25 oktober 2023

Wandelen en fietsen rond Culemborg

De Diefdijk
De Hollandse waterlinies - wat een verhaal is dat. Met zoveel moeite en vernuft aangelegd, maar nooit gebruikt. De komst van vliegtuigen maakten dit hele verdedigingswerk nutteloos.
Ja, nu worden veel plekken benut, maar niet waarvoor ze zijn gebouwd. Evengoed zijn ze nog steeds een aantrekkelijk fotomotief.

Onze Adria Twin staat momenteel in Culemborg, op het erf van vrienden. Zij hebben ook een soort 'aanleunwoning', waarin wij tijdelijk mogen wonen.

Bij Fort Everdingen ligt deze enorme sluis. Rond het weekend is hier ook een proeflokaal (bierbrouwerij). En op de camping kun je de hele week terecht, vermoed ik.

In 1995 was het heel hoog water in deze omgeving. Zó hoog dat veel huizen moesten worden verlaten. Er is gelukkig niets gebeurd, maar er zijn daarna wel maatregelen getroffen om een herhaling te voorkomen. (De berichten gisteren in het nieuws vertellen ons overigens dat de zeewaterspiegel sowieso blijft stijgen.) 'De dijk op de schop' dus. Dit monument markeert het begin van die werkzaamheden.

De Duitsers legden hier rond 1940 een schietbaan aan. Dat heeft ze gelukkig niet aan de overwinning geholpen. De 'kogelvanger' staat er nog steeds.

Op een mistige ochtend heb ik de wandelschoenen aangetrokken voor een rondje Fort Everdingen. De beersluis is altijd prachtig, maar zeker ook in de mist (en in zwart-wit). De sluis diende om water naar binnen te laten, om de vijand vast te laten lopen in de modder. Vliegtuigen maakte deze hele 'vondst' overbodig en nutteloos.

Langs de Diefdijk staan deze betonnen kolossen, nu vanaf beneden gefotografeerd.
Fort Everdingen is doordeweeks in de herfst nagenoeg uitgestorven. In het weekend is de bierbrouwerij annex proeflokaal open. Ook zijn er dan vaak campers voor één of enkele overnachtingen hier op de camping. Achter de open deur op de foto bleek een bescheiden winkeltje met brocante spulletjes te zitten. Met een eigenaar die door ziekte momenteel niets kan doen. Het rook er vies vochtig. De man die even een kijkje nam besloot de beschimmelde kussens maar weg te doen.


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten