25 oktober 2023

Nieuwe Fiat Ducato - ook elektrisch en waterstof

Fiat, Citroën
en Peugeot werken al meer dan veertig jaar samen aan de ontwikkeling en productie van hun grote bestelwagens. Sinds midden oktober 2023 delen ze een naam in de bedrijfswagendivisie van de Stellantis Groep: "Pro One", een professional voor alles.

Wat is er nieuw aan de Ducato en zijn zustermodellen? In de toekomst zullen de Ducato en zijn zustermodellen verkrijgbaar zijn met een achttrapsautomaat. De Fiat Ducato, Citroën Jumper en Peugeot Boxer hebben altijd veel op elkaar geleken. Nieuw voor allemaal is de nieuw ontwikkelde achttraps automaat met koppelomvormer, die als alternatief voor de handgeschakelde zesversnellingsbak zal worden aangeboden. Terwijl de Fiat tot nu toe uitsluitend scoorde met een - niet meer leverbare - negentraps automaat, krijgen ze nu allemaal deze felbegeerde optie.
Hetzelfde geldt
voor de verder ontwikkelde elektrische aandrijving van de tweede generatie, die met een 110 kWh accu een actieradius heeft van 420 kilometer - 140 kilometer meer dan de vorige versie, tegen een prijs die met 25 procent is verlaagd. De elektromotoren hebben tot 270 pk onder de motorkap en bieden 410 Nm koppel. Bovendien zullen de E-Ducato en zijn elektrische zustermodellen tot 150 kW kunnen tanken aan de snellader. Volgens Stellantis duurt het 55 minuten om te tanken. Achter het stuur kun je kiezen uit drie rijmodi: Eco, Normal en Power. De acceleratie en topsnelheid variëren afhankelijk van de modus.

Dankzij de nieuwe e-architectuur aan boord behoren veel assistentiesystemen tot de standaarduitrusting. Denk hierbij aan remassistentie, verkeersbordherkenning, attentieassistentie en intelligente snelheidsassistentie. Verder zijn ook adaptieve cruise control, stop-and-go-functie, lane departure warning en file-assistent mogelijk - met deze drie functies kan de E-Ducato autonoom rijden op niveau 2.

Daarnaast heeft de E-Ducato een digitale achteruitkijkspiegel en 360° parkeersensoren - voor bestelwagens en campers kan deze uitrusting perfecte omstandigheden creëren voor het manoeuvreren en parkeren. Bovendien behoren volgens de fabrikant zowel de E-transporters als de dieselversies van de Stellantis Pro One tot de veiligste bedrijfsvoertuigen in het segment.

Spannend is dat er al in 2024 een variant met waterstofbrandstofcel op de markt komt. Deze belooft een actieradius van 500 kilometer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten