22 juli 2020

Campertrip 28 - Luxemburg / Ardennen (6)

Sinds maart 2020 – en er is geen enkele relatie met corona – is het openbaar vervoer in Luxemburg gratis. Maar niet alleen daarom besluiten we een dag stad Luxemburg te doen. Kleine handicap: de treinen naar Ettelbruck rijden niet maar worden vervangen door bussen. Na zo’n anderhalf uur staan we op het station in Luxemburg. Een stad vol historie en met veel meer allure dan je in het kleine groothertogdom zou verwachten.

Gratis openbaar vervoer in Luxemburg!
En elk jaar een verse loc.


In de Notre Dame vallen we binnen tijdens een klein concert voor kerkorgel en dwarsfluit, met werken van Gabriël Fauré. Het geluid van een kerkorgel gaat bij mij in positieve zin - door merg en been: mijn dag was dus al vroeg geslaagd. En toen moesten de lunch en 'het mooiste balkon van Europa' nog volgen. Een fantastische dag dus! Nou ja, die muilkorven in het ov, dat is geen pretje in een oudere stoptrein zonder airco.
[Meer beelden hieronder.]


De mindere kant van Luxemburg - ik vind dit soort zaken altijd wat triest.
Wat een verrassing was dat: het orgel klonk in de Notre Dame de Luxembourg, met een dwarsfluit als tweede instrument. Werken van Gabriël Fauré. Wij genoten.
De stad Luxemburg vanaf 'het mooiste balkon van Europa'.
Prachtig stukje Pfaffenthal: met de verdediging hiervan (17e eeuw) heeft Vauban zich nog bemoeid.
In het oudste deel van de stad wordt momenteel volop gewerkt - het is een rommeltje op veel plekken.

De grondlegger van Europa werd in Luxemburg geboren. In Schengen staat - als ik mij goed herinner - een standbeeld van Robert Schuman. (Met één 'n', dus niet te verwarren met de componist.)

Dit deel is destijds door de geniale bouwheer Vauban gebouwd. Althans bedacht.
'Door Vauban bedacht is voor eeuwig onneembaar'.


We lopen niet terug naar het Centraal Station, maar stappen op bij het station Kirchberg-Pfaffenthal. Waar we nog even een lift 65 meter omhoog en weer omlaag nemen. 2,3 meter per seconde daalt en stijgt deze.
Een Van Gogh? Die raak je hier aan de straatstenen niet kwijt.

Overal mondkapjes. Over tien jaar gelooft niemand dit meer...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten