31 juli 2020

Campertrip 29 - Brabant/Zeeland Viva-kampeerbedrijven (3 en slot)

Misschien wel de warmste dag van het jaar - of staat ons nog meer te wachten? Vanmorgen werd ik in de buscamper wakker. Het eerste wat ik deed was meer en meer tegenover elkaar open zetten. Dat hielp behoorlijk: ik heb een paar uur zonder al te veel warmte kunnen werken.

Gorter in Heinkenszand is dealer van Weinsberg kampeerauto's











Daarna bezocht ik het negende Viva-kampeerbedrijf voor fotografie en tekst. Nog één te gaan, maar daar wachten we even mee tot de gevel is aangepast. Gorter in Zeeland - bedenker en voorzitter van de Viva-groep - bezocht ik: daar kun je terecht voor caravans en campers.

30 juli 2020

Campertrip 29 - Brabant/Zeeland Viva-kampeerbedrijven (2)

Vanmorgen een Viva kampeerdealer in Oost-Brabant bezocht, vanmiddag één verder naar het westen en morgen in Zeeland - waar ik einde middag alvast ben neergestreken op een camperplaats. In Heinkenszand, met drie plekken, alle drie bezet nu.

Behalve de twee bedrijven kwam ik ook nog twee spiksplinternieuwe caravans model 2021 tegen: een Weinsberg en een Hobby. Altijd leuk om te zien wat er voor innovaties zijn.
Morgen dus voorlopig mijn laatste bezoek aan een Viva kampeerbedrijf - althans met de bedoeling hier te fotograferen. Er rest er dan nog één van de tien: daarmee wachten we even tot de nieuwe gevel gereed is.


29 juli 2020

Campertrip 29 - Brabant/Zeeland Viva-kampeerbedrijven

Camping en camperplaats Wetland (Campercontact 147)
Deze dagen ben ik weer op pad om enkele Viva kampeerspecialisten te 'portretteren': in tekst en beeld. Ik ben in Brabant en in Zeeland. Overnachten doe ik in de buscamper (op camperplaatsen), die dan weer even tevens als mobiel kantoor fungeert. Onderweg even wat boodschappen doen en dan richting Eindhoven eerst. Werk gaat mee, want ook mijn Noorse opdrachtgever wil nog wat tekst en beelden ontvangen.

Op Facebook lees ik dat 'het overal vol is'. Nou, hier niet hoor. Dus als je rust zoekt, natuur (De Groote Peel begint op 10 minuten lopen van hier), dan ben je hier op je plek.
Meer beelden hieronder.

28 juli 2020

Campertrip 28 - Luxemburg / Ardennen (10 en slot)

Mooie kleur, deze Eliseo!


























Tarchamps - Kehl - Bergen op Zoom. Dat was toch zo'n 900 km sturen met de Adriabus. Inclusief een proefritje bij Bürstner met hun nieuwe Eliseo buscamper die binnenkort op de markt verschijnt. Voorzien van de nieuwe (heel fijne) Fiat automaat. Kortom: gisteren heb ik mijn 'vlieguren' wel gemaakt. Eén geluk: ik vind het rijden in een buscamper zó leuk...

Rond middernacht waren we thuis. Alleen in en rond Straatsburg wat oponthoud, verder konden we goed doorrijden.

26 juli 2020

Campertrip 28 - Luxemburg / Ardennen (9)

Heerlijk veel licht - en uitzicht - in onze Adria Twin
Laatste dag Luxemburgse Ardennen. Vanmorgen had ik een gesprek met Judith Koopmanschap, die deze camping bestiert. Vanmiddag maakten we een wandelingetje. En dronk ik een glaasje bij campinggasten waar we steeds langs lopen en er steeds een grap 'ontstaat'. Vanavond aten we in het restaurantje van de camping: het smaakte heerlijk.
[Meer beelden hieronder]

Morgen rijden we naar Kehl voor de presentatie van de 2021-modellen van Bürstner.


25 juli 2020

Militaria: een bijzondere hobby - en een leuke ontmoeting

**LAATSTE NIEUWS** De soldaat in kwestie heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd. Zes maandag na de oorlog kreeg hij zijn ontslag. Of de man nog leeft is nog niet achterhaald.












“Het begon ooit toen ik mijn oudste zoon een eenvoudige metaaldetector voor zijn verjaardag gaf. Ik gooide toen onmerkbaar voor hem een muntstuk ergens neer en dat vond hij toen. Zo is het eigenlijk begonnen.” Op de camping in Luxemburg staan ze met hun tentje naast ons: een vader en zijn twee zoons. “De oudste is een zoeker.” Het blijkt te gaan om het zoeken en vinden van restanten uit de tweede wereldoorlog: helmen, geweren, granaten, emblemen tot zelfs raketmotoren aan toe. Een bijzondere hobby, “die intussen thuis leidt tot intussen een behoorlijke verzameling”, vertelt de zoekende zoon, nog net tiener.
'In deze streek is hard gevochten'
In de streek waarin we kamperen is hard gevochten: “In Luxemburg is nergens feller gevochten dan hier”, leer ik. Daarom zijn ze ook hier: voor een bezoek aan enkele musea (‘Diekirch is het beste museum met de meeste voorwerpen’) en om met de metaaldetector aan de slag te gaan. Officieel mag dat niet – daarom hier geen namen – ‘maar dat geldt voor meer’.
Kettinkje
Aan het eind van de middag komt de zoon vol trots iets laten zien. “Dit hebben we vanmiddag gevonden. Er was hier een linie met allemaal schuttersputjes: in één van die putjes vonden we dit kettinkje.” Het gaat om een kettinkje met de naam van de drager en de naam van een vrouw achterop. Op mijn vraag of dit niet ‘gewoon’ een kettinkje van een na-oorlogse Luxemburger kan zijn is het antwoord duidelijk: “Nee, want ook zijn munitiegordel en nog meer voorwerpen lagen er bij. Ik heb een detector die vrij diep gaat.” Grote vondsten met gevaarlijke voorwerpen worden door de serieuze liefhebbers doorgaans gemeld: “Niemand wil dat er ongelukken gebeuren.”

24 juli 2020

Campertrip 28 - Luxemburg / Ardennen (8)


Camping Um Bierg in Tarchamps: daar zijn we vandaag terecht gekomen. Kort ritje in zuidwestelijke richting, parallel aan de grens met België.

Links de grenspaal uit 1843.
Eén van de wandelingen vanaf de camping is de grenspaalroute: een door latere oorlogen beschadigde grenspaal uit 1843 is de beloning als je deze route loopt. Grotendeels verhard, maar op een enkele tractor na kom je hier verder niets tegen. De grenspaal staat pal naast een schuilplek voor een kwartet pinken, dat nieuwsgierig kwam kijken wat ik aan het doen was.

Deze camping kreeg enige bekendheid door het programma Ik vertrek. Waarin uitbaatster Judith Koopmanschap te zien was, die haar woonboot in Loosdrecht met pedicurepraktijk inwisselde voor deze camping in Luxemburg. Wie weet kan ik haar nog vragen of dat een verstandige beslissing was...

23 juli 2020

Campertrip 28 - Luxemburg / Ardennen (7)

Vandaag weer eens de fiets gepakt. Een klein ritje, naar enkele meren hier op nog geen 10 km afstand van de camping in Troisvierges. Die naam staat voor drie maagden - vanaf het begin ben ik daar naarstig naar op zoek geweest. En waarachtig: ik vond ze!




Niet zo zacht en warm als ik had gehoopt, maar ze bestaan in elk geval.

Bij de meren in Weiswampach is duidelijk ook een camping geweest: we fietsten over een terrein met vakken, door heggen omgeven, stroompalen en kranen. Met het staat er nu verwaarloosd bij, de gebouwen met hekken omgeven. Jammer, want het is een aantrekkelijke plek - ook voor camperplaatsen trouwens.

Het eerste meer werd vanmiddag uitsluitend bewoond door ganzen. In en rond het tweede meer was meer te doen: zwemmen, kanoën en in het weekend is er ook horeca met terras. Opmerkelijk (steeds weer): je hoort Nederlanders overal bovenuit. (Zijn wij een luidruchtig volkje?)

Morgen verplaatsen we ons een stukje in zuidelijke richting in Luxemburg. We staan dan op een camping die ooit te zien was in het TV-programma 'Ik vertrek'. Van een woonboot met een pedicurepraktijk in Loosdrecht naar een Luxemburgse camping. Maar het is haar gelukt, vermoed ik.

[Meer foto's: hieronder.]


22 juli 2020

Campertrip 28 - Luxemburg / Ardennen (6)

Sinds maart 2020 – en er is geen enkele relatie met corona – is het openbaar vervoer in Luxemburg gratis. Maar niet alleen daarom besluiten we een dag stad Luxemburg te doen. Kleine handicap: de treinen naar Ettelbruck rijden niet maar worden vervangen door bussen. Na zo’n anderhalf uur staan we op het station in Luxemburg. Een stad vol historie en met veel meer allure dan je in het kleine groothertogdom zou verwachten.

Gratis openbaar vervoer in Luxemburg!
En elk jaar een verse loc.


In de Notre Dame vallen we binnen tijdens een klein concert voor kerkorgel en dwarsfluit, met werken van Gabriël Fauré. Het geluid van een kerkorgel gaat bij mij in positieve zin - door merg en been: mijn dag was dus al vroeg geslaagd. En toen moesten de lunch en 'het mooiste balkon van Europa' nog volgen. Een fantastische dag dus! Nou ja, die muilkorven in het ov, dat is geen pretje in een oudere stoptrein zonder airco.
[Meer beelden hieronder.]


21 juli 2020

Campertrip 28 - Luxemburg / Ardennen (5)


De natuurpad-route begint bij het station van Troisvierges
Het natuurgebied Cornelys Millen - geen idee waar die naam vandaan komt - ligt in het uiterste noorden van Luxemburg. Waterpartijen en moerasachtige stukken, maar ook een klim kom je tijdens de wandeling – zo’n 11 km vanaf de camping – tegen. Wij nemen de lange route. We zien een prachtige hagedis en we bezoeken een vogelhut, in de hoop hier de zwarte ooievaar te zien die in Luxemburg broedt en hier regelmatig wordt waargenomen. Maar vandaag helaas niet. Wel zes prachtige exemplaren van de Rode Wouw, die een maaiende tractor vergezellen. Regelmatig duiken ze naar beneden om een prooi tussen het net gemaaide gras uit de vissen. Jammer genoeg heb ik niet de 400 mm bij me, wel de 200 mm. Wat een prachtige vogels zijn dit!
[Hieronder meer foto's]

20 juli 2020

Campertrip 28 - Luxemburg / Ardennen (4)

Een 'rustdag', op deze voormalige wasdag. Hoewel: ik begon vanmorgen met een gesprek met de man die bij de gemeente Troisvierges verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het toerisme - inclusief de camping hier. Een Nederlander, maar al zeker twintig jaar in Luxemburg in het toerisme werkzaam, onder meer als campingeigenaar op een terrein zo'n zes kilometer hier vandaan. Die wordt nu door zijn broer geleid.

Tegenover de camping is een soort kunstparkje, dat we op weg naar het boodschappen doen bezochten. We waren trouwens van plan om bij de Portugese supermarkt in het dorp inkopen te doen, maar die is rond het middaguur twee uur gesloten. Siësta. Gelukkig was de bakker een stukje verder wel open: hadden we tenminste broodjes. Zagen daar ook twee mensen op een sportieve fiets, beide met een aanhanger. En daaromheen drie jonge meisjes op een eigen kleine mountainbike en in één van de aanhangers zat nog een vierde meisje. Op weg naar de camping... in tentjes, vermoed ik. Wat een onderneming. Nederlanders ook, zo te horen.
[Meer beelden hieronder.]

19 juli 2020

Campertrip 28 - Luxemburg / Ardennen (3)

Het is opnieuw prachtig weer. De opwarming van de aarde heeft ook één positieve kant...


Vandaag fietsten we heuvel op heuvel af naar Clervaux. Met de mooie burcht en de al even mooie abdij. We genoten er een warme lunch op een van de vele, gelukkig weer goed bezette terrasjes. Onderweg bezochten we nog twee campings voor enkele foto's: de camping bij de stad Clervaux en camping Woltzdal, sinds 1993 onder Nederlandse leiding en mooi gelegen aan een riviertje. Meer beelden: hieronder.


18 juli 2020

Campertrip 28 - Luxemburg / Ardennen (2)

Vandaag had ik een grote toeloop van kampeerders verwacht op de camping in Troisvierges, maar deze bleef uit. Er zijn meer plekken bezet, maar druk is het nog geenszins hier in het noordwesten van Luxemburg. Vinden wij niet erg...
Vanmorgen op de fiets omhoog naar de supermarkt. Terug ging een stuk eenvoudiger - ik hoefde niet eens te trappen.

Vandaag wandelden we - 11,5 km - de Sentier des Passeurs, ofwel Der Fluchthelferweg bei Troisvierges. Oorlogstoerisme dus, Tweede Wereldoorlog. Er zijn hier enkele ‘herdenkingspaden’ aangelegd: het zijn voormalige vluchtroutes die Luxemburgse burgers naar België voeren als de grond te heet onder hun voeten wordt. Dat begint in 1942, als de Duitsers ook in Luxemburg steeds meer mensen arresteren op verdenking van verzetsdaden. Ook gevluchte deserteurs en mensen die Joden of deserteurs onderdak verschaffen zijn niet veilig voor de Duitse terreur. De vluchtroutes, via smalle weggetjes die alleen vooral Luxemburgse jongeren kenden, voerden naar België, waar de controles door het Duitse militaire regime in die tijd minder streng waren. [Hieronder meer beelden]

17 juli 2020

Campertrip 28 - Luxemburg / Ardennen

Groen plekje op de camping van Troisvierges. Linker gebouw: receptie. Rond gebouw: sanitair.
Voor kampeertijdschriften en een dealerorganisatie rijden wij onze Adria-bus naar mooi Luxemburg. Troisvierges is de eerste halte: over deze camping met omgeving wil een uitgever van twee kampeertijdschriften een reportage. In de receptie en het toiletgebouw mond/neuskapje op, verder niet. Twee meter afstand houden, iets meer dan bij ons (opmerkelijk, in zo'n klein landje - er is al zo weinig ruimte in het Groothertogdom Luxemburg).

Eerste indruk: prima kampeerterrein. Dorp en station op loopafstand. Zwembad, restaurant, beachvolleybal, tennis: het is er allemaal. En een riviertje waarin mijn kleinzoons zich best zouden vermaken.

Receptie camping Troisvierges.



Ook diverse tenten en vouwwagens hier. De Ardennen trekken
een sportief kampeervolkje.

14 juli 2020

Campertrip 27 - Zeeland (3 en slot)

Regen, zoals voorspeld. Alle tijd om wat uit te slapen, in alle rust te ontbijten en te douchen. Onthaasten kost ons geen enkele moeite met de camper onderweg. Na de lunch een stuk wandelen: de parlevinker route is de bedoeling. We gaan op weg, maar eenmaal aan het Kanaal door Zuid-Beveland gaat het toch te hard regenen om een wandeling over de dijk in de wind nog leuk te vinden. We lopen een stuk terug - langs camping Linda: ik zie louter aluminium koekblikken staan - en drinken koffie in een restaurantje.

13 juli 2020

Campertrip 27 - Zeeland (2)

Camperplaats Molenzicht - Wemeldinge
Nee, dat was dus niet de bedoeling van onze trip naar Zeeland – voorafgaand aan de reportages die we in Luxemburg voor enkele opdrachtgevers gaan maken. Bij Mobiledrôme in Oud Gastel hebben ze vorige week prima werk verricht met de inbouw van een 1000W omvormer en een battery monitor: het werkt allemaal voortreffelijk. Fijn dat de omvormer ook een afstandbediening heeft: hij hoeft immers alleen maar af en toe aan voor de laptop en voor de eFiets-accu’s. Op de monitor, prachtig bij de andere instrumenten geplaatst, is te zien hoe het met de twee huishoudaccu’s en zelfs de startaccu – waarop overigens geen verbruikers zijn aangesloten – is gesteld. Een meesterwerk is er afgeleverd. 

11 juli 2020

Campertrip 27 - Zeeland

Dit is en wordt geen gewone campertrip, kunnen we nu al vaststellen. Rijden met een caravan aan de haak, lekkage opnieuw van de Truma boiler, en gelukkig gaat er ook iets goed: alles is veilig in Zeeland aangekomen. Caravan voor dochter en kleinzoon, onze buscamper voor één nacht op dezelfde camping.
Het is best een hele trein, een buscamper van 640 cm lang en een Caravelair gezinscaravan erachter. Maar het rijdt prima: alleen een bocht op de camping was te krap: even afkoppelen was onvermijdelijk. Bij de foto: ik sta foto's te maken van de extra spiegels die ik heb gemonteerd voor (nog) meer zicht naar achteren.

Gisteren bouwde Mobiledrôme heel netjes, slim en creatief een 1000W omvormer in en een battery monitor. Veel plaats is er in een buscamper niet, maar in het luik onder de tafel(poot) is ruimte gemaakt door de bak met gereedschap te verwijderen, het gereedschap in eigen houders te zetten en daarnaast de omvormer te bevestigen. Prima! Het stopcontact en de afstandsbediening zitten dicht bij de bodem. De omvormer staat uiteraard alleen aan als er iets geladen moet worden en we geen 'walstroom' hebben.

09 juli 2020

Buscamper voor motorrijders

Karmann komt het komende modeljaar met een buscamper die motorrijders zal aanspreken: achterin is een hefbed en daaronder kan een motor staan. Geen grote, maar toch. Niet een met een scherm, maar dat is er zo af. En ja, je kunt er ook je fietsen parkeren, als je geen motor hebt. Fietsen binnen tijdens het rijden: staan ze in elk geval droog.
En heb je een koelkast gekocht? Dan gebruik je toch ook deze buscamper even?

08 juli 2020

Onderhoud en inbouw

Deze dagen staat onze buscamper bij de dealer in Oud-Gastel/Roosendaal. Na een jaar en ruim 17.000 km - zonder corona waren het er zeker meer geworden - is enig onderhoud nodig. Verder laat ik nog een inverter inbouwen en een accumonitor. En als het zou lukken in tijd en planning ook nog een slimme schakeling om walstroom en accu automatisch te schakelen - met als bijkomend voordeel dat er altijd 230V op alle stopcontacten is. Lukt dat niet dat is er in elk geval altijd 230V beschikbaar na het aanzetten van de inverter (ik vermoed dat het daar op uit draait... en dat is prima). De inverter dient vooral voor het opladen van de fietsaccu's. Het meeste andere werkt ook prima op 12V, zoals het opladen van telefoons, horloge en camera-accu's. Daarvoor zijn in totaal vier aansluitingen bij de bedden achterin en boven de bank.

Vrijdag is alles gereed, als het goed is. Want zaterdag gaan we er weer mee op pad. Zeeland. Eerst een overnachting op de camping bij dochter en kleinzoon, daarna camperplaatsen in Zeeland.

07 juli 2020

Corona en camper: voorzichtigheid blijft geboden

Natuurlijk is kamperen een relatief 'coronavrije' manier van reizen en vakantie vieren. Alles is aan boord, dus ontmoetingen met anderen kunnen tot een minimum beperkt blijven.

Over de voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen schreef ik voor De Kampeerauto van de NKC een stukje. Dat is vandaag verschenen.

De foto maakte ik enkele weken geleden in Doesburg, tijdens een fietstochtje in die regio daar vanaf een camperplaats.

Afstand houden
Intussen zie ik in Europa dat diverse regio's weer 'op slot' gaan. Ik was er getuige van in Duitsland (perspresentatie LMC), en zie het nu ook in Spanje, Italië en Israël, om enkele voorbeelden te noemen. Wanneer kunnen wij in eigen land weer zoiets tegemoet zien? Als die idioten van #viruswaanzin hun zin krijgen gebeurt dat eerder vandaag dan morgen.

Duitse wijnboeren heten camperaars van harte welkom

De reiswaarschuwingen binnen Europa zijn opgeheven en er is veel belangstelling voor vakantiebestemmingen in Duitsland. Om die reden heeft het Deutsche Weininstitut (DWI) onderzoek gedaan naar camperplaatsen in alle dertien Duitse wijngebieden.
Wat is er nu mooier dan met de camper rondtrekken door schilderachtige landschappen met wijngaarden en het aangename combineren met het nuttige? Zo kan men genieten van de natuur en van goede wijn.
Camperplaatsen
"Na een eerste rondvraag onder Duitse wijnboeren hebben we 35 bedrijven gevonden die vakantiegangers de mogelijkheid bieden bij hen te overnachten in hun camper", aldus Monika Reule, directeur van het Deutsche Weininstitut (DWI, het Duitse Wijninstituut). "En waarschijnlijk zijn er nog veel meer wijnbouwers die hiertoe bereid zijn. Maar vanaf drie staanplaatsen hebben wijnboeren een bouwvergunning nodig om actief staanplaatsen te mogen verhuren." Dat is toch een bepaalde hindernis. Camperaars hebben over het algemeen als minimale eis dat er een stroom- en wateraansluiting moet zijn.

04 juli 2020

Campertrip 26 - Viva kamperen (Noord-Nederland) (4 en slot)

Zo, dat waren zes bedrijfsbezoeken in drie dagen. Uitstekend te doen met de buscamper als rijdend kantoor annex hotelkamer.
De laatste twee bezoeken waren aan Hiddink in Tubbergen - campers en caravans - en Liemers in Duiven. Daarna: naar huis, om een en ander verder uit te werken in foto's (nabewerking) en teksten voor de Viva website.
Heb deze keer ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de lucht te veranderen. Dat bevordert de vakantiestemming.
Hiddink heeft een grote kampeerwinkel. In de showroom komen vanaf volgend jaar ook de buscampers van Malibu te staan: de halfintegralen staan er nu al. Verder is het bedrijf dealer van Kabe caravans - en daar zijn er niet zo veel van.

Kamperen naast de boer

We kennen allemaal het 'kamperen bij de boer'. De meeste terreinen zijn aangesloten bij de SVR of de Vekabo. Kleinschalig, persoonlijk, platteland: dat zijn de kernwoorden.
Maar ook op een 'gewone' camping kun je meer dan eens kennismaken met het boerenleven. Zo stond ik onlangs in Ootmarsum op camping Kuiperberg - de camperplaatsen zijn in september gereed - midden tussen de weilanden. En als dan net het gras wordt binnengehaald maak je ook nadrukkelijk kennis met het boerenleven. Inclusief alle stof die daarbij hoort...



02 juli 2020

Campertrip 26 - Viva kamperen (Noord-Nederland) (3)

Vandaag opnieuw twee Viva kamperen bedrijven bezocht: Eurotrek in Coevorden (campers van Knaus, Kabe, Weinsberg, Bürstner (inclusief de buscampers) en Mohocar caravans in Ommen. Op dit laatste adres kwam er een enorme hoosbui voorbij: gelukkig had ik de buitenfoto's toen al gemaakt.

In de showroom van Eurotrek was het een drukte van jewelste: veel (bus)campers verkocht, nieuwe campers vanuit de fabrieken in aantocht.
Mooie showroom bij Eurotrek, waar in alle rust veel modellen met elkaar kunnen worden vergeleken. Vooral de buscamper is bij veel Eurotrek-klanten erg in trek.
Mohocar is dealer van Eriba caravans. Omdat het bedrijf ook lang Kip-dealer is geweest en nog steeds Kip servicepunt is vind je de voertuigen van dit merk ook terug (occasions, werkplaats).
Heerlijk winkelen in de gezellige showroom van Mohocar.

Hierna reed ik naar de in 2017 geopende camperplaats Het Witteven in Geesteren (Overijssel).

01 juli 2020

Campertrip 26 - Viva kamperen (Noord-Nederland) (2)

Klik op de foto's voor grotere afbeelding.
Vandaag de eerste twee, meest noordelijk gelegen Viva kamperen-dealers bezocht: het Noorder Caravan Centrum in Marum (Hobby, Fendt en Dethleffs)en Recreama Caravans Groningen (Knaus, Tabbert, Kabe, Weinsberg en T@b). Daarna 'geland' op de 'Bij ons' camperplaats De Bonenstee in Nieuwlande. Via een tussenstap nog bij Campwerk in Tynaarlo, waar ik met een kop lekker cappuccino erbij (dank Ivar!) de prachtige trailers en daktenten bewonderde: een groeimarkt van jewelste, begreep ik.

Bij het Noorder Caravan Centrum in de showroom natuurlijk - en vooral - aandacht voor de toekomst, maar ook voor enige kampeerhistorie.

Boordaccu uitschakelen