31 maart 2023

Ontmoetingen

Aan tafel met Jaap Super in Portugal

Mensen   Eén van de (vele!) leuke aspecten van onze Iberische trip vind ik de diverse ontmoetingen. Soms gepland, soms onverwachts. Met bekenden, maar ook met volslagen onbekenden. Een collega en zijn echtgenote die veel op een Spaanse camping verblijven. Onze buren-van-heel-lang-geleden die daar ook verblijven en die ons een dag meenemen naar een leuke markt en mooie plekjes. Een stel bij een Spaanse bushalte, waar we vervolgens de hele dag mee optrekken. Een stel dat in de Morvan woont en dat we kennen via onze dochter. Twee Vlaamse vrouwen die vorig jaar een Franse camping begonnen - en waar we twee nachten zijn gebleven. En een stel dat we van een NKC-evenement kennen en geheel onverwachts naast ons komt staan op een camping, met een lekkage binnen in hun buscamper. (De dag daarop is dit gelukkig opgelost bij een dealer dichtbij - zodat we ze de volgende dag nog een keer zien.) Een nichtje dat ik lang niet heb gezien en waar we langs gaan in Zuid-Limburg. De Nederlandse makelaar in Portugal die ik in Zwitserland heb leren kennen en die ons mee uit eten neemt en mooie stukjes Portugal laat zien (en waar we twee nachten in een mini-vakantiehuisje met een schitterend uitzicht slapen).

Vogels   En hoeveel vogels hebben we niet gezien en gehoord. De blauwe ekster vond ik prachtig - ik heb er geen foto van kunnen maken. De bosuil hoorde ik enkele keren. De tjiftjaf, ekster, rode wouw, buizerd, huis- en heggemus, putter, kraanvogel en nog veel meer. De dolfijnen tijdens een wandeling langs het strand, ook geweldig.  En al die bomen met olijven, citroenen, sinaasappelen. 



29 maart 2023

Open Camping Dag

Gras gemaaid   Geen grap op zaterdag 1 april 2023! Want dan is het de Open Camping Dag met meer dan 300 campings in het hele land waar je in voorbereiding op het nieuwe kampeerseizoen alvast een kijkje kunt nemen. De koffie staat klaar, het gras is gemaaid en de campingbeheerder staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden. En je kunt natuurlijk ook al jouw plek voor de komende vakantie reserveren.
Kijk op www.opencampingdag.nl welke campings allemaal meedoen.

Viva   Als je dan toch op pad bent, ga dan meteen ook even langs bij een van de elf Viva-kampeerbedrijven. Van Groningen tot Zeeland en van Noord-Holland tot Limburg, je vindt ze hier: https://www.vivakamperen.nl/campers-en-caravans/viva-kamperen-specialisten/

27 maart 2023

Trip 82 [44 en slot] De cirkel is rond

Leuke buren vanmorgen in Hoensbroek
Prachtige maanden   Zo'n 7000 km gereden - probleemloos. Veel gezien, mooie herinneringen, leuke ontmoetingen. Het zit er op. Komende plannen zijn er ook al weer. In eigen land natuurlijk (Amsterdam, Brabant, Drenthe/Friesland), maar ook Kroatië en Italië in juni.

In juli en augustus zijn er nog geen concrete plannen - we hopen ons dan bezig te kunnen houden met alles rondom ons nieuwe appartement.



24 maart 2023

Caravan of camper?

Camping Bertrix, België

Kiezen   Er zijn best veel mensen die twijfelen: kopen we een camper of toch (weer) een caravan? Ik ken intussen diverse caravanners die camperaar werden, een enkele keer hoor ik van een camperaar die toch weer een caravan aanschaft.

Kinderen   Wij hebben lang een caravan gehad, tot volle tevredenheid. Eerst twee met een stapelbed voor de kinderen, later een met een vast tweepersoonsbed toen we samen op stap gingen. Waarbij ons uitgangspunt altijd al was: nooit naar dezelfde camping en liever niet langer dan een week op dezelfde plek. Korter is beter. Geen voortent, maximaal een luifel. Om dit soort werkzaamheden zit ik in mijn vrije tijd niet verlegen.

Geld   Met de verkoop van ons huis kwam financieel de mogelijkheid van een camper ineens voorbij. We hakten de knoop door en de nieuwe Adria Twin buscamper kon ik in juni 2019 bij de dealer ophalen. Onze bevindingen tot nu toe: in één woord geweldig. Ik ga hier een poging doen uit te leggen wat er dan precies zo geweldig is.

22 maart 2023

Trip 82 [43] Wandelen rond La Motte-Ternant

Administratie   La Motte-Ternant. Nee, ik had er ook nog nooit van gehoord. La Motte-Ternant is een gemeente in het Franse departement Côte-d'Or (regio Bourgogne-Franche-Comté). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Montbard.  De gemeente telt 151 inwoners (2020). Aan bureaucratie geen gebrek in Frankrijk.

Heerlijke lunch!
Vlaamse vrouwen   In dit Franse dorpje is een alleraardigste, kleine en charmante camping, geleid door twee Vlaamse vrouwen die twee jaar geleden dachten: een leuk leven is niet blijven doen wat we nu doen. Ze gingen op zoek naar een kleine camping en kwamen hier terecht. Terecht! We hebben er twee nachten gestaan. De buurman ging met zijn racefiets op pad, wij (voortreffelijk!) lunchen in het restaurant op 750 meter en aansluitend wandelen.
De camping ligt vlakbij het kerkje Saint-Martin, uit de elfde eeuw (!). Het ligt op een heuvel, vlakbij het stadhuis. Het gebouw is in 1927 op de monumentenlijst geplaatst. Binnen is een kalkstenen fries te zien uit de Romeinse periode. 

18 maart 2023

Spanje - door een Hollandse (kampeer)bril

Opmerkelijk   Opvallende zaken in Spanje - gezien door Hollandse ogen. 
 
Heel veel benzinestations. Meer ook dan de TomTom Camper aangeeft. Langs de snelwegen zijn veel stations waarvoor je even van de weg af moet: die vermeldt de TomTom - ten onrechte, wat mij betreft - niet. 
Heel veel geldautomaten in steden en stadjes. Terwijl je toch praktisch overal digitaal kunt afrekenen. 

17 maart 2023

Trip 82 [42] Nog maar elf dagen te gaan

Lunchplek met uitzicht.
Koud   Vandaag zijn we na een heerlijke, bochtige rit aangekomen in Le Puy-en-Velay. Noordelijker weer en duidelijk frisser. 's Avonds moet de kachel weer aan! Omdat we op de 28e in Wouw willen zijnhebben we nog maar elf dagen te gaan. In april en mei blijven we in Nederland, in juni rijden we naar Kroatië.

Wouw   Het is intussen dag 59 en geloof het of niet: dit reizen met de buscamper is geweldig en eindeloos vol te houden. Al is straks ons mooie nieuw appartement ook zeker iets om naar uit te kijken.

De hele trip wordt nog steeds dagelijks bijgehouden op Polarsteps.


 


13 maart 2023

Trip 82 [41] Een eerste terugblik

Terugblik   Hoewel we nog even te gaan hebben - tot 29 maart wat deze trip betreft - is het toch leuk om eens achterom te kijken. Zonder de trip in Polarsteps te openen. Dus uit het geheugen puttend wat hoogtepunten te noemen. 
Het vertrek uit Nederland natuurlijk, met sneeuw nota bene. Daar hadden wij even niet op gerekend. De eerste gasfles was in Frankrijk al snel leeg hierdoor.* 
Hulp   Vervolgens liepen we aan tegen een haperende kraan. Dat is op zich best te overzien, maar het bleek snel op te lossen. Een vriendelijke, handige en Engels sprekende monteur: het moet niet gekker worden in Frankrijk. (Verder is alles het perfect blijven doen tot nog toe. Hulde dus aan de Adria-bouwers in Slovenië.) Verder hebben we veel profijt van de CarSupport veren en dempers, want gladde wegen als in Nederland vind je in het buitenland veel minder. 
Super   De eerste CP in Frankrijk, veel wind, langs de kust. Het Belgische stel dat ik waarachtig kon helpen met hun 'pech' aan de camper. Spanje en later Portugal binnenrijden: erg leuk. De koffiestop 's morgens. De dagen met en bij Jaap Super en Kees/Carla en Cor/Judith mogen zeker niet onvermeld blijven! De bezoeken aan verschillende steden: Nantes, Porto, Sevilla, Granada (Alhambra), Barcelona.

07 maart 2023

Trip 82 [40] Camping Joan: krappe vakjes, maar wel aan strand

 

Zand   Camping Joan doet me een beetje denken aan Benidorm en dit soort vakantiekampen. Er is niks mis mee, maar het is niet het soort kamperen dat mij aanstaat. Het trekt ook een publiek waarvoor ik niet zoveel gespreksstof beschikbaar heb. Maar voor een nachtje is dat geen probleem uiteraard. Zouden we voldoende gas bij ons hebben dan waren we zeker niet hier terecht gekomen, op weg naar Barcelona.

Zien we berichten uit Nederland die gaan over kou, natte sneeuw en zelfs 'een wit land', hier doet de zon volop mee in de strijd tegen een scherpe wind die de gevoelstemperatuur drukt. 



 

06 maart 2023

Trip 82 [39] 'IJzersterke' verjaardagswandeling bij Navajas

Spoor   IJzererts zit hier in de grond, en dat is aan de kleur hier en daar goed te zien. We maakten vandaag, op Haar verjaardag, een mooie wandeling. Langs resten van de spoorlijn die hier vroeger liep - nu is het een fiets- en wandelroute, een Via verde (groene weg). Zoals er vele zijn in Spanje, bij elkaar wel 2500 km. (Er zal wel weer ergens iemand zijn die alle kilometers gereden wil hebben.) 

Het hele verhaal en meer foto's vind je deze keer op Polarsteps (klik op de foto in de rechterkolom).




05 maart 2023

Trip 82 [38] Het kerkje van Novelda - aankomst in Navajas

Modernisme   Het heiligdom van Santa María Magdalena is een religieus gebouw in Novelda (Alicante), Comunidad Valenciana, Spanje. Het gebouw is een zeer uniek en buitengewoon werk binnen het Valenciaanse modernisme.

Faudí   Het kerkgebouw is ontworpen door José Sala Sala, oud-leerling van Antonio Gaudí. Het gebouw is gebouwd in de Catalaanse, modernistische stijl met invloeden van Antoni Gaudí's Sagrada Família in Barcelona. De kerk is gelegen op een rotsplateau naast de ruïnes van het oude kasteel 'La Mola' van Novelda. De kerk heeft een potvorm, die een kruik symboliseert, opgebouwd uit bruinstenen muren met ongelijk ronde natuurstenen uit de omgeving. De ramen zijn afgezet met bruine bakstenen. De bouw van de kerk begon in 1918 en was in 1946 voltooid. 

Orgel   Het orgel van de kerk is uniek omdat het het enige orgel ter wereld is dat compleet gemaakt is uit marmer, inclusief de orgelpijpen. Het orgel is 11 meter hoog en 6 meter breed met een totaalgewicht van 40 ton. Vanwege het gewicht staat het orgel grotendeels op de grond, naast de preekstoel. Ook boven de ingang van de kerk hangen enkele pijpen tussen grote, witte ovaalvormige schalen die ook onderdeel uitmaken van het totaal. Het orgel bestaat uit bruin-wit geaderde, marmeren pijpen. De lucht wordt onder in de holle orgelpijpen geblazen en komen via een gehakte gleuf er uit waardoor de klanken ontstaan. Het bedient zichzelf compleet elektrisch en wordt niet bespeeld door een organist. [Bron: Wikipedia]

03 maart 2023

Trip 82 [37] Wandelen: olijfbomen, Sax en kasteel

 


Heel veel olijfbomen hier...

Olijfbomen   Drie 'opdrachten' stelden we ons vandaag. Wandelen naar Sax, daar lunchen en het kasteel bezoeken. Dat lukte allemaal, met dank aan de app Wikiloc die ik vandaag voor het eerst gebruikte. En waarmee je uitstekend je weg vindt en die ook je wandeling vastlegt: zie volgende scherm.

02 maart 2023

Trip 82 [36] Sax: tussen de olijfbomen

Wind   Na onze stedenbezoeken (Porto, Sevilla, Burgos, Granada) zoeken we nu een beetje 'buitenaf' op: minder stenen om ons heen, meer groen. De afgelopen dagen lukte dat uitstekend en ook de plek die we vandaag bereikten is te midden van - dit keer - olijfbomen. Sax heet het dorp. Met een kasteel: morgen wandelen we erheen. De wind zorgt hier voor lage temperaturen. Heldere nachten, rond het vriespunt. Overwinteren? Geen sprake van. Aangenaam? Dat zeker wel.

Comfort   Ik dacht eerst zonder stroom te blijven staan, maar met niet al te veel gas meer doen we dat toch maar niet. We betalen nu EUR 0,75 per kW. Geen idee waar dat op uitkomt. Overdag haal ik de stekker uit de bus: dan houdt het zonnepaneel alles op peil. We hebben een mooi plekje aan het einde van het terrein. Geen buren, wel uitzicht. Af en toe dendert er een stuk verderop een Spaanse hogesnelheidstrein voorbij. Met de neus van een raket.

Levelsysteem voor buscampers