29 februari 2024

Reise + Camping: vooral gezellig

Op de beurs vooral heel veel buscampers en camperbusjes
De kampeerbeurs Reise + Camping in Essen, Duitsland: ik was er nog nooit. Vandaag leek me de aangewezen dag om daar eens heen te rijden: in pakweg twee uur ben je er vanuit Wouw. (De terugweg was rijk aan files: dan is het ineens drie uur rijden.) Hier een paar indrukken. Nieuwe, dus niet eerder aan pers of publiek getoonde caravans/campers heb ik niet kunnen ontdekken. Wel heel veel eten en drinken, snackcorners ook. Veel campings verder, en streken met campings. Zowaar ook enkele Nederlandse stands (Utrecht bijvoorbeeld). Nederlands publiek heb ik niet gehoord, in tegenstelling tot Düsseldorf, waar je heel veel Nederlands hoort. 

Landvergnuegen: in 2024 digitaal en inclusief Oostenrijk
Op de stand van Landvergnuegen ontmoette ik het Nederlandse, maar in Duitsland wonende en praktisch altijd met de camper onderweg zijnde echtpaar Anne en Teun. Zij vormen met een ander stel de enige Nederlandstalige 'ambassadeurs' van het kampeerconcept. Het is kamperen bij de boer, maar dan anders: het zijn zo'n 2000 boeren (wijn, geiten, koeien, historische hoenders enz.) in heel Duitsland en - ook nieuw dit jaar - Oostenrijk die een of twee plekken op hun erf beschikbaar stellen voor één of twee nachten per caravan of camper. Tot nu toe verliep dat via een boek en een sticker, vanaf dit jaar gaat alles digitaal. Lees alles op www.landvergnuegen.com en download de app. Je kunt je daar ook aanmelden.
Veel ruimte op de beurs ook voor honderden fietsen. En vermaak op de fiets. De jongens en meisjes springen met hun fietsjes op een stapel pallets of het niets is. Leuk om even - met bewondering - naar te kijken!

Vandaag en morgen staakt het openbaar vervoer in Duitsland. Dat verklaarde de relatieve rust op de beursvloer. Van standhouders hoorde ik dat het woensdag - de eerste dag - heel erg druk was.

Nooit eerder gezien: een kleed met magneten, dat je simpel op je camperbusje vastmaakt. De schuifdeur kan open blijven voor frisse lucht en tegen zon en insecten.

Ik herken de stand van onze Utrechtse Vakantiebeurs. Nu in Essen. Voor een kop koffie, een bier en rond lunchtijd kilo's vlees, zuurkool, worsten. De Duitse kost dus.

Een paar bekende gezichten: de uitbaters van camping Eichenwald. Ten westen van Innsbruck. Mooi gelegen, fijn restaurant er tegenover, een simpeler versie op het terrein zelf. Mooi wandelen hier, met de campingbaas.

Op de beurs ook best aardig wat chalets, stacaravans en wijnvaten waar je in kunt overnachten.

In een hele lange galerij met veel daglicht staan tientallen campinghouders uit te leggen waarom je naar hun terrein moet komen deze zomer.


Hieronder nog een bekend gezicht: de eigenaar van 50plus campingpark Fisching. Een terrein voor alleen volwassenen zonder hond. Wij waren er een week - en het is er heerlijk. Goed restaurant, fietsknooppunten, geweldige omgeving, Formule I circuit en nog veel meer.  Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boordaccu uitschakelen