09 oktober 2024

Terug in kleur

Na een week fotograferen in zwart-wit keer ik vandaag weer terug naar kleur. Let wel, ik fotografeer in RAW, dus uiteindelijk kan alles weer naar kleur worden teruggebracht. Zwart-wit deed ik omdat twee tijdschriften de reportage over Füssen in zwart-wit gaan publiceren. Veel meer beelden - in zwart-wit dus - zie je hier: Polarsteps

We zetten nu koers naar de Moezel, voor een herfstreportage daar. Duimen voor goed weer: voor herfstkleuren heb je zon nodig, zag ik ook vandaag in Ottobeuren, waar we voor een nacht zijn geland.

08 oktober 2024

Füssen: fotogeniek van alle kanten - ook in zwart-wit

Een camping hier in de buurt meldde dat we alleen vanaf drie nachten konden boeken. Pardon, maar ik heb het over oktober? Jawel, maar het hoogseizoen duurt hier tot 3 november. Nu we hier zijn begrijp ik dat wel enigszins: de drie camperplaatsen - naast elkaar in dezelfde straat en met bijna 180 plekken bij elkaar - staan praktisch helemaal vol! De rijke grijze golf overspoelt Füssen in de herfst.

Gelet op het onderwerp in Füssen - de geschiedenis van de luit- en vioolbouw hier - stelde ik de twee bladen (in Nederland en Noorwegen) voor een keer de reportage in zwart-wit te plaatsen. Beide hoofdredacteuren zeiden: doen we!

De meester-vioolbouwer die we bezochten is zelf een hartstochtelijk contrabassistspeler: zowel klassiek als jazz. Net als ik is hij een bewonderaar van de in 2005 overleden Deense jazzbassist Niels-Henning Ørsted Pedersen. Dat schept een band, nietwaar? Hij liet zijn contrabas op mijn verzoek even klinken... prachtig!

02 oktober 2024

Bodensee in zwart-wit


Vanaf zondag jl. zijn we met de Twin onderweg om donderdag - morgen dus - in Füssen aan te komen. Het einde van de Romantische Strasse (die wij nu niet volgen) en de bakermat van de luit- en vioolbouw. En daarom zijn we wel hier.

De aanloop naar de reportage over die instrumentenbouw is plezierig, maar niet voor een tijdschrift bedoeld. Daarom besloot ik deze dagen ook eens wat foto's in zwart-wit te maken. Die dankzij het RAW-formaat overigens nog steeds in kleur omgezet kunnen worden. Ik zette op de lichtgewicht Fuji X-T30 de lichtsterke 23mm f/1.4. Het resultaat, technisch gezien in elk geval: fantastisch!

De hele trip volgen kan hier: https://www.polarsteps.com/WillemLaros/14000983-trip-106-geschiedenis-vioolbouw



Terug in kleur