24 maart 2023

Caravan of camper?

Camping Bertrix, België

Kiezen   Er zijn best veel mensen die twijfelen: kopen we een camper of toch (weer) een caravan? Ik ken intussen diverse caravanners die camperaar werden, een enkele keer hoor ik van een camperaar die toch weer een caravan aanschaft.

Kinderen   Wij hebben lang een caravan gehad, tot volle tevredenheid. Eerst twee met een stapelbed voor de kinderen, later een met een vast tweepersoonsbed toen we samen op stap gingen. Waarbij ons uitgangspunt altijd al was: nooit naar dezelfde camping en liever niet langer dan een week op dezelfde plek. Korter is beter. Geen voortent, maximaal een luifel. Om dit soort werkzaamheden zit ik in mijn vrije tijd niet verlegen.

Geld   Met de verkoop van ons huis kwam financieel de mogelijkheid van een camper ineens voorbij. We hakten de knoop door en de nieuwe Adria Twin buscamper kon ik in juni 2019 bij de dealer ophalen. Onze bevindingen tot nu toe: in één woord geweldig. Ik ga hier een poging doen uit te leggen wat er dan precies zo geweldig is.

Mooi plekje en tijd voor koffie?

Compact   Als gezegd: wij reizen graag. Een camper - en zeker een buscamper - rijdt een stuk gemakkelijker dan een auto-caravancombinatie. Natuurlijk, hij is groter, langer, zwaarder, daar moet je rekening mee houden, maar het rijdt geweldig. Wij vertrekken ‘s morgens. Na het ontbijt en het afwassen kost dat een kwartiertje maximaal: alle losse spullen in de kastjes, dekluiken en ramen dicht, stoelen omdraaien en starten. Niks poten indraaien, aankoppelen met of zonder mover, lichten controleren, vuil water wegbrengen.

Iberië   We reden tijdens ons laatste trip (Iberisch rondje) in Frankrijk op de terugweg louter over smalle landweggetjes. Dat zie ik me met een caravan niet snel doen, dus dan mis je bijvoorbeeld die prachtige landschappen in de Morvan. Ergens in de ochtend stoppen we voor koffie. Bij een restaurant of café, of op een mooi plekje waar we het zelf zetten. Als het regent hoeven we de auto hiervoor niet uit: alles is onder handbereik. Er hoeft niets aan- of uitgezet te worden: alles blijft werken op de accu aan boord. Als de zon schijnt houdt het zonnepaneel de accu gevuld. Een lange parkeerplek is ook niet nodig: de bus past haast overal.

Winkel   Onderweg komen we altijd wel ergens een supermarkt tegen. Dan doen we daar gelijk even de boodschappen. Regelmatig lunchen we warm onderweg, in een restaurant. Hebben we het ‘s avonds gemakkelijk met een broodje dat we in de supermarkt kochten.

Kamperen bij de boer in Frankrijk
CP's   Het liefst staan we op camperplaatsen. Betaalde, gratis en zelfs een enkele keer een idioot dure die dan wel iets bijzonders te bieden heeft. Zoals dicht bij het centrum van Porto of het Alhambra in Granada. In Frankrijk zijn de Camping-car Park terreinen geweldig: 10 -12 euro per nacht, met nog 6 Amp. stroom ook. Af en toe doen we ook een camping aan, met douches en wasautomaten. Veel campings in Frankrijk gaan trouwens pas op 1 april open.

Tijd   Op doorreis staan we meestal één nacht op een plek. Om iets te bezoeken twee, een enkele keer drie (als we méér willen bezoeken). Ruim twee maanden lang (vanaf 20 januari) trokken we zo door Frankrijk, Spanje en Portugal. Een reis die vast ook met de caravan te maken is, behalve dan het overnachten op camperplaatsen, het parkeren bij supermarkten, het stoppen langs een weggetje om enkele foto’s te maken of even een kop koffie zetten terwijl het stortregent. Verder waren we bij aankomst geen tijd kwijt aan het parkeren, loskoppelen en poten uitdraaien van de caravan, en ook niet aan het poten indraaien en aankoppelen, lichten controleren… Het aankomen en vertrekken is een kwestie van minuten.

Camping met eigen sanitair
OV  
Kortom: voor ons is de (bus)camper ideaal. De Vlamingen spreken van een zwerfauto en dat is wat wij graag doen: zwerven. Tijdens ons Iberisch rondje hebben wij zo’n 7000 km gereden. Kennissen bezocht in Spanje en Portugal, familie in Zuid-Limburg, steden zoals Sevilla, Barcelona, Nantes, Porto en Burgos bewonderd, regelmatig ergens gezellig koffie gedronken en gegeten, landschappen bewonderd en leuke ontmoetingen gehad. Hoe we dat dan met die steden doen? Overal is openbaar vervoer. Een paar keer praktisch vanaf de camping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Integraal en hybride: het komt er aan!