04 mei 2024

Trip 101 [8] Berlijn vol emoties

En wij mogen met onze schone diesel niet...
Twee dagen sjouwen in Berlijn is best vermoeiend. Trappen op en af, bus, metro en trein in en uit, lopen, staan: dat ga je voelen op den duur. Het werd vandaag ook steeds warmer. 

Het was vandaag de dag van de emoties, wat mij betreft. Onze eerste bestemming was Topgraphie des Terrors, op weg naar Checkpoint Charlie. Er staat een stuk muur, met daarvoor in foto's en teksten wat de muur heeft betekend, hoe deze is ontstaan, tot welk leed deze scheiding leidde.

Maar binnen was te zien hoe het via de Eerste tot de Tweede Wereldoorlog kwam. Hoe haat en discriminatie al in 1933 zou duidelijk aanwezig waren. Deze foto's zijn uit 1942, als de Ordnungspolizei gevangenen voor een vuurpeloton zet. Wie erna nog beweegt krijgt met een revolver de verlossende kogel. Het werd allemaal ook nog gefotografeerd. 

Na een paar minuten binnen werd het me even te veel. Want ik zie nu in Nederland ontwikkelingen die lijken op die begin jaren dertig vorige eeuw. In mijn directe omgeving ken ik mensen die bewust kiezen voor de PVV, omdat de grenzen dicht moeten. Dat maakt me woedend en verdrietig: zie je dan niet tot wat dit leidt? Of in elk geval kan leiden? Minder minder... vul maar in: joden, Marokkanen, Oekraïners, Syriërs.

Het grote aantal Trabanten hier stemde dan wel weer tot enige vrolijkheid. Ze zijn te huur voor een ritje door de stad. Goed voor het milieu.

Checkpoint Charlie is aardig, maar meer ook niet. Ja, de geschiedenis is niet te bevatten natuurlijk. De oude foto's zijn schitterend. Stalletjes langs de weg verkopen oude Oost-Duitse prullaria, inclusief gasmaskers. 

Kleurrijk is de East Side Gallery, een ruim 1300 meter lang stuk van de Berlijnse muur (foto onder) dat - na die Wende -  is beschilderd door kunstenaars uit 21 landen. Het is een langgerekt vredesmonument.

De meest iconische afbeelding is zonder twijfel deze: de kus van de Oost-Duitse Honecker en de Russische leider Leonid Brezjnev.

Bij het graf van Felix en Fanny Mendelssohn staat een bankje. Daarop zittend heb ik op de telefoon de Hebriden ouverture even laten klinken. Bijzonder moment. Er liggen 29 Mendelssohn's op deze begraafplaats. Waaronder de ouders en de kinderen van Felix.

De heer Haag is Duits, maar heeft Nederlandse voorouders. Jaarlijks is er een familiebijeenkomst, in Den Haag. Hij gidst op de begraafplaats: er liggen hier, naast de Mendelsohn's, veel bekende en belangrijke mensen. In de muzieksfeer was E.T.A. Hoffmann voor mij wel een verrassing: Haag houdt de grafsteen hier vast.

Aan het einde van WOII is er gevochten op de begraafplaats: de Russen tegen de Duitsers. Veel oorlogsschade is nog steeds te zien (grote foto onder).

Om 20:00 uur waren ook wij vandaag twee minuten stil.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kraanvogels in het oranje