29 september 2021

De eFiets op NPORadio4 - met dank aan Selma

Bemelerberg
Selma   Rond lunchtijd presenteert Selma van Dijk - dochter van Louis, de pianist - op NPORadio4. Vandaag zou ze wel eens uitleggen of de eFiets net zo goed en gezond voor je is als een 'gewone' fiets, zonder trapondersteuning. Ik was benieuwd en blijf luisteren.

Onzin   Wat er volgde was helaas onzin. "Met een eFiets gebruik je zo maar de helft minder calorieën, dus het is niet zo goed om je conditie op peil te houden."

Conservatorium   Selma, alsjeblieft, wat een onzin kraam je daar nu uit. Nu weet ik wel dat dit soort onderwerpen niet op het conservatorium wordt behandeld, maar je hebt ook je verstand nog. Je verhaal 'klopt' als je twee gelijke trajecten vergelijkt. Van A naar B = 20 km. Maar: de praktijk is anders. Op een eFiets kies je snel voor langere routes, moeilijker trajecten. Wij reden gisteren nog de Bemelerberg op, 15%. Zou ik anders niet gedaan hebben! We reden 40 km in Zuid-Limburg: dat zouden we op een gewone fiets - op onze leeftijd - anders nooit hebben gedaan.

En dan: calorieën en conditie, dat zijn heel verschillende zaken.

Appje   Toch maar even een appje naar de studio gestuurd, met deze strekking. Een antwoord volgt snel. "Dag Willem, daar heb je een punt hoor! Selma bedoelde dezelfde afstand op een elektrische fiets tegenover een "gewone" fiets. Maar los daarvan, dat klinkt als een mooie tocht! (-: Groet uit de studio."

Maar intussen is het kwaad natuurlijk geschied. Veel luisteraars zijn op de verkeerde trapper gezet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trip 101 [5] Miljoenen bakstenen