25 september 2023

Trip 93: Jaarlijks kaderweekend NKC rond Rucphen

Zaterdagmorgen: rondleiding in de basiliek Oudenbosch
Als lid van het evenemententeam Zuidwest van de NKC viel ons dit jaar de eer te beurt het jaarlijks kaderweekend te organiseren. Zes campers, twaalf deelnemers. Verblijf op camperplaats de Rucphense weide. 

Vrijdagavondstaat traditioneel in het teken van bijpraten onder het genot van meegebrachte etenswaren (drie gangen). Omdat het regende konden we - tegen de gebruikelijke voorwaarden -  gebruik maken van een overdekte ruimte. We koppelden er gelijk onze teamvergadering aan, met onder de plannen voor het komende jaar op de agenda.

Rome versus Oudenbosch (rood)
Zaterdagmorgen kregen we, na onze fietstocht, een bijzonder interessante rondleiding door de basiliek. We vernamen onder veel meer wat een basiliek is, en wat een kathedraal en kerk. We verbaasden ons over de kunst in het gebouw, het 'nep-marmer', en sowieso over de omvang van de basiliek, een verkleinde replica van de versie in Rome.

Na een voortreffelijke lunch tegenover de basiliek - waar die middag en avond een bierfestival zou plaatsvinden - nam een stadsgids ons mee door Oudenbosch. We startten natuurlijk bij het graf van de man aan wie Oudenbosch de basiliek te danken heeft. De gemeente is trouwens bezig de hele omgeving hiervan op te knappen, met behoud van de fraaie gebouwen die er staan.

Oudenbosch is meer dan de basiliek
Zaterdag bereidden de mensen van de CP de Rucphense weide heerlijke pizza's voor ons, op hun mobiele pizza-oven. Er gingen enkele flessen wijn open 'en het bleef nog lang onrustig'. Pizza's!Elke woensdag is het pizza-avond op CP De Rucphense weide. Maar ook tijdens het NKC kaderweekend werd de oven het terrein op gereden.

Op zondagmorgen fietsten we naar het Oude Plattelandsmuseum in St. Willebrord. Een onwaarschijnlijke verzameling spullen uit de periode 1875 - 1960. Huishoudelijke materialen, gereedschappen tot aan een Daf (1970) toe. Met heel veel herkenbare voorwerpen dus uit de jeugd van nu zeventigjarigen. In combinatie met de rondleiding een bijzondere ervaring. Het museum is gevestigd in een voormalige nertsenfokkerij.

Met koffie bij 'the international airport Breda' (vliegveld Seppe) besloten we dit NKC-weekend. Hieronder nog enkele beelden van wat ons betreft een geslaagd weekend.

International Airport Breda.
Ook in het Oude Plattelandsmuseum: een Daf uit 1970.
Het boerenbedrijf aan het begin van de vorige eeuw. 'Afval' bestond nauwelijks: alles werd (her)gebruikt.
Heel veel fraaie meubelen, alle met een eigen verhaal. Smakelijk verteld door onze gids deze morgen.
Het Oude Plattelandsmuseum is een voormalige nertsenfokkerij. Dit is zo'n nerts.
Trouwjurken, potten en pannen, verzamelingen speldjes... bedenk het en het is er. Ook schrijfmachines.

In diverse ruimten blijf je telkens weer nieuwe dingen ontdekken.   


 `

Geen opmerkingen:

Een reactie posten