14 juli 2024

Australisch oorlogsgraf in Frankrijk

Onlangs waren we met de camper in Frankrijk onderweg naar Normandië toen ons oog viel op een bord dat verwees naar een Australisch oorlogsgraf (Eerste Wereldoorlog). Omdat we tijd hadden en de camper een stuur heeft reden we erheen. Centre Sir John Monash heet het en het is in Villers-Bretonneux.

Aanvankelijk leek het een oorlogsgraf als alle andere. Met heel veel witte grafstenen. Er liggen hier 2142 soldaten begraven, gestorven ver van huis voor onze vrijheid.

Niets wees er op dat er meer was dan grafstenen, maar iemand wees ons op een ruimte achter de toren. Een compleet bezoekerscentrum, met grote schermen, audiotour, 'etalages' met aangeklede poppen en voorwerpen uit die tijd en zelfs een plek om koffie te drinken en te lunchen! Ik weet zeker dat veel bezoekers dit niet weten of vinden: er is niets dat er naar verwijst. Indrukwekkend is het wel!

Alle foto's: telefoon Pixel 7

Het is het Australisch nationale monument en het personeel spreekt uiteraard Engels. Op z'n Frans. Wij keken er rond en dronken er een kop Café au lait.

Er zit nog wel eens een reportage in misschien, die Eerste Wereldoorlog en de verschrikkingen die deze veroorzaakte. 

Mémorial National australien
Route de Villers-Bretonneux
80800 Fouilly
www.sjmc.gov.au





Geen opmerkingen:

Een reactie posten