25 oktober 2023

Nieuwe Fiat Ducato - ook elektrisch en waterstof

Fiat, Citroën
en Peugeot werken al meer dan veertig jaar samen aan de ontwikkeling en productie van hun grote bestelwagens. Sinds midden oktober 2023 delen ze een naam in de bedrijfswagendivisie van de Stellantis Groep: "Pro One", een professional voor alles.

Wat is er nieuw aan de Ducato en zijn zustermodellen? In de toekomst zullen de Ducato en zijn zustermodellen verkrijgbaar zijn met een achttrapsautomaat. De Fiat Ducato, Citroën Jumper en Peugeot Boxer hebben altijd veel op elkaar geleken. Nieuw voor allemaal is de nieuw ontwikkelde achttraps automaat met koppelomvormer, die als alternatief voor de handgeschakelde zesversnellingsbak zal worden aangeboden. Terwijl de Fiat tot nu toe uitsluitend scoorde met een - niet meer leverbare - negentraps automaat, krijgen ze nu allemaal deze felbegeerde optie.

Wandelen en fietsen rond Culemborg

De Diefdijk
De Hollandse waterlinies - wat een verhaal is dat. Met zoveel moeite en vernuft aangelegd, maar nooit gebruikt. De komst van vliegtuigen maakten dit hele verdedigingswerk nutteloos.
Ja, nu worden veel plekken benut, maar niet waarvoor ze zijn gebouwd. Evengoed zijn ze nog steeds een aantrekkelijk fotomotief.

Onze Adria Twin staat momenteel in Culemborg, op het erf van vrienden. Zij hebben ook een soort 'aanleunwoning', waarin wij tijdelijk mogen wonen.

Bij Fort Everdingen ligt deze enorme sluis. Rond het weekend is hier ook een proeflokaal (bierbrouwerij). En op de camping kun je de hele week terecht, vermoed ik.

14 oktober 2023

Woudagemaal 'komt op stoom'

Altijd al eens het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld in werking willen zien? Kom dan op woensdag 18 en donderdag 19 oktober naar het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. Wetterskip Fryslân, eigenaar van het UNESCO Werelderfgoed, brengt beide dagen het gemaal onder stoom om machinisten en stokers in de praktijk op te leiden.

Twee keer per jaar
vinden de draaidagen plaats. Belangrijke dagen, want zo weet het bedienende personeel precies wat er moet gebeuren op het moment dat het gemaal aan moet bij hoge waterstanden. Het Woudagemaal heeft nog steeds een belangrijke functie in het waterbeheer. Bij extreem hoogwater zorgt het mede voor droge voeten in Fryslân.

Tip: Stoom zie je alleen bij het opstarten - dus 's morgens vroeg.

07 oktober 2023

Een - tijdelijk - paradijsje

De gemeente Roosendaal en de aannemer van Enexis (de firma Baas) kunnen  het niet eens worden over de noodzakelijke afsluiting van een stukje weg in Wouw, waar aannemer Kok Bouwgroep een appartementencomplex met zestien woningen bijna gereed heeft. Begin november is het complex klaar, maar dan zonder stroom. De firma Baas lijkt de 'hoofdschuldige' van deze vooral voor de bewoners vervelende situatie. Maar het kost Kok Bouwgroep zeker ook serieus geld.

Intussen verblijven wij al vanaf 20 januari in onze camper. Dat lukt uitstekend, maar af en toe een huis is best prettig. En dat hebben we, de komende weken. Wat vakantie is voor de één is nu een huis voor ons. En wat voor een huis, op wat voor een plek! De camper onder een afdak, een personenauto bij de hand.  

06 oktober 2023

Kampeer en Caravan Jaarbeurs: als je van kamperen houdt

Als er ergens een tent staat is Sander Janson nooit ver weg.
Heerlijk, zo'n dag Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht. (En dat kan zaterdag en zondag ook nog.)  Tenminste, als je van kamperen houdt. En dat doen wij. Begonnen met de bungalowtent met mijn ouders, met een klein tentje en fiets met mijn broer, de bromfiets, later de motorfiets, vouwwagen, caravan 1 tot en met 3 en nu de (bus)camper: wij hebben de hele en gebruikelijke kampeercarrière doorlopen. En dus staat een bezoek aan het jaarlijkse kampeerfeestje in Utrecht altijd in onze agenda.

De ANWB Caravan van het Jaar 2024 is de Knaus Yaseo, die speciaal is ontworpen voor elektrische auto’s.
De Yaseo serie, vooralsnog bestaande uit de 340 PX en de 500 DK, is ontworpen voor elektrische auto’s waarbij de nadruk ligt op een laag gewicht en een goede aerodynamica, om onderweg zoveel mogelijk brandstof te besparen. Dankzij een opklapbaar bed bij de zitgroep en een uitschuifbare toiletruimte (500 DK) bieden beide modellen veel leefruimte op een relatief klein oppervlak.

04 oktober 2023

Trip 96: Bezoek in Wouwse Plantage

Op 22 oktober sluit Camping Getaway (geen fijne naam...) in Wouwse Plantage. Prima camping, zeker nu het er zo rustig is. We staan met één caravan op een veldje, sanitair onder handbereik.

Vanmiddag kwamen dochter Rebecca, kleinzoon Bram, vriendje Luuk en hondje Cody op bezoek. Tijd voor een kleine wandeling, een klauterpartij en meer.

Truckland koopt Mobiledrôme

Truckland Group
B.V. (onderdeel van de Pallieter Group) neemt Mobiledrôme Campers en De Vossenhoek Caravans in Oud Gastel over. Door deze overname neemt de omzet van Truckland met circa 30 miljoen euro toe en daarmee komt de geprognotiseerde omzet op een totaal van circa 350 miljoen euro in 2023. Bij het concern werken circa 750 medewerkers.

De vestigingen van Truckland zijn in Acht, Almere, Amsterdam, Boxtel, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Heerhugowaard, Rotterdam-Noord, Rotterdam-Zuid, Schiphol, Son, Tilburg, Veghel, Velsen, Wognum en Zaandam. Naast deze heeft Truckland nog vestigingen in Beerse (België) en Valdemoro en Alcalá de Henares (Spanje). De eerste Camperland vestiging ligt in Herpen, dit wordt nu aangevuld met de locatie in Oud Gastel. Voor de klanten van Mobiledrôme verandert er voorlopig niets, staat op de website te lezen.

Drie weken uit de camper

Na de komende nacht hopen we zo'n drie weken weer in een huis te slapen. Nog niet ons huis, maar in dat van kennissen die op vakantie gaan. Wij 'bewaken' hun huis en zorgen voor katten en kippen. Onze camper kan op het erf staan - hebben drie weken de tijd om deze na negen maanden bewoning eens helemaal uit te mesten. 

Op weg naar waar we nu staan deden we boodschappen bij de nieuwe AH/Aldi langs de snelweg tussen Roosendaal en Etten-Leur, bij Zegge. Parkeerruimte genoeg daar!

Net terug uit Haarlem en Den Bosch (orgelconcerten) kom ik bij een fotomaat thuis dit orgel tegen - een huiskamerorgel, gebouwd door zijn vader. Behalve dit orgel is daar in huis ook nog een kistorgel. 

De vorige nacht was tamelijk onrustig. Na een heerlijke dag begon het steeds harder te waaien. Rond 3:00 uur vertrouwde ik het niet meer: bed uit en luifel indraaien. Die was nat door de regen: zojuist heb ik de luifel weer uitgedraaid om deze te laten drogen. (Gisteren was ik afwezig en 's morgens regende en waaide het nog te hard.)

Vandaag zou ik naar de Kampeer en Caravanbeurs in Utrecht gaan - maar ik ga vrijdag. Komt beter uit en: ik 'woon' dan stukken dichterbij!





01 oktober 2023

Schijnvliegveld en nepbommen

Niet zo ver van boerencamping Hardel Hoeve ligt een 'schijnvliegveld'. Aangelegd door de Duitsers in WOII met tot doel de geallieerden in verwarring te brengen. Dit vliegveld bombarderen zou weinig tot geen schade voor de Duitsers opleveren. Maar: de Engelsen trapten er niet in. Sterker nog, geheel in lijn met Engelse humor wierpen zij er een keer houten nepbommen op... Althans, dat vertelde een voorbijganger en ik ben geneigd dit te geloven.*

Vanuit de lucht ziet dit er uit als een echte Duitse Messerschmitt. De Duitsers lieten het apparaat zelfs bewegen, met lichten, om alles maar zo echt mogelijk te laten lijken. (Wat is oorlog voeren toch veranderd... het zijn nu de drones die waarnemen en vuren.)

Levelsysteem voor buscampers