25 juli 2020

Militaria: een bijzondere hobby - en een leuke ontmoeting

**LAATSTE NIEUWS** De soldaat in kwestie heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd. Zes maandag na de oorlog kreeg hij zijn ontslag. Of de man nog leeft is nog niet achterhaald.












“Het begon ooit toen ik mijn oudste zoon een eenvoudige metaaldetector voor zijn verjaardag gaf. Ik gooide toen onmerkbaar voor hem een muntstuk ergens neer en dat vond hij toen. Zo is het eigenlijk begonnen.” Op de camping in Luxemburg staan ze met hun tentje naast ons: een vader en zijn twee zoons. “De oudste is een zoeker.” Het blijkt te gaan om het zoeken en vinden van restanten uit de tweede wereldoorlog: helmen, geweren, granaten, emblemen tot zelfs raketmotoren aan toe. Een bijzondere hobby, “die intussen thuis leidt tot intussen een behoorlijke verzameling”, vertelt de zoekende zoon, nog net tiener.
'In deze streek is hard gevochten'
In de streek waarin we kamperen is hard gevochten: “In Luxemburg is nergens feller gevochten dan hier”, leer ik. Daarom zijn ze ook hier: voor een bezoek aan enkele musea (‘Diekirch is het beste museum met de meeste voorwerpen’) en om met de metaaldetector aan de slag te gaan. Officieel mag dat niet – daarom hier geen namen – ‘maar dat geldt voor meer’.
Kettinkje
Aan het eind van de middag komt de zoon vol trots iets laten zien. “Dit hebben we vanmiddag gevonden. Er was hier een linie met allemaal schuttersputjes: in één van die putjes vonden we dit kettinkje.” Het gaat om een kettinkje met de naam van de drager en de naam van een vrouw achterop. Op mijn vraag of dit niet ‘gewoon’ een kettinkje van een na-oorlogse Luxemburger kan zijn is het antwoord duidelijk: “Nee, want ook zijn munitiegordel en nog meer voorwerpen lagen er bij. Ik heb een detector die vrij diep gaat.” Grote vondsten met gevaarlijke voorwerpen worden door de serieuze liefhebbers doorgaans gemeld: “Niemand wil dat er ongelukken gebeuren.”


'We gaan zeker nog verder zoeken'
De Ardennen vormden in de Tweede Wereldoorlog het decor van veel strijd tussen de Duitsers en de geallieerden. Met het Ardennen-offensief als hoogtepunt – of liever dieptepunt. “Bij de heuvel hier dichtbij zijn in korte tijd 6000 militairen gesneuveld.” Wonderlijk, zoveel interesse in en zoveel kennis van een oorlog die inmiddels toch 75 jaar achter ons ligt.
Mijn oudste kleinzoon heeft ook een metaaldetector. Benieuwd waar dat ooit nog toe leidt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten