13 mei 2022

Trip 68 [5] Duitse zwijnen

Anne   Ja, er zijn zwijnen in Duitsland. Gelukkig worden de bezoekers van Bergen-Belsen hiervoor gewaarschuwd. En anders komen ze er tijdens de rondwandeling langs de massagraven en de grafstenen wel achter. De zwijnen wroeten in de grond en dat laat zijn sporen na.

Sporen   Geen twijfel mogelijk: hier zijn wilde zwijnen aan het wroeten geweest. Op het terrein van het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen. De Duitse bewakers waren toen ook zwijnen, staat op diverse borden - niet in die woorden - te lezen.
Dood   Enorme aantallen mensen hebben hier geleden. En stierven door gebrek aan verzorging, honger, ziekten of de kogel.
Verraden?   Misschien wel het bekendste slachtoffer dat stierf in Bergen-Belsen. Onze eigen Anne Frank. Een Duitse gids stond een toelichting aan een groep mensen te geven. "We zullen nooit weten wie de verrader was." Nee, daar helpt ook een recent verschenen boek niet bij. Of is het uiteindelijk toch uit de handel genomen? 
Brand   Een waarschuwingsbord voor brandgevaar. Bij een kraantje.
Ik vind dat grappig.
Nieuw   Dood en verderf rondom. Maar de wilde zwijnen planten zich voort en ook de paardenbloem werkt aan een volgende generatie.
De 'zwijnen' anno nu spreken Russisch en vinden we vooral in de Oekraïne, waar ze dood en verderf zaaien onder burgers en militairen.

Ik eindig vandaag in Nijkerk. Op een CP dicht tegen het centrum. Hulde, Nijkerk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten