29 maart 2022

Trip 66 [6] Een nachtje buiten Friesland

Afsluitdijk   Dom, een afspraak voor het geven van een lezing (over fotografie) maken tijdens de elf dagen CamperElfstedentocht. Maar goed, ik maakte deze, dus reden we gisteren de Afsluitdijk over en keerden we vandaag weer terug in Friesland. Om editie 2 van de CamperElfstedentocht af te maken.

Op maat worden de elastieken bevestigd
zodat 'het vel' mooi om de stoel blijft zitten.
Schaap   We begonnen de dag gisteren met een bezoekje aan Van Buren Bolsward, de enige schapenvachtlooierij van Nederland. Van ruwe schapenvachten maken zij vacht- en leerproducten. Wij kochten er twee schapenvellen, voor gebruik op de voorstoelen van de camper.



Vellen   Keuze genoeg bij Van Buren Bolsward. Tapijten, pantoffels, zadeldeks en nog veel meer.
Professoren   Wat een geschiedenis ook heeft z'n stad(je) als Franeker. Er was hier ooit een belangrijke universiteit, met vooraanstaande hoogleraren. Na Leiden was Franeker de tweede universiteit in ons land.
Streekproducten   Ook in Franeker: een winkel vol Friese streekproducten.

 
Franeker. 
Roestbak.
Kasteel   In het hart van de prachtige historische binnenstad van Franeker staat de Martenastins, een stadskasteel gebouwd in 1506 door edelman Hessel van Martena. Hier is Museum Martena gevestigd.
Studente   Museum Martena is gewijd aan de geschiedenis van Franeker, zoals de Universiteit van Franeker en de allereerste vrouwelijke student, de 17de eeuwse Anna Maria van Schurman. De tijdelijke tentoonstellingen gaan over Friesland: de Friese historie of hedendaagse Friese kunst. Op de bel-etage proeft u de sfeer van voorbije tijden in de schilderijenzaal, de pronkkeuken van Sjoerd en Titia Westerhuis en de tuinkamer van mevrouw Huguenin.

Museum Martena.
Klaarkampster Weeshuis (Godsacker 35), een L-vormig eenlaagspand met zadeldaken tussen tuitgevels, werd in 1552 gebouwd als gasthuis en diende van 1597 tot 1665 als weeshuis. Op de gevelhoek herinnert een maniëristische gevelsteen (1598) aan Gerardus Agricola, de laatste prior van het Klaarkampklooster onder Rinsumageest en weldoener van het weeshuis.
 
Zomertijd   Menselijke zonnewijzer. In de zomer plus één uur.

Vanmiddag maakten we een stadswandeling door Franeker, geplukt van internet (Routeyou).







Geen opmerkingen:

Een reactie posten