31 juli 2024

Vincent van Gogh en Nuenen

Van alle Van Gogh-monumenten in Brabant staat een behoorlijk aantal in Nuenen. Een prima reden dus om de Van Gogh-wandeling ten noorden van dit plaatsje te maken. Gratis parkeren nabij de start en de dorpskern, koffie bij vertrek, prima wandelweer en een niet te felle zon. Met de Fuji X-T4 camera en alleen de 23 mm f/1.4 erop ging ik op weg. Samen met fotomaat Adrie, die later spijt zou krijgen van zijn korte broek (muggen, dazen en ander prikkend of bijtend gespuis). Stevige wandelschoenen aanbevolen - gelukkig was het nu niet te nat. Ik liep 16 km. In 2025 wil ik een Van Gogh camperroute presenteren.

Natuurlijk beginnen we bij het standbeeld van Vincent van Gogh. Vanaf december 1863 woont Van Gogh twee jaar bij zijn ouders in Nuenen. Een kwart van al zijn werken maakt hij hier.

Mooie beeldengroep, uiteraard gebaseerd op het schilderij De Aardappeleters van Van Gogh.

Nune Ville is het ouderlijk huis van Margot Begemann. Vincent was verliefd op haar, maar het draaide op niets uit. Het huis - beperkt te bezichtigen - staat schuin tegenover het Vincent van Gogh museum in Nuenen.

De plaatselijke horeca lift - soms met een glimlach - mee op de populariteit van Van Gogh.

De belangrijkste boom van Nuenen, deze lindeboom. Zo oud dat Vincent deze boom nog heeft gezien! De omvang is enorm: ruim zes meter.

De vader van Vincent was predikant in dit kerkje van Nuenen. Het is beperkt op enkele momenten in de week geopend. Ook geschikt voor bruiloften en (kleine) concerten.

Een flink deel van de wandeling is onverhard. Op sommige stukken banen we ons een weg door bramen, brandnetels, hoge grassen en meer. Lange broek aanbevolen.

Het landschap hier is - volgens een bord met toelichting - sinds de tijd van Van Gogh nauwelijks veranderd. De boer meldt dat het op dit moment absurd nat is: "Normaal loopt hier vee. Maar ik heb er nu zeventig binnen staan."


Onder:
Met een lange broek ben je hier beter beschermd tegen beten, prikken en stekels. 



 












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kraanvogels in het oranje