02 mei 2024

Trip 101 [6] Op weg naar Berlijn

Reisemobilstellplatz Schlosshafen
Liever nog had ik dichter bij Berlijn gestaan, maar bellen en mailen leerde dat alles daar vol is. Duitsers hebben vakantie, lijkt het. Of er zijn hordes gepensioneerden die door het mooie weer erop uittrekken. Het eindresultaat is in elk geval dat wij in Oranienburg bij de jachthaven staan: prima plek, supermarkt op drie minuten, stroom, sanitair en een erg vriendelijke en behulpzame vrouw - ik vermoed volledig getatoeëerd. Althans, wat ze aan huid prijs geeft is met inkt verminkt (daar zal dat woord van komen). Berlijn bereiken we morgen met de trein: het station is een kwartier lopen van hier.

De vorige plek: Am Ruppiner See - kleine camping (15 plekken)
Vanaf de vorige plek was het nog geen uur naar hier. Onderweg zagen we een ogenschijnlijk verdwaalde vos. Op het fietspad leek hij te kijken welke kant hij op moest: erg schuw leek het diertje helemaal niet. Geen dagelijks gezicht.

Onderweg deden we boodschappen: dat is zo gemakkelijk met een rijdende koelkast. Inladen en rijden maar weer. 

Vanmiddag draait er een was. De vriendelijke dame nam alles mee en zou het in wasmachine en droger 'smijten'. We zien wel wat er van komt. Ik denk dat mijn onderbroeken wel van een tattoo voorzien zullen zijn. 

Oranienburg, dat riekt naar Oranje. Oranjeroute dus ook. Welnu, dat is een juist vermoeden. Voor een Prinses van Oranje is alleen een keursvorst goed genoeg. Dat was het idee van moeder Amalia van Solms. De liefdesbrieven van dochter Louise aan haar Franse neef, kregen geen bijval van moeder Amalia. In Leiden studeerde de Duitse Keurvorst Frederik Willem en alleen hij was de perfecte partij voor de kroonprinses. Op 7 december 1646 trouwt de 19-jarige prinses met haar 26-jarige echtgenoot. 

In verband met de zwakke gezondheid van papa (Stadhouder Prins Frederik Hendrik) blijft het jonge stel (tijdelijk) in de buurt. Ze trekken naar Kleve. Nadat Louise’s vader in 1647 overlijdt, maakt de keurvorst verhuisplannen richting zijn geboortestreek Brandenburg. Hun eerste stop daar wordt Potsdam. Hier wordt hun eerste zoon Willem Frederik geboren. Helaas sterft dit kind anderhalf jaar later. De Prinses is ontroostbaar en de Keurvorst bedenkt een plan: hij bouwt een kasteel in de stijl van het Hollands Classisme voor haar in de plaats Bötzow. Hij doopt het onderkomen Schloss Oranienburg. Later zal ook de plaatsnaam Bötzow veranderen in Oranienburg. [© Met dank aan Wilma Lankhorst]

In de Tweede Wereldoorlog is Oranienburg stevig geraakt. Oorzaak was de industrie die hier was gevestigd. Slot Oranienburg werd in de jaren dertig gebruikt door de SS-eenheid die diende voor de bewaking van het nabijgelegen concentratiekamp Sachsenhausen. De paarden van het SS-Totenkopfverbände stonden in de oranjerie. In de Oranienburg was ook het hoofdkantoor gevestigd van de eenheid die speciaal was opgericht voor de bewaking van de concentratiekampen. De SS'ers vertrokken in 1937.








   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten