18 mei 2024

Trip 101 [15] Slot Moritzburch

Vandaag een kalme wandeling naar Moritzburg, een dorpje met een mooi slot. We kwamen er al eerder voorbij: met de camper, met de camper op de ADAC vrachtwagen en later weer met de camper. En nu lopend.

Ja, net als in 1995 accepteren sommige restaurants ook nu nog geen (buitenlandse) bankkaarten. Gelukkig hadden we dit keer genoeg contant bij ons.

De koffie kon ik ook niet digitaal betalen (twee koffie, één taartpunt: EUR 14,60). 'Leider, dat kan pas van EUR 15.' Nou, dan maak je er EUR 15 van. Met tegenzin... Dat is toch wel een minpuntje van Duitsland: de digitale achterstand en de lang niet altijd vriendelijke bejegening in de horeca.
Moritzburg is een prachtig slot. Het kasteel werd gebouwd tussen 1542 en 1546 als jachtslot voor hertog Maurits van Saksen. De kapel werd toegevoegd in 1661-1671 en werd ontworpen door Wolf Caspar von Klengels en is een mooi voorbeeld van vroege Barok. Tussen 1723 en 1733 werd het kasteel omgebouwd volgens de plannen van architecten Matthäus Daniel Pöppelmann en Longeloune tot buitenverblijf voor Augustus III de Sterke, de keurvorst van Saksen en koning van Polen.

Ooit is hier een Assepoester-film opgenomen. Die schoen staat er nog. Paste natuurlijk niet: Zij leeft op zo'n kleine voet. Maar goed, toch even proberen.

Helemaal droog hebben we het niet gehouden - en dat was niet geheel onverwachts, zoals je hier ziet. Maar de meeste regen viel toen wij tamelijk uitgebreid aan het lunchen waren, met Rindergoulash, Knödel en rode kool voor mij.

Meer op Polarsteps: https://www.polarsteps.com/WillemLaros/10798696-mendelssohn-achterna

Onder:
Op de terugweg zagen we nog in de verte een stoomtrein voorbij komen.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nog meer oorlogsgraven