05 maart 2023

Trip 82 [38] Het kerkje van Novelda - aankomst in Navajas

Modernisme   Het heiligdom van Santa María Magdalena is een religieus gebouw in Novelda (Alicante), Comunidad Valenciana, Spanje. Het gebouw is een zeer uniek en buitengewoon werk binnen het Valenciaanse modernisme.

Faudí   Het kerkgebouw is ontworpen door José Sala Sala, oud-leerling van Antonio Gaudí. Het gebouw is gebouwd in de Catalaanse, modernistische stijl met invloeden van Antoni Gaudí's Sagrada Família in Barcelona. De kerk is gelegen op een rotsplateau naast de ruïnes van het oude kasteel 'La Mola' van Novelda. De kerk heeft een potvorm, die een kruik symboliseert, opgebouwd uit bruinstenen muren met ongelijk ronde natuurstenen uit de omgeving. De ramen zijn afgezet met bruine bakstenen. De bouw van de kerk begon in 1918 en was in 1946 voltooid. 

Orgel   Het orgel van de kerk is uniek omdat het het enige orgel ter wereld is dat compleet gemaakt is uit marmer, inclusief de orgelpijpen. Het orgel is 11 meter hoog en 6 meter breed met een totaalgewicht van 40 ton. Vanwege het gewicht staat het orgel grotendeels op de grond, naast de preekstoel. Ook boven de ingang van de kerk hangen enkele pijpen tussen grote, witte ovaalvormige schalen die ook onderdeel uitmaken van het totaal. Het orgel bestaat uit bruin-wit geaderde, marmeren pijpen. De lucht wordt onder in de holle orgelpijpen geblazen en komen via een gehakte gleuf er uit waardoor de klanken ontstaan. Het bedient zichzelf compleet elektrisch en wordt niet bespeeld door een organist. [Bron: Wikipedia]

Hoog   Vanaf de snelweg zag ik het al liggen, boven op een berg. Er is een grote parkeerplaats bij waar alle ruimte was voor onze Adria Twin.

Ruïne   Naast de kerk ligt op hetzelfde plateau een ruïne van een kasteel. 

Smal   Eén deel van de ruïne kun je nog op, via een héél smal en donker trapje. Elkaar passeren gaat daar niet, dus op en neer even op elkaar wachten. Een prachtig uitzicht is de beloning.

Altomira   Na een flinke rit kwamen we aan in Navajas, camping Altomira. Op het eerste gezicht... mmwah... Maar uiteindelijk valt het erg mee: zo hebben we heerlijk gegeten in het restaurant en is het er nu vooral erg rustig.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kerstsfeer op Rucphense weide