20 juli 2024

Nog meer oorlogsgraven (slot)

Het Zuid-Afrikaans Nationaal Delville Wood Memorial is een herdenkingsmonument voor de Eerste Wereldoorlog, gelegen op het grondgebied van de gemeente Longueval in Noord-Frankrijk. Het herdenkt de inzet van Zuid-Afrikaanse troepen tijdens de Grote oorlog (Slag om de Somme). Het herdenkingsmuseum volgt de geschiedenis van deelname van Zuid-Afrika bij de Eerste en Tweede Wereldoorlog en naar verschillende conflicten rond de Koude Oorlog. De Britse militaire begraafplaats Delville Wood ligt aan de overkant van het monument. 

Delville Wood vertegenwoordigt voor Zuid-Afrikanen de plaats waar Zuid-Afrikaanse soldaten van de Unie voor het eerst aan het westfront werden ingezet. Op 14 juli 1916 kreeg de Zuid-Afrikaanse brigade, bestaande uit vier bataljons (ongeveer 3.150 man) de opdracht om ten koste van alles haar posities te behouden. Onder onophoudelijk vuur van vijandelijke artillerie hadden ze weerstand geboden en de echte hel ervaren (Delville-hout werd omgedoopt tot duivelshout). Op 20 juli lieten ze 1.080 mannen achter, vermoord of vermist en 1.735 gewond.

Vijf dagen lang lagen de Zuid-Afrikanen, onder bevel van brigadegeneraal Henry Timson Lukin, bij Delville Wood onder zeer gewelddadig artillerievuur (tot 400 ronden per minuut). Van de bijna 3.200 mannen die de brigade vormden kwamen er slechts 143 ongedeerd uit de loopgraven.

Het museum was helaas gesloten op de dag dat wij er waren. Het monument en de graven zelf waren wel toegankelijk. Op diverse plekken schreven wij iets in het boek dat bij elk oorlogsgraf beschikbaar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Terug in kleur