25 november 2023

Incognito naar Buren - bewaakt door de MP

Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Oranjestad Buren en het koningshuis delen een lange geschiedenis. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Egmond. Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. De korenmolen op de wallen draagt dan ook de toepasselijke naam De Prins van Oranje. In Buren stond één van de grootste kastelen van Nederland het Huis Buren, waarvan de laatste bewoner Frederik Hendrik, prins van Oranje was.

De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn. Laatstelijk gebeurde dat bij de Elfstedentocht van 1986, waaraan Willem-Alexander meedeed onder de naam W.A. van Buren.

Met 84% is de opkomst in Buren prima. Maar 1 op de 3 inwoners stemde op de partij die de grenzen wil sluiten en de vrijheid van godsdienst en onderwijs wil opheffen. Jammer.


Ten westen van Buren ligt een rechthoekig terrein waar ooit het kasteel van Buren heeft gestaan. Op een deel van het kasteelterrein werd een begraafplaats ingericht. Ter herinnering aan het bestaan van het kasteel werd uit een samenraapsel van enkele bouwkundige delen een soort monument opgemetseld, waarop een plaquette is bevestigd.

Zo moet het kasteel van Buren er uit hebben gezien. Het kasteel zelf is al jaren geleden afgebroken, hoewel er nog steeds fundamenten in de grond aanwezig zijn. Deze fundamenten zijn in 2003 deels opgegraven. Op 8 juli 1551 vond in kasteel Buren het huwelijk plaats tussen Willem van Oranje met de rijke Anna van Buren-van Egmond.
In 1804 gaf de toenmalige regering toestemming tot afbraak. Er vonden steeds verkopingen van afkomende materialen plaats. Ten slotte werd in 1883 ook de voorpoort gesloopt. Daarmee kwam voor goed een einde aan een indrukwekkend middeleeuws kasteel.


Oorlogsgraven, ook hier. Jonge Engelse mannen, ik vermoed neergestort met een vliegtuig. Net iets ouder dan twintig jaar waren ze. Gisteren nog hoorde ik berichten over de oorlog in Oekraïne, waar 'golven Russische soldaten' de Oekraïense verdediging aanvallen. Er is sprake van tot wel duizend doden per dag.  

De Culemborgse poort is de waarschijnlijk omstreeks 1400 gebouwde poort met overwelfde doorgang en zeventiende eeuwse verdieping, afgedekt door een zadeldak tussen puntgevels (oorspronkelijk trapgevels). Het was van oorsprong een militair bouwwerk. De gevel aan de stadszijde is in 1816 nieuw opgetrokken, ook de poortbogen zijn toen vernieuwd. Aan de stadszijde op verdiepinghoogte zijn twee vensters aangebracht en in de kap een dakkapel.


Willem van Oranje en zijn echtgenote Anna van Egmond-van Buren. Halverwege de 16e eeuw.
Dit bleek een gezellige plek voor een kop koffie. EUR 3,50 is niet goedkoop, maar de koffie was van een uitstekende kwaliteit.
Het Marechausseemuseum is een van de vier Defensiemusea van Nederland. Het is gevestigd in het schitterende, monumentale oude weeshuis van Buren. De collectie van het museum vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussée in 1814 tot het Operationeel Commando Koninklijke Marechaussee van vandaag.
Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog telt de Koninklijke Marechaussee ruim 1200 man beroepspersoneel. Een kwart van hen ontkomt in de meidagen van 1940 naar Engeland. Zo komen er marechaussees terecht bij de Royal Air Force en bij de commando’s, terwijl een enkeling zelfs tot geheim agent wordt opgeleid. Anderen verrichten een typische marechausseetaak binnen de Prinses Irene Brigade. Zij bewaken de leden van de koninklijke familie in ballingschap.


Een onvolkomenheid in de fototentoonstelling van militaire fotografen. Deze foto bleek lang na de Zilveren Camera-verkiezing te zijn gemanipuleerd (stangen voorzijde verwijderd). Het leek een stoere plaat van 'onze jongens', maar het was gewoon het wegslepen van een voertuig met pech. Jammer - en onvolledig - dat dit er niet bij staat!
Veteranen hadden een bijeenkomst vandaag, in het museum. Kom op mannen, even een groepsfoto maken!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kraanvogels in het oranje