24 oktober 2021

Trip 57 [2] Paddenstoelen, kabouters en een bosuil

Bosuil   
Als de regen ophoudt en de zon doorbreekt is de Kampina een onweerstaanbaar mooi natuurgebied. Dat merkten we gisterenmiddag weer eens tijdens een fietstochtje van nog geen 30 km. Daarna zocht ik nog wat paddenstoelen op die wilden poseren. Vannacht schreeuwde er een bosuil vlak boven onze camper. Kamperen in de natuur. Ja, dat is misschien pas 'echt' met een tentje, maar die tijd ligt achter ons. We genieten nu ook, maar dan in een buscamper. Deze dagen overigens vooral een boscamper.

Kabouter   Een groepje peuters en kleuters zocht vanmorgen onder begeleiding de kabouters op het terrein: plaatjes met een nummer. Ik stond buiten en zag dat Zij ook op het punt stond de camper te verlaten. "Weten jullie dat er ook een echte kabouter hier woont? Kijk, daar komt ze uit de camper." Een begeleidster, tegen mij: "Ik vind dat u ook wel op een kabouter lijkt." Ja, dus is het niet zo gek dat ik een kaboutervrouwtje heb. Eén van de peuters kijkt me indringend aan. En concludeert: "Jij bent gewoon een opa."
Boscafé   Op weg naar de Kampina. Ik vond op RouteYou een wandeling van 10 km. We startten met koffie in het Boscafé, een bijzonder populaire tent een stukje verderop. Heerlijk, bij de open haard.

De Kampina. Natuurmonumenten: "De Kampina is Brabant zoals het ooit was. Je vindt hier nog natte heide met vennen, geurende gagelstruwelen, beemden, loofbossen en blauwgraslanden. We veranderen de monotone dennenbossen langzaam maar zeker in een veel gevarieerder leefgebied voor dieren, planten en paddenstoelen. Een mooi succes is de terugkeer van de das. Sinds 2016 voelt die zich hier weer helemaal thuis."
Natuurmonumenten: 
"Natuurmonumenten grijpt op de Kampina in om de diversiteit aan planten en dieren te vergroten. We zorgen voor een uitgekiend bosbeheer. Zo worden de voormalige productiebossen steeds gevarieerder. Er groeit meer voedsel en er ontstaat nestgelegenheid voor insecten, vogels en andere dieren. Eerder herstelden we de natte heide langs een aantal vennen. Hiervoor kapten we bomen en plagden we de oevers af. Ook de vennen onderhouden we. Komende jaren gaan we samen met het waterschap De Dommel het beekdal van de Beerze herstellen."
We kwamen vandaag zeer uiteenlopende wandelaars tegen.
Behalve paarden lopen er ook runderen op (in?) de Kampina.

Fijn plekje voor de lunch.

Overal genoten mensen vandaag van een prachtige herfstdag. Hoe kun je die beter besteden dan wandelend of fietsend?

Na tien kilometer komen we aan de achterzijde camping Morgenrood weer op.

Hieronder nog wat paddenstoelen van de afgelopen dagen.










 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boordaccu uitschakelen