29 april 2024

Trip 101 [5] Miljoenen bakstenen

Camperplek tegen oude centrum Wismar
Net als Lübeck stond Wismar (binnenstad Unesco werelderfgoed) helemaal niet op ons lijstje. Maar als iemand met smaak (..) meldt dat deze plaats erg mooi is, dan vinden wij een stukje om geen probleem. Het is niet ver weg, het is mooi weer en er is een prima camperplaats. (Ik las op Campy dat het wel vaak vol is en 'dat je er als sardientjes' staat, maar daar merken wij niks van.) Prima plek, keurige voorzieningen, aanmelden bij een zuil die zelfs Nederlands 'spreekt'.

Vlakbij de haven staat een monument, das schiefes Haus. En scheef is het! Onder het vakwerkhuis stroomt het riviertje de Runde Grube de stad uit.
Het pand werd in de 17e eeuw gebouwd en is dus ruim 300 jaar oud. Hier werd in de 17e en 18e eeuw de kwaliteit van de wijn getest die via de haven binnenkwam, voordat het op het raadhuis terecht kwam. Later werd het een vis- en palingrokerij.

Replica van een kogge - vrachtboot uit Hanzetijd
Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de hereniging van Duitsland, werd Wismar onderdeel van de nieuwe deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed Wismar onder zware bombardementen. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest, maar sinds de hereniging isveel gerestaureerd.
Een kogge is een schip dat geïntroduceerd werd door de Hanze om goederen te vervoeren. Diverse steden aan de Oostzee dragen een kogge in het stadswapen.


We konden ook aan boord van de kogge, waar deze touwen hangen. Dat smeekt om zwart-wit.
Heel veel mooie gevels kom je in Wismar tegen. 
Aan de zuidzijde van de Marktplatz staat de Wismarer Wasserkunst (renaissance, 1602), een stukje Hollandse glorie. Met het groeien van de stad waren er steeds meer bronnen nodig om de inwoners van water te voorzien. De Nederlander Philip Brandin uit Utrecht ontwerpt de Wasserkunst, een soort van fontein.

Een van de opvallendste gebouwen aan de Marktplatz is de Alter Schwede (links). Het gebouw werd rond 1380 gebouwd van rode baksteen en heeft een indrukwekkende trapgevel. Het wordt wel het oudste herenhuis van Wismar genoemd. De term Alter Schwede kreeg het pas in de 19e eeuw, als de stad onder Zweeds gezag valt en er een herberg wordt gevestigd. Tegenwoordig is het nog altijd een restaurant.

Zweedse namen kom je vaker tegen in Wismar: van 1648 tot 1871 was de stad Zweeds eigendom, als gevolg van de Dertigjarige Oorlog en de Vrede van Westfalen.

Dit zijn de fijnste modellen. Geduldig, niks te zeuren en kijken in de richting die je vraagt. 
Touwtrekken. Maar ik heb verder niets over dit beeld kunnen vinden. Drie tegen één: dat lijkt me niet eerlijk. 
Een uitkijkplatform op de St.-Georgen-Kirche op 35 meter hoogte (gelukkig bereikbaar met een lift) biedt een mooi uitzicht over Wismar. Op borden kun je vinden waar je naar kijkt.
De St.-Georgen-Kirche dateert uit de late Middeleeuwen en de Reformatie. De kerk is als laatste kerk van de stad en met miljoenen bakstenen gebouwd, op het einde van de Hanzeperiode: geld voor een toren was er niet meer.

Voor een paar beelden heb ik de standaard 16-55mm vervangen door de 14 mm (Fuji X, dus keer 1,5)

Tijdens WO II werd Wismar gebombardeerd door de RAF: het doelwit was de nabijgelegen vliegtuigfabriek Dornier. De toren en het orgel brandden volledig af, de kerk gedeeltelijk. Gewelven en dakconstructies van het schip stortten in. De omringende muren bleven wel behouden. De wederopbouw startte na een orkaan in 1990. Sinds 2010 vinden er opnieuw concerten, tentoonstellingen en lezingen plaats onder de rood-witte gewelven.
Waarom denken toch zoveel mensen dat ze anderen een plezier doen met hun gezicht op een foto? Meestal, nee eigenlijk altijd is de achtergrond stukken interessanter. Ik vind otofoto's behoorlijk triest. De makers kunnen het best deskundige hulp inschakelen om ze van deze afwijking af te helpen.
Deze boeven zijn de hele dag op zoek naar voedselresten. Ze zijn voor de duvel niet bang.
Fijne camperplek in Wismar, op tien minuten lopen van het oude centrum en de oude haven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten