemen een grote stap voorwaarts zet. Bürstner valt de eer te beurt als eerste camperfabrikant een voertuig te presenteren met het iNDUS systeem. Adria volgt binnenkort.

Hergebruik grijs water

Niet alle innovaties slagen. Thetford probeerde recent een ‘machine’ op campings te introduceren die het legen van cassettes min of meer zou ‘automatiseren’. Er volgden verschillende versies van het apparaat, maar uiteindelijk is het project in z’n geheel afgeblazen.

25 mei 2020

Campertrip 17 - Anjum, Friesland (6 en slot)

Een Friese motormaat - net als ik zitting hebbend in de Ledenraad van de KNMV - kwam vanmorgen nog even op de koffie in Anjum. Grote picknicktafel voor de camper, dus afstand houden was geen probleem. Daarna liet ik het vuile water weglopen - handig, zo'n verplaatsbare opvangbak met slang: niet eerder gezien - en reden we richting Dokkum en terpdorpje Jannum, om daar nog even dat prachtige 12e eeuwse (!) kerkje, met sarcofagen, te bezoeken. Beheerder Aldert de Boer was er ook net. "Ja, het kerkje staat altijd open. Het is hier geen massatoerisme, maar regelmatig komen er mensen kijken, zoals jullie nu. Dan is het sneu als je voor een dichte deur staat. En veel te halen valt hier niet."

Bij het kerkje dronken we koffie in de camper, we lunchten nog wat op een parkeerplek later en reden toen naar huis. Anjum - Bergen op Zoom is toch zo'n 300 km.

Friesland, we wisten het al, is schitterend. Dus zonder enige aarzeling zeg ik: tot de volgende keer!

Hieronder nog enkele foto's van Jannum's kerkje.



24 mei 2020

Campertrip 17 - Anjum, Friesland (5)

Laatste volle dag Anjum: we hebben besloten morgen richting huis te rijden. Volgend weekend willen we naar het oosten: daarover later meer.
Vanmorgen regen, vanmiddag knapte het op. Tijd om het 2021-nieuws over de LMC campers op vivakamperen.nl te plaatsen: zij waren de eerste met het nieuws over het volgende modeljaar.

23 mei 2020

Campertrip 17 - Anjum, Friesland (4)


"Zo", zei Renske van de camperplaats in Anjum toe ik haar vanmorgen vertelde dat we naar Dokkum wilde fietsen. "Dan heb je op de terugweg wind mee." We weten nu dat we dan op de heenweg wind tegen zouden krijgen, en niet te zuinig ook. Sowieso waait het altijd in de kop van Friesland, maar als het KNMI meldt dat het stevig waait, dan stormt het hier wel zo'n beetje. De eFiets is dan wel een genot. Het rondje bedroeg precies 40 km.

Het is een prachtige rit naar Elfstedenstad (keerpunt) Dokkum. Heel veel vrijliggend fietspad, langs het water. We volgden de knooppunten, ons aangereikt door Renske. Eerst een stukje oostwaarts (wind mee), dan in zuidelijke richting en dan pal west naar Dokkum. Daar liepen we wat rond (stadhuis, Waag, bolwerk) en kochten we wat. Het was er, gezien het 1,5 m-voorschrift, best druk.Vlak voor Dokkum hadden we al de meegenomen lunch genuttigd.

Hieronder nog enkele foto's van vandaag.


22 mei 2020

Campertrip 17 - Anjum, Friesland (3)

Na een mooie verjaardag gisteren begint de 22e mei met regen en onweer. Uitslapen dus.


Op de fiets halen we twee lekkerbekjes uit de wekelijkse viskraam en witte bolletjes bij de Coop, hier in Anjum op een paar minuten fietsen (en de hele week open, inclusief zaterdag tot 20 uur en zondag ook nog enkele middaguren). De lekkerbekjes smaakten prima.

Vanmiddag op de fiets naar Lauwersoog. Windje mee, dun zonnetje, maar wel donkere wolken. Je hoeft geen meteorologisch wonder te zijn om te voorzien dat je dan niet droog thuis komt. En dat deden we dus ook niet: de broeken hangen nu weer in de zon te drogen.

We aten ter plekke een ijsje - telefonisch besteld... - schuilden wat voor de regen maar besloten toch maar het gevecht met regen en tegenwind aan te gaan. Je krijgt hier in elk geval geen corona van.

19 mei 2020

Campertrip 17 - Anjum, Friesland (2)

De bus staat sinds begin januari - na de terugkeer van onze wintersporttrip - in de stalling. Ik had verwacht er al lang weer mee weg te gaan - en dus geen bijzondere maatregelen getroffen door bijvoorbeeld de hoofdschakelaar bij de accu's uit te zetten. De stalling heeft een getemperd licht doorlatend dak: het is, dankzij dit zonnige voorjaar, kennelijk genoeg licht om de boordaccu's dankzij het zonnepaneel op het dak gevuld te houden.
De sneeuwschop eruit, de tafel erin. Vloerkleed halen we er ook uit: dat is voor de winter. De vloerverwarming kan ook uit (..). Om te drinken nemen we flessenwater mee, de watertank - handen wassen, handen wassen, afwassen, tanden poetsen, toilet - vul ik morgenavond.

Campertrip 17 - Anjum, Friesland (1)

Anjum, 21 - 25 mei 2020
Eerste ritje: van stalling naar de bandenwissel.
Al onze voorjaarsplannen met de camper werden 'het slachtoffer' van COVID-19 ofwel de coronacrisis. De bus - half mei - staat nog op zijn winterbanden in de stalling, hier een stukje verderop. Maar op 12 mei nemen we een besluit: we vertrekken op 21 mei voor enkele dagen Anjum. Op een Bij ons camperplaats aan het Lauwersmeer. We hebben voor alle zekerheid maar even een berichtje die kant op gestuurd, want het idee leeft bij ons dat iedereen nu op stap gaat - na maanden quarantaine - en alles dus wel vol zal staan. Maar: dat blijkt mee te vallen.
Het wordt de 17e trip met deze bus, die we in juni 2019 bij de dealer mochten ophalen. De kilometerstand gaat richting de 15.000.

18 mei 2020

Tips op NKC-website: camperen in coronatijd

Op verzoek van de NKC schreef ik een stuk over de mogelijkheden om te gaan camperen in dit corona-tijdperk. Zeker nu de maatregelen wat minder nauw om ons sluiten.

De link naar het volledige artikel: hier.

17 mei 2020

CamperReisMagazine nr. 2 - 2020 verschenen

Deze week verscheen de nieuwe CamperReisMagazine (nr. 2 - 2020), het tijdschrift voor de reislustige camperaar. In dit nummer reportages uit Noord-Jutalnd (Denemarken), de bergen van l'Oisans de Vendée (Frankrijk), Sardinië, Portugal en - van mijn hand - Graubünden (Zwitserland). En wat te denken van een droomreis naar het oude China? Verder produceerde ik enkele pagina's met het campernieuws van dit voorjaar.

Een los nummer kost € 6,50.

Meer info: www.camperreismagazine.nl

14 mei 2020

Opvallend opvallende buscamper

Ongezien een camperplaats oprijden zal niet meevallen met dit exemplaar. Wat een opmerkelijke schoonheid (?) is dit! Kwam het beeld tegen in het Duitse magazine Promobil. Het is de Ford Nugget Cross, nieuwste model. Heel stoer!
En in een omgeving waar wij straks misschien ook wel weer naar toe mogen.

11 mei 2020

Een smakelijk gebruik van campers en caravans

Campers als eetplek: wie heeft dat verzonnen? Corona maakt creatief, blijkt telkens opnieuw. Kijk hier maar eens.
Wij geven nog even de voorkeur aan thuis. Zoals het advies van de overheid nog steeds luidt. 

10 mei 2020

Sylvia Witteman en haar camper

Sylvia Witteman is columniste bij de Volkskrant. Vaak grappig om te lezen. Over huis-tuin--en-keuken dingen, zonder een blad voor de mond te nemen.
Ze heeft intussen ook een camper. Lees maar.


08 mei 2020

Hymer grote afwezige op beurzen in 2020

De Erwin Hymer Group (Bürstner, Carado, Crosscamp, Dethleffs, Eriba, Etrusco, Hymer, Niesmann+Bischoff, Laika, LMC en Sunlight) zal NIET aanwezig zijn op alle nog in 2020 geplande beurzen. Het grote aantal mensen op een beurs en de zorg voor de gezondheid voor publiek en medewerkers hebben tot dit ingrijpende besluit geluid. 

Net gisteren werd bekend dat de eerstvolgende grote beurs, de CaravanSalon in Düsseldorf, wel doorgaat, alleen een week later dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Of het niet deelnemen van de Erwin Hymer Group gevolgen heeft voor het doorgaan van beurzen is op dit moment nog niet bekend. Met elf belangrijke merken is Hymer een grote speler in de recreatiemarkt. Wij houden u uiteraard hier op de hoogte van de ontwikkelingen.

De laatste jaren parkeerde ik eerst de caravan en vorige jaar de camper op een camping langs de Rijn, op 20 minuten fietsen van het beurscomplex. Na het bericht van de CaravanSalon meldde ik me daar direct - maar helaas, het terrein is al volgeboekt. Als ik ga zal ik dus iets anders moeten vinden.

CaravanSalon Düsseldorf gaat door!


De datum schuift een week op, maar de CaravanSalon Düsseldorf gaat definitief door. Kunnen we toch nog van praktisch alle merken caravans en campers zien wat ons in - een hopelijk coronavrij - 2021 te wachten staat. Ik heb de camping aan de Rijn alvast gereserveerd... daar sta je relatief rustig, op zo'n 20 minuten fietsen van het beursterrein.

07 mei 2020

De campings gaan weer open!

Zo, een begin is er, als het om kamperen gaat. Op 1 juli gaan de campings in ons land weer open - inclusief sanitair. Er zijn nu al veel terreinen en camperplaatsen open, maar altijd zonder sanitair. Voor veel camperaars geen probleem, maar het advies is nu nog: blijf zoveel mogelijk thuis. Kamperen is geen noodzaak, dus wij zijn in elk geval thuis gebleven.

Reizen naar het buitenland lijkt voorlopig nog niet mogelijk. De grenzen met België zijn dicht en ook andere landen ontraden niet-noodzakelijk reizen. Ik vermoed dus dat het kamperen in eigen land dit jaar populairder wordt dan het ooit was.

Als je niet aan het hoogseizoen gebonden bent door werk of schoolvakanties lonkt nu het najaar 2020. Wie weet kunnen we tegen die tijd ook het land weer even uit.


De 'winst' van deze crisis? We hebben onze directe omgeving een stuk beter leren kennen. Zoomland, heerlijk wandelbos met vennetjes, en een soort moerasgebied (de Zeezuiper genaamd). Hadden we onder normale omstandigheden wellicht nooit gezien...