2.5.22

Trip 67 [26] We hervatten onze campertrip vanuit Mojstrana

Stilte Zo, de rust is op 2 mei wedergekeerd na de drukkere, maar geweldige dagen met het gezin plus aanhang. Niets meer gehoord, vannacht. Geen boiler of verwarming die 'herrie' maakt, geen deuren omdat een kleinkind ziek is geworden... nee, niets, stilte.

Afdalen   Regen. Dan is de Wurzenpas - die reden we gisteren vanuit Mojstrana - niet zo mooi. De 18% stijging vindt de Twin geen enkel probleem. Ik schakel dan wel handmatig - dat geeft meer controle. Eén keer de knop voor de afdalingen gebruikt: dan houdt de Fiat zonder ingrijpen de snelheid op 30 km/h. Dat is niet snel, maar als er niemand achter je zit genoeg.

Zwart   We betaalden op de camping in Rennweg am Katschberg 20 euro voor de overnachting. Contant, geen bon. Geen stroom gebruikt. Was nog even bang voor een te natte ondergrond, maar die angst was volgens de campingbaas 'tot tien ton en dubbel zoveel regen' niet nodig. We kwamen probleemloos weg. Kleine camping, ook voor wintersport. Keurig sanitair: niet modern maar alles werkt en is schoon. Fijn afwashok.
Adria   Koffietijd bij Landzeit. Dan is het prijsniveau weer Oostenrijks en niet meer Slovenisch. Een Café Latte: EUR 5,15. Maar: het zijn wel prachtige wegrestaurants van Landzeit. We komen hier een Adria transport tegen.
Vet Lunchen aan de Chiemsee. We dachten aan het restaurantje hier, maar dat betekende een vette hap. Toch maar in de camper: stukken gezonder, minder en goedkoper. Prachtig snelweg, ik zal later nog wel wat beelden van de dashboardcamera toevoegen.

Reflexieve conditionering Apart: de watervogels hier zijn helemaal 'gewend' aan passerende bezoekers. Zodra de camperdeur open gaat steken ze hun nek uit, in afwachting van eten. Pavlov dus.

Kroon Ook apart: fraaie krooneenden hier. Die zie je nou ook niet elke dag.

Nazi's   Concentratiekamp Dachau. Bevrijd op 29 april 1945 - dat verklaart de relatief verse bloemenkransen die we hier vandaag zagen. Chajah was hier nog niet geweest, ik in 2019. Mooi (..) dat dit als herdenkingsplaats zo in tact is gebleven c.q. gereconstrueerd. Evengoed bizar om te zien tot wat mensen in staat zijn. Hitler, Poetin, genoeg andere leiders... en hun zieke aanhang. Mijn blijvende verbazing: in 1933 startte de ellende al. In eigen land zien we op dit moment Forum, startend met eigen scholen. Iets om nauwlettend en argwanend te volgen - en tijdig in te grijpen.
Onderaan dit bericht nog enkele beelden van deze plek met zo'n vreselijke geschiedenis.

Hoopvol: heel veel schooljeugd was er vandaag, die overal uitleg kregen.

Never again. Nie wieder. Ja ja...


Vervolg onder grote foto.
Contant   Camping Ampersee. We betalen hier 31 euro voor een nacht: veel te veel voor het gebodene. Douchen kost je nog een muntje extra, stroom is maar 6 Amp. en de afname hiervan (EUR 3) is verplicht. Digitaal betalen kan hier niet: alleen contant. O, wat erger ik me hieraan... Het restaurant - verpacht - maakte veel goed. Diner aan het meer, buitengewoon aardige man en: hij accepteert een bankpas.
Meer   Zittend aan het meer hoor je de snelweg wel goed. In de camper hebben we er weinig tot geen last van.Uit deze douchekoppen kwam geen water, maar Zyklon B


Dit 'crematorium' werd al snel te klein. Daarom werd er een groter gebouwd


Geen opmerkingen:

Een reactie posten