20 maart 2024

Trip 100 [8] Franeker: 'hemels' interessant

Prachtige bakkerswinkel met heerlijke koffie
Vanmorgen zijn we bijtijds vertrokken vanuit Harlingen: om 11:00 uur werden we met de groep van 21 mensen verwacht bij het Planetarium in Franeker. Op de camping hadden ze gisteren op ons gerekend: we hebben ergens een 'rekenfoutje' gemaakt in dagen en overnachtingen. Maar vandaag op morgen bleek gelukkig ook geen probleem. Iedereen vond een voldoende verharde plek om te staan. Wij waren de eersten die binnenkwamen (9:15u) en toen was de receptie nog niet bezet. Maar ook dat werd opgelost.

Stipt op tijd was iedereen bij het  planetarium. De Planetariumkamer en het indrukwekkende raderwerk vormen het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt. Maar er is meer te zien! De voormalige wolkammerij van Eisinga, astronomische instrumenten, een filmzaal, wisselende exposities en aandacht voor moderne sterrenkunde. Maar het indrukwekkendst vind ik toch het radarwerk boven het plafond.

19 maart 2024

Trip 100 [7] Harlingen: schepen en bier

Vanmorgen hebben we eerst nog even koffie gedronken in Het Veerhuys in Bolsward. Rond 11:00 uur vertrokken we naar Harlingen. 

In een stad als Bolsward hadden rijke burgers al gauw in de gaten dat er voor dit soort kinderen iets gedaan moest worden. Je zou de weeskinderen niet aan hun lot mogen overlaten.Vanaf 1522 was de zorg voor de wezen nog een taak van de voogden van het Armhuis van Hendrick Nannes en Catrijn Epes. De opvang van deze kinderen temidden van de meestal bejaarde armen was echter verre van ideaal. Reden waarom de weduwe van Nanne Reins, Hid Hero, in 1553 het initiatief nam door de stichting van een weeshuis deze jongens en meisjes een dak boven hun hoofd te geven, te eten te geven, te kleden, op te voeden en aan werkervaring te helpen.

18 maart 2024

Trip 100 [6] Stadscamping Bolsward

"Kunnen we niet een nacht korter blijven in Workum en eerder naar Bolsward gaan?" We gaan kijken, bellen, overleggen. Workum vindt het niet leuk, uiteraard. Uiteindelijk komen we terecht op de stadscamping Bolsward. Waar je alleen al voor beheerder/vrijwilliger Arie naar toe zou willen. 


In Molkwerum stonden we twee nachten. Ideaal om op de fiets zowel Stavoren als Hindeloopen te bezoeken.

16 maart 2024

Trip 100 [5] Na Stavoren komt Hindeloopen


Van dag tot dag in Polarsteps

Zaterdag
- het is fris maar nagenoeg droog. Wel fijn: kunnen we op de fiets langs het IJsselmeer naar Hindeloopen. Gisteren vanaf de camperplaats naar het zuiden, vandaag vrijwel dezelfde afstand naar het noorden.

Hindeloopen is misschien wel het mooiste stadje van de elf. De fietsaccu's zijn weer opgeladen en op de heenweg hebben we de wind mee, maar een deel ook tegen. Wat gezien de route best bijzonder is.

14 maart 2024

Trip 100 [4] Houtzaagmolen de Rat

De één na de andere stad - van de elf - in Friesland bezoeken we. Na Leeuwarden en Sneek stond vandaag IJlst op het programma. Een prachtig stadje, met een houtzaagmolen waar we vandaag een rondleiding kregen terwijl deze in vol bedrijf was. Wat een ingenieuze,  technische vondsten zijn daar in verwerkt!

In elke elfstedenstad is ook een fontein. Die van IJlst behoort zonder twijfel tot de kleurrijkste. 

Morgen bezoeken we Sloten.

12 maart 2024

Trip 100 [3] Stadswandeling met gids in Leeuwarden

Ja, die toren achter gids Henk staat scheef. 
Daarom is deze ook niet voltooid.
Dag 2 van de CamperElfstedentocht. Gezamenlijke lunch - voor wie wil - in Leeuwarden, gevolgd door een stadswandeling onder leiding van de informatieve, enthousiaste en humoristische gids Henk.

Beroemd, geliefd en de stammoeder van ons koningshuis. Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau (1688-1765), heeft een onmiskenbare rol gespeeld in het ontstaan van ons Koninklijk Huis en hoe we dat nu kennen. De roots van de Royals vind je in Leeuwarden.

11 maart 2024

Trip 100 [2] CamperElfstedentrip: it giet oan!

Vandaag zijn negen campers gearriveerd, morgen komt er nog een. We staan uiteraard in Leeuwarden, op de Camperplaats Leeuwarden.

Net als de vorige twee keer is het weer een zeer gemêleerd gezelschap, maar dat maakt het extra leuk. Vanmiddag is er met een glaasje al breed kennis gemaakt, morgen lunchen we gezamenlijk voor de rondleiding met een gids door de stad.

Voor de deelnemers hebben we nog een enkele verrassing in petto. Benieuwd hoe dat wordt ontvangen. De geplande rondleiding in een bierbrouwerij valt in goede aarde, hoorde ik al.



  

07 maart 2024

Bijna klaar voor vertrek

Ons nieuwe appartement, waar we begin januari in zijn getrokken, is nu wel zo'n beetje klaar. Misschien nog ergens wat ophangen, maar dat is het dan ook wel. Buiten heeft de schilder vanmorgen - om 7:15 uur, dat dan weer wel - enkele beschadigingen bijgewerkt en de parkeerplaatsen hebben nu ook hun juiste omvang gekregen. Kortom: de camper roept ons!

Maandag de 11e vertrekken we voor 11 dagen met 11 campers om de Camper11stedentocht te rijden. Georganiseerd samen met Margreet Dröge van Camperplaats Leeuwarden. We volgen de volgorde die de schaatsers ook zouden rijden - al zit dat er nooit meer in (1997 was de laatste, het moet een week tien graden vriezen).

© Camperplaats Leeuwarden
Morgen krijgt onze Adria Twin (2019) zijn APK, zaterdag vieren we nog Haar verjaardag (70) en zondag willen we wegrijden, in noordelijke richting. 

Levelsysteem voor buscampers