|
De markante Lambertuskerk in Wouw. |
Waterburcht We moeten nog even geduld hebben, voordat we ons nieuwe appartement in Wouw kunnen gaan bewonen. We hebben nu, in het huis van onze dochter en haar gezin, wel mooi de gelegenheid Wouw wat beter te leren kennen. Zo heb ik vandaag een kijkje genomen bij het kasteel van Wouw. Althans, wat daarvan te zien is: en dat is niet zo veel.
13e eeuw? Het kasteel van Wouw behoorde in oorsprong tot het type van de ronde waterburcht. Het stamt waarschijnlijk uit de tweede helft van de dertiende eeuw, maar het is onduidelijk wie het gebouwd heeft. Tot 1287 hoorde een groot deel van Wouw tot het bezit van de heren van Breda, daarna kwam het aan de heer van Bergen op Zoom.
De waterburcht was omgeven door een dubbele gracht. Aan de zuidzijde stond de voorburcht, waar de buitenste gracht omheen liep. (Bron: kasteelvanwouw.nl)
|
© Stichting Kasteel van Wouw |
Bezoekers Vrijwilligers werken regelmatig aan 'het kasteel'. De bedoeling is dat het terrein in de toekomst zodanig wordt ingericht dat het complex aantrekkelijk wordt voor bezoekers, die meegenomen worden in de historie van het terrein en informatie krijgen over de betekenis van het complex voor de regionale, nationale en internationale geschiedenis.
|
Een deel van de voormalige gracht, vermoed ik. |
Toegankelijk Het gebied is van twee kanten af te voet of per fiets te bereiken. Het is verboden hier met metaaldetectoren te lopen, geeft een 'verkeersbord' aan. Het gebied is namelijk een archeologisch monument. Ik ben van plan met enige regelmaat het terrein te bezoeken om de vorderingen vast te leggen.
Camperplaats Ook eens een kijkje nemen? Wouw heeft een camperplaats, vlak bij de molen in Wouw. Plaatsen met stroom, waterinname en afvoer, geen sanitair. Dichtbij zijn ook plekken met meer voorzieningen, bijvoorbeeld in de Wouwse Plantage, Rucphen en Oudenbosch.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten