22 maart 2023

Trip 82 [43] Wandelen rond La Motte-Ternant

Administratie   La Motte-Ternant. Nee, ik had er ook nog nooit van gehoord. La Motte-Ternant is een gemeente in het Franse departement Côte-d'Or (regio Bourgogne-Franche-Comté). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Montbard.  De gemeente telt 151 inwoners (2020). Aan bureaucratie geen gebrek in Frankrijk.

Heerlijke lunch!
Vlaamse vrouwen   In dit Franse dorpje is een alleraardigste, kleine en charmante camping, geleid door twee Vlaamse vrouwen die twee jaar geleden dachten: een leuk leven is niet blijven doen wat we nu doen. Ze gingen op zoek naar een kleine camping en kwamen hier terecht. Terecht! We hebben er twee nachten gestaan. De buurman ging met zijn racefiets op pad, wij (voortreffelijk!) lunchen in het restaurant op 750 meter en aansluitend wandelen.
De camping ligt vlakbij het kerkje Saint-Martin, uit de elfde eeuw (!). Het ligt op een heuvel, vlakbij het stadhuis. Het gebouw is in 1927 op de monumentenlijst geplaatst. Binnen is een kalkstenen fries te zien uit de Romeinse periode. 

 

Direct vanaf de camping komt het voorjaar ons al tegemoet.


 

We lopen eerst het 11e eeuwse kerkje voorbij, op de terugweg ga ik binnen kijken.

De wandeling vroeg hier en daar om een functionerend gevoel voor evenwicht. En stevige schoenen.

De Morvan is werkelijk heel mooi. En: er zijn diverse campings.

Ook mensen uit dit dorpje kwamen om het leven door oorlogsgeweld.Zouden Franse gemeenten een welstandscommissie hebben? Ik denk het niet... Afschuwelijk toch, die luiken?

Rondom het kerkje een uitgebreide begraafplaats. Ik denk dat La Motte-Ternant meer dode dan levende inwoners heeft.

 

 


In het kerkje is het koud en erg vochtig. Ik verneem dat het nog maar weinig wordt gebruikt. Soms voor een huwelijk. In de zomer, want ook nu nog is het te koud om er te gaan zitten. Maar dat dit hier pakweg 1000 jaar staat is nauwelijks te bevatten.Onder: de begraafplaats grenst aan de camping. Links is nog net een stukje van onze camper te zien.Geen opmerkingen:

Een reactie posten