25 oktober 2021

Trip 57 [3] Nationaal Monument Kamp Vught

Monument   Vanaf camping Morgenrood in Oisterwijk is het zo'n vijftien kilometer fietsen naar Nationaal Monument Kamp Vught (bij fietsknooppunt 24, nmkampvught.nl). Na een kop koffie bij weer een andere horecagelegenheid dan de dagen ervoor zagen we eerst een enorme kazerne met marcherende soldaten, Barak 1B, een wijkje met Molukkers (..) en uiteindelijk het monument. Dat bleek te bestaan uit een museum, deels binnen en buiten, een fusilladeplaats en Barak 1B (het enige originele barakkengebouw).

 
Vuur   Gisterenavond was er een gezellig kampvuur op Morgenrood. Leuk voor jong en oud: men liet zich de marshmallows goed smaken. Ook vanavond was er weer vuur: het zuiden heeft herfstvakantie dus er zijn best wat kinderen op het terrein.

Remmen   Met zo'n tekst bij een terras knijpen wij als vanzelf in de remmen. Nou hebben wij wel betere koffie gedronken dan hier, maar zo'n 'spreuk' en de ambiance maken wel wat goed.
Verzet   Indrukwekkend monument in Kamp Vught. Zo'n 32.000 gevangenen. Op de fusilladeplaats werden 329 verzetsstrijders geëxecuteerd.
Slaapzaal met plaats voor 270 gevangenen. Nagebouwd, niet origineel dus.
Monument op de fusilladeplaats. 

Woorden   Het onvoorstelbare leed staat hier vertaald in namen. Allemaal namen van mensen. Mensen als jij en ik. Voor die haast industriële aanpak om mensen te vernietigen zijn nog steeds de juiste woorden niet gevonden.
Barak 1B, het enige originele gebouw dat er nog is.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten