29 juni 2023

Trip 90 [7] Varen varen over de baren (met filmpje)

Vroeg   Gisterenmorgen werden we wakker na een nacht met onweer en veel regen. Alles op het wasrekje was drijfnat, de stoelen uiteraard ook. Ik had nog wel 's nachts tijdig het grote dakluik gesloten... De afspraak: om tien uur in Murter (foto hiernaast) voor een boottochtje.

Bmove   Gelukkig had ik al eerder de app Bmove op mijn telefoon gezet: daarmee kon ik in Murter het parkeren betalen. Een dagkaart voor veertien euro. (De andere optie was twee uur.)

27 juni 2023

Trip 90 [6] Panorama's in Kroatië

Vandaag maakte ik twee panoramafoto's, bij het Vrana lake nabij Biograd na Moru. Dit gebied leent zich hier uitstekend voor.





Trip 90 [5] Kroatië: een prachtig land

Die rode scooter

Rood   Maart, april, september en oktober. Dat zijn de beste maanden om Kroatië te bezoeken. Dus de volgende keer... en dan rijd ik misschien ook nog wel door naar Montenegro en Albanië, waarover ik veel moois hoor.

Step   Behalve de warmte vallen me nu nog enkele zaken op. De stepjes. Met een accu. Overal rijden ze hier rond. Met oud en jong aan het stuur. In Nederland zijn ze niet toegestaan - op een enkele uitzondering na. Heel veel mensen met tatoeages. Veel rokers. Moeilijke taal, maar velen spreken Engels of Duits.

Restanten van het socialisme
Prijsniveau   Op 1 januari jl. is hier de euro ingevoerd. Ik hoor Kroaten zeggen: 'Alles is gelijk een stuk duurder geworden.' Dat zal niet anders zijn dan het bij ons was. Wanneer was dat ook al weer? O ja, in 2002. Dat is 21 jaar geleden! (Zelden, maar niet nooit, reken ik nog wel eens iets om naar guldens. Vooral in de horeca.)
Het leven in Kroatië is qua prijs wel vergelijkbaar met Nederland. Opmerkelijk, want men verdient hier wel fors minder dan de gemiddelde Nederlander.

23 juni 2023

Trip 90 [4] Te warm om het aangenaam te vinden...

Zomer   Kroatië is mooi, bijzonder en historisch interessant. Maar mij zien ze hier niet meer tussen 1 juni en 1 september. Het is nu week 3 in juni en de temperaturen zijn vrijwel voortdurend boven de dertig graden. Dat ontneemt je (mij in elk geval) elke lust om wat te ondernemen. Ja, op een strand liggen. Maar dat zinloze zonnen is aan mij niet besteed.

Umag   We hebben nu drie campings - van de vijf - gehad. De eerste was prima, mooie plek hadden we. Deze foto is bijna uit de camper genomen: we stonden 'op de eerste rij'. (Dat is nogal prijsbepalend bij strandcampings.)

14 juni 2023

Trip 90 [3] Vier dagen aan zee

Water   Het is niet 'mijn soort' vakantie, maar dat wil niet zeggen dat ik hier met tegenzin sta. Aan de Adriatische zee, in Kroatië. Water voor ons, een eigen tuin waarin salamanders rondschieten, eigen buitendouche, bbq: het is er allemaal. En de zon gaat hier ook mooi onder.

12 juni 2023

Trip 90 [2] Vloedgolf en glasbak

Glas   De chauffeur van de 'glasbakauto' vlak achter onze camper had er vanmorgen rond half negen heimelijk wel lol in, in het lawaai dat het legen van een glasbak nu eenmaal maakt. "Heb ik jullie wakker gemaakt?" Daarna vertelde hij over de vloedgolf, die onder andere dit dorp had getroffen.
Het riviertje nu...

Ramp   
Zo'n twee jaar geleden, op 13 en 14 juli 2021, werd Duitsland getroffen door een watersnoodramp. Ruim 180 mensen kwamen om het leven bij de grote overstromingen in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Huizen, bruggen en wegen werden compleet weggevaagd. Het is een van de grootste natuurrampen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek. Het Ahrtal in de Eifel, een smal, schilderachtig dal van de rivier de Ahr, wordt extreem hard getroffen. Alleen daar al komen 134 mensen om het leven. Daarnaast raken ongeveer 800 mensen gewond en worden tientallen mensen vermist. Duizenden inwoners verliezen hun huis. De totale schade door de overstromingen in de twee deelstaten wordt geraamd op 30 miljard euro. Op 14 juli hangen in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen de vlaggen halfstok.
Op Polarsteps: hier.

11 juni 2023

Trip 90 Op weg naar Kroatië

Polarsteps   Een dag eerder vertrokken - gewoon omdat het kon. Meer details vind je hier: https://www.polarsteps.com/WillemLaros/7266420-trip-90-kroatie-florence
Gratis   Dit is de plek van de grote overstroming, vorig jaar (toch?). Alles is wel weer zo'n beetje hersteld. Alleen de betaalautomaat voor de camperplek is nog niet terug gezet. Dus wordt dit een goedkope nacht.

Trip 89 Zelfbouwweekend in Mierlo

 Vrijdag en zaterdagmorgen jl. was ik op het Camper-zelf(ver)bouwtreffen. Een verhaal daarover verschijnt in Autoweek Campers.

06 juni 2023

Trip 88 [2] RodeRik: een Ford Transit uit 1976

Nederlandse opbouw?   Wat is dat - na enige gewenning - leuk rijden in zo'n Ford Transit uit 1976 (benzine, vierbak), met een volgens de verhuurders Nederlandse opbouw. Alles rammelt en trilt, boven de 80 km/h heb je oordoppen nodig, maar op de prachtige binnenwegen van Drenthe is het een feest. Het worden mooie verhalen voor de tijdschriften waarvoor Rutger en ik op pad zijn.

Natuur   Deze en een aantal andere oldtimers worden door Tralaluna verhuurd voor een vakantie in eigen land. Of beter nog: in één van de drie noordelijke provincies. Want bijvoorbeeld deze RodeRik vindt 80 km/h al een hele snelheid... Er is in bijna een halve eeuw heel wat verbeterd in auto's, merk je na een dag (niet ondersteund) sturen met RodeRik.


05 juni 2023

Trip 88 Drenthe!

Natuur   Aangekomen in volgens mij de mooiste provincie van Nederland: Drenthe. Ik sta voor twee nachten op natuurcamping de Voscheheugte, bij Beilen. Doel: reportage met een retro-camper. Die gaan Rutger en ik morgen ophalen, hier in de buurt. Benieuwd hoe dat verder gaat... 

04 juni 2023

Trip 87 [3 en slot]

Veluwe   Vier prachtige dagen in Ede. Dure camping met veel regeltjes, mooie omgeving, veel beeldende kunst gezien, fietsen, wandelen, militaire oefeningen en bovenal: aangenaam gezelschap van Tineke en Martien met hun Adria Twin.

Poep   Tijdens warme dagen is schaduw fijn. Al denkt mijn zonnepaneel daar anders over. Wij stonden onder bomen. Waarin ook vogels slapen. Flats... ik heb onze luifel maar ingedraaid.
De Veluwe. Met gevaarlijke wolven die de moeflons bedreigen, zeggen ze hier. Maar wolven zijn niet gevaarlijk en horen hier thuis. Dat laatste kun je van de moeflons niet zeggen.


02 juni 2023

Trip 87 [2] Klompenpad over de Ginkelse heide

Wandelen   Wat een mooie wandeling is dit! Met leeuweriken, militaire voertuigen en mitrailleurs (..), een schaapskooi, bloemen, plassen en nog veel meer. Hier lees je er meer over: GINKELSE HEIDE.  



01 juni 2023

Trip 87: Ede

Beeld   We staan enkele dagen in Ede (camping Zuid Ginkel), met vrienden en mede-camperaars uit Zwolle. Voor het betere bijkletsen, fietsen, wandelen, museumbezoek en voor bescheiden culinaire fratsen. Gisteren hier aangekomen, vandaag fietsten we naar Het Depot in Wageningen. Een heel bijzondere plek voor beeldende kunst. Hier lees je er meer over: EDE

Market Garden   Tegenover de camping is niet alleen een schaapskudde, maar hier staat ook een Airborne herdenkingsmonument. Bijzonder indrukwekkend. Morgen wandelen we er nogmaals langs.


Levelsysteem voor buscampers