25 november 2021

Trip 61 [5 en slot] Laatste dag Amsterdam

[Alle foto's: telefoon Pixel 4A]

Claudia   Na onze 'thuiskomst' gisteren op camping Zeeburg klopten we nog even aan op de camper van D+W, die we leerden kennen via de NKC. Gisterenavond zou in Carré Claudia de Breij optreden, waarvoor de NKC ons had uitgenodigd. Net als wij besloten D+W dat in hun camper te combineren met een bezoek aan camping Zeeburg. Gezellig elkaar even bijgepraat. Zij vertrekken half december voor enkele maanden naar Spanje: een typisch geval van overwinteren. Iets wat wij vermoedelijk ook nog wel eens een keer gaan proberen. Rondtrekkend, of misschien ook wel langer op één plek. Vooralsnog gaan we nu deze winter een maand naar de sneeuw. Als we Oostenrijk tenminste in mogen.

Anne Frank   Vandaag stond in het teken van de Tweede Wereldoorlog. We bezochten namelijk het Anne Frank Huis en het Holocaust-monument, met de namen van 102.000 (!) vermoorde mensen. Gewone mensen, 'maar Joods'. En van joden wilde Adolf Hitler de samenleving 'bevrijden'. Waar dat toe leidde weten we intussen allemaal - op een enkele krankzinnige Holocaust-ontkenner na.

Duits   Het verhaal van Anne Frank en haar familie is genoegzaam bekend. Maar in 'het Achterhuis' zelf maakt het zo mogelijk nog meer indruk. Met een audiotour loop je steeds hoger het pand in, met overal zinnen uit het dagboek, op schermen stukjes interview met onder meer haar - Duits sprekende - vader, die als enige de oorlog overleefde.

102.000 Een deel van het indrukwekkende en prachtig vormgegeven Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Wij kwamen ook enkele namen tegen van Haar familie.
Kwak   Een winkel die alleen maar eendjes verkoopt: geloof het of niet. De vierkante meterprijs in Amsterdam is zeker niet de laagste in ons land. Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat je als ondernemer hier zelfs maar droog brood verdient.

Afsluiting   Met een bezoek aan restaurant de Plantage bij Artis sluiten een kleine week Amsterdam af. Voor herhaling vatbaar, want we willen nog diverse andere musea bezoeken. Wordt vervolgd dus.

Vrijdagochtend reden we - in de regen en met een stevige wind tegen - probleemloos naar huis. En naar de corona 'persco' om 19:00 uur. 

Het ziet er naar uit dat de camper morgen voor maar liefst zes weken (!) naar de stalling gaat. De 'kussentegenhouders' die stuk gingen verzond ik vandaag naar Duitsland: daar worden ze gerepareerd.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trip 101 [5] Miljoenen bakstenen