16 maart 2024

Trip 100 [5] Na Stavoren komt Hindeloopen


Van dag tot dag in Polarsteps

Zaterdag
- het is fris maar nagenoeg droog. Wel fijn: kunnen we op de fiets langs het IJsselmeer naar Hindeloopen. Gisteren vanaf de camperplaats naar het zuiden, vandaag vrijwel dezelfde afstand naar het noorden.

Hindeloopen is misschien wel het mooiste stadje van de elf. De fietsaccu's zijn weer opgeladen en op de heenweg hebben we de wind mee, maar een deel ook tegen. Wat gezien de route best bijzonder is.

Grenzend aan het Friese schaatsmuseum - niet te missen als je de Elfstedenroute rijdt - drinken we eerst koffie in het Pannenkoekenhuis. Wij vinden het nog te vroeg voor een pannenkoek, al zien ze er wel lekker uit.

In het Schaatsmuseum is uiteraard ook een ruimte gewijd aan de Elfstedentocht. Alle winnaars - de tocht is vijftien keer verreden - hebben een eigen vitrine. Ja, Evert van Benthem is de enige die de Tocht der Tochten twee keer won.

Eén van de meest barre tochten was die van 1963. Paping won in een uur of tien. Latere winnaars hadden doorgaans aan een uur of zes genoeg om de ruim 200 km schaatsend en klunend te overbruggen.

Waar veel water is moet ook gered worden. In Hindeloopen zijn ze daar klaar voor.

Heel veel oude modellen schaatsen in het Schaatsmuseum. Maar ook aandacht voor oude werkplaatsen waar de houten schaatsen werden gefabriceerd.

In alle elf Friese steden staat een fontein. Hier een deel van die in Hindeloopen. Veel leuker uiteraard als het water stroomt.

Na een voortreffelijke lunch werden we getrakteerd op een likeurproeverij. Grote verschillen in smaak! Uiteraard werden er ook enkele flesjes gekocht.Onder
Voordat we terug fietsen nog even een paar boodschappen doen bij de Spar. De supermarkt zou je gemakkelijk over het hoofd kunnen zien...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten