06 oktober 2023

Kampeer en Caravan Jaarbeurs: als je van kamperen houdt

Als er ergens een tent staat is Sander Janson nooit ver weg.
Heerlijk, zo'n dag Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht. (En dat kan zaterdag en zondag ook nog.)  Tenminste, als je van kamperen houdt. En dat doen wij. Begonnen met de bungalowtent met mijn ouders, met een klein tentje en fiets met mijn broer, de bromfiets, later de motorfiets, vouwwagen, caravan 1 tot en met 3 en nu de (bus)camper: wij hebben de hele en gebruikelijke kampeercarrière doorlopen. En dus staat een bezoek aan het jaarlijkse kampeerfeestje in Utrecht altijd in onze agenda.

De ANWB Caravan van het Jaar 2024 is de Knaus Yaseo, die speciaal is ontworpen voor elektrische auto’s.
De Yaseo serie, vooralsnog bestaande uit de 340 PX en de 500 DK, is ontworpen voor elektrische auto’s waarbij de nadruk ligt op een laag gewicht en een goede aerodynamica, om onderweg zoveel mogelijk brandstof te besparen. Dankzij een opklapbaar bed bij de zitgroep en een uitschuifbare toiletruimte (500 DK) bieden beide modellen veel leefruimte op een relatief klein oppervlak.

De Pilote Atlas A696 G (ANWB Camper van het Jaar) maakt deel uit van een nieuwe camperserie ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van Pilote. Opvallend is dat de halfintegraal zeer compleet is uitgerust. Er zijn vier officiële zitplaatsen en met een breedte van 220 cm bij een lengte van zeven meter is hij lekker compact. De Pilote Atlas is uitgerust met een krachtige 170 pk zestrapsautomaat, sperdifferentieel en een avontuurlijke Ford Trail-uitstraling. Van binnen is de camper zeer ruimtelijk, met een lang dwarsbed en een breed hefbed.

Campers en caravans zijn er in alle denkbare maten. Wat de een te klein vindt vindt de ander weer te veel van het goede. Luxe versus basic, leefruimte binnen versus buiten zijn. Een kleine camper het hele jaar door gebruiken versus formaat touringcar voor een paar weken per jaar. Met kamperen kan het allemaal. En gebeurt het ook allemaal.

Elektrisch rijden: daar kunnen we ook in het kamperen niet omheen. En dat hoeft ook niet. De eerste elektrische campers zijn er en er worden extra lichte caravans ontworpen die door elektrische voertuigen getrokken kunnen worden.

Het gewicht van campers blijft een punt van aandacht. Deze buscamper bijvoorbeeld heeft een leeggewicht van ruimt 3000 kg. Dan blijft er voor bagage maar héél weinig ruimte (gewicht) over. Een ander rijbewijs en een gewichtsverhoging van de camper via de RDW is dan nagenoeg onontkoombaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten