30 september 2023

Trip 95: 2000 volt is dodelijk

Tijdens WO1 werd België door Duitsland bezet, Nederland bleef neutraal. De Belgisch-Nederlandse grens was een grens tussen oorlog en vrede. Met een elektrische draadversperring van 2.000 volt sloot de Duitse bezetter van medio 1915 tot november 1918 heel deze rijksgrens af in een poging om het clandestiene grensverkeer stil te leggen. De draad was 357 kilometer lang en heeft een duizendtal mensenlevens gekost. In 2008 werd in Zondereigen een strook van deze grensafsluiting als vredesmonument heropgericht.
Op de originele locatie op het gehucht Gel staat een korte strook dodendraad met twintig authentieke en intacte isolatoren. Deze werden ter plaatse tijdens akkeronderzoek gevonden. Bij deze reconstructie werd een nagebouwd schakelhuis of Schalthaus neergezet, ontworpen door prof. dr. Alex Vanneste op basis van oud fotomateriaal.

29 september 2023

Muggen...

Herten in gevangenschap. Die burlen ook! (Telefoonfoto)
Ja, ik had me, na een lange dag vanaf 6:00 uur, verheugd op een lange nacht zonder een wekker. Maar muggen, of één mug, bedierven de feestvreugde. Wat zou daar toch aan te doen zijn? Ik word gek van dat gezoem om mijn oren. Zelfs met een koptelefoon met ruisonderdrukking op hoor ik het nog als ze heel dichtbij zijn. 

Om 5:15u ben ik uiteindelijk maar mijn bed uit gegaan. Laptop voor me, NPOKlassiek aan en een klein lichtje ook. 

28 september 2023

Trip 94: Bezoek van de NPOKlassiek stembus

Jaarlijks zendt NPOKlassiek - het voormalige NPORadio 4 - een klassieke top 400 uit. Die wordt samengesteld aan de hand van stemmen van luisteraars. Voorafgaand aan de uitzending rijdt er een week een - elektrische - stembus rond, die stemmen verzamelt en op bezoek gaat bij mensen die hun keuze willen toelichten.

Net als twee jaar geleden had ik me daarvoor opgegeven. En net als toen kwamen ze nu ook weer langs. Met een fraai bestickerde - en gehuurde - VW-bus, met 'effectief 380 km actieradius', aldus presentator en chauffeur Sander Zwiep (links op de foto hieronder).

Voor het team van vijf hadden we een ontbijttafel gemaakt: krentenbollen, ontbijtkoek, koffie, thee en (mini) Bossche Bollen van Jan de Groot. Presentator van dienst was Hans Smit, rechts op de foto.

De (Duitse) buren en interim-beheerster Carla van de camperplaats Den Bosch had ik de dag ervoor ingelicht. Zeven uur is tenslotte best vroeg... Carla was om zeven uur opgestaan en stond klaar om de poort te openen, als dat met mijn code niet zou lukken. Ze kwam ook al snel met stoelen aanlopen, erg vriendelijk.
Om de zender in de lucht te houden hadden de radiomensen wel stroom nodig. Sander probeerde een gewone randaarde stekker in de drieweg camperstekker te stoppen, maar dat past heus niet. Uiteindelijk hebben ze de volgende stop zonder stroom voor de zender gehaald. Alles bij elkaar was het weer een leuke ervaring.

Het fragment terug luisteren? Dat kan hier.




25 september 2023

Trip 93: Jaarlijks kaderweekend NKC rond Rucphen

Zaterdagmorgen: rondleiding in de basiliek Oudenbosch
Als lid van het evenemententeam Zuidwest van de NKC viel ons dit jaar de eer te beurt het jaarlijks kaderweekend te organiseren. Zes campers, twaalf deelnemers. Verblijf op camperplaats de Rucphense weide. 

Vrijdagavondstaat traditioneel in het teken van bijpraten onder het genot van meegebrachte etenswaren (drie gangen). Omdat het regende konden we - tegen de gebruikelijke voorwaarden -  gebruik maken van een overdekte ruimte. We koppelden er gelijk onze teamvergadering aan, met onder de plannen voor het komende jaar op de agenda.

Rome versus Oudenbosch (rood)
Zaterdagmorgen kregen we, na onze fietstocht, een bijzonder interessante rondleiding door de basiliek. We vernamen onder veel meer wat een basiliek is, en wat een kathedraal en kerk. We verbaasden ons over de kunst in het gebouw, het 'nep-marmer', en sowieso over de omvang van de basiliek, een verkleinde replica van de versie in Rome.

Na een voortreffelijke lunch tegenover de basiliek - waar die middag en avond een bierfestival zou plaatsvinden - nam een stadsgids ons mee door Oudenbosch. We startten natuurlijk bij het graf van de man aan wie Oudenbosch de basiliek te danken heeft. De gemeente is trouwens bezig de hele omgeving hiervan op te knappen, met behoud van de fraaie gebouwen die er staan.

22 september 2023

Graubünden: machtig mooi

De reportage omvat acht pagina's
In september 2019 was ik met de toen spiksplinternieuwe camper een maand in mijn eentje op pad. Eén week bracht ik door in Graubünden, Zwitserland. De reportage die ik toen maakte is nu verschenen in Bobil og Caravan magasinet, het grootste kampeerblad in Noorwegen. 


De Noorse ontwerpers gebruiken veel foto's. Dat maakt het aantrekkelijk om het tijdschrift te lezen, in te bladeren. In Nederland ligt de verhouding tekst:beeld vaak anders, ten koste van het beeld.


20 september 2023

Mag het een onsje méér zijn...?

Campers zijn er in vele maten en soorten. Soms kom je er een tegen die op z'n zachtst gezegd 'opmerkelijk' is. Zoals deze bus. Nee, geen buscamper, maar een echte bus!

Voor Autoweek Campers maakte ik een portret van deze bus. Met inhoud, zoals op de foto is te zien.

18 september 2023

Zelfbouwers: heel veel verschillende oplossingen

Een camper zelf bouwen is vast heel leuk - als je handig bent, tijd hebt en ruimte. Ik was voor Autoweek Campers bij een weekend vol zelfbouwers. Het was heel erg leuk! 

Het was mooi weer en er kwamen veel geïnteresseerden op af. Ik mocht er vier pagina's aan besteden (tekst en fotografie).
Deze Autoweek Campers ligt nu in de winkel. 


12 september 2023

Two legs only


Oostenrijk heeft er al een en het kan nooit lang duren of Nederland en andere landen volgen. Wat Oostenrijk heeft? Een camping waar geen kinderen en geen honden worden toegelaten. Wij waren er en het is een zegen.

Campings adults only zag ik ook al eerder in Engeland en deze zijn er ook in ons eigen land. Niet bewust kwam ik een keer terecht op zo’n terrein en vroeg de beheerder wie zijn gasten vooral zijn. Het antwoord vond ik grappig en leerzaam tegelijk: “We ontvangen heel veel mensen uit het onderwijs en van de politie.”

10 september 2023

Rondje Zandvoort op de fiets

Als je vanaf Camperpark N205 in Vijfhuizen via het centrum van Haarlem naar de kust fietst, en daarna via Zandvoort, Bloemendaal en Aerdenhout weer terug, dan kom je ‘heel Nederland’ tegen. Zeker als het 32 graden is, zoals vandaag. De eerste fotostop maak ik bij een bord dat actie stimuleert tegen de komst van een opvangcentrum voor verslaafden. Natuurlijk, die moeten worden opgevangen, ‘maar niet bij mij’. Als ik me omdraai zie ik huisjes waar vermoedelijk al verslaafden in wonen. Onverklaarbaar bewoond, heette dat vroeger.

Een stukje verderop hebben fanatieke vissers hun tentjes opgezet. In het groen en in het groen: de vissen vertrouwen andere kleuren niet. Bij 32 graden vissen: dan ben je liefhebber (of bijzonder onkundig).


07 september 2023

Oplevering huis vertraagd...

Stand van zaken begin september
Natuurlijk, geen enkel bouwproject is klaar op het afgesproken tijdstip. Ook het onze niet, al betreft dat maar zestien kleine appartementen. Van ooit juli werd het september, toen oktober en sinds enkele dagen 'begin november, als...'. Dus verblijven we nog wat langer in de camper, als daklozen. Hoewel: in oktober zijn we drie weken onder de pannen in Culemborg, waar kennissen hun katten en kippen achterlaten als ze op vakantie gaan. Die gaan wij verzorgen - en we mogen in hun gastenverblijf overnachten en verder in hun huis wonen. Heel comfortabel, met onze camper en auto op het erf. De camper zelfs overdekt en met stroom, indien gewenst.

Maar nu staan we zes dagen in Vijfhuizen op een camperplaats. Op fietsafstand van Haarlem, maar ook gaat er elke acht (!) minuten een bus naar het centrum. Morgen bezoeken we twee musea en een bierbrouwerij annex restaurant. Zaterdag een ontmoeting met een kennis uit de camperbranche, een lunchconcert en wellicht komt zoonlief met echtgenote ook nog. Zondag Dolhuys. Maandag fietsen, dinsdag bijkomen. Zoiets wordt het.

05 september 2023

Bloemencorso Zundert: kleurrijk feest

Elk eerste weekend in september staat Zundert in het teken van het bloemencorso. Een drukte van jewelste, zeker als het ook nog eens zomers weer is, zoals dit jaar. Manon van camperplaats de Rucphense weide kwam met een goede tip: de dag ná de optocht staan de wagens in vol ornaat op het veilingterrein in Zundert. Dat knoopte ik in mijn oren: ik maakte een knooppuntenroute van ruim 40 km met daarin opgenomen Zundert. Dat werd een plezierige dag!

03 september 2023

Reportage Spanje/Portugal verschenen

In het mooie tijdschrift CamperReisMagazine (14e jaargang nr. 3) is het eerste deel van mijn reportage over onze 'winterreis' verschenen. We vertrokken op 20 januari jl., om vanuit Rucphen via Frankrijk en noord-Spanje naar Portugal te rijden. Eind maart reden we Nederland weer binnen.
Fijne belevenissen, mooie ontmoetingen en praktisch probleemloos verlopen. 

De reportage deel I beslaat vijf pagina's en bevat 26 foto's. 

Op Polarsteps is de hele rit na te lezen. Klik daarvoor hier.

02 september 2023

Franse camperplaats-organisatie komt naar Nederland

De Franse organisatie Camping-car park slaat de vleugels uit: nu al naar België en  Duitsland, maar binnenkort ook naar ons land. Dat vernam ik op de CaravanSalon in Düsseldorf. 

Camping-car park heeft nu al bijna  475 camperplaatsen in Frankrijk. Allemaal onbeheerd, maar toch bewaakt. Voorzien van een slagboom, die omhoog gaat als je de bijbehorende debetkaart voor de machine bij de ingang houdt. De bijbehorende telefoonapp biedt heel veel informatie - waaronder life het aantal op dat moment beschikbare plaatsen. Reserveren kan ook - maar hoeft dus niet. 

Wat mij betreft een van de beste apps die er zijn! In Frankrijk bezochten wij al diverse keren een CP van Camping-car park. 

Levelsysteem voor buscampers