05 mei 2024

Trip 101 [9] Sachsenhausen: dat nooit weer

Sachsenhausen was
al voor de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland. Het kamp, nu museum en gedenkplaats, ligt 35 kilometer van Berlijn en op loopafstand van onze camperplaats. Het werd in 1936, voorafgaande aan de Olympische Spelen in Berlijn, gebouwd door gevangenen. Het kamp lag in de wijk Sandhausen (tegenwoordig Sachsenhausen, net als het kamp zelf) in Oranienburg. Het was bedoeld als 'voorbeeldkamp' en werd later ook als opleidingskamp voor SS'ers en kampbewakers ingezet. In Sachsenhausen zaten van 1939 tot 1945 ongeveer 200.000 mensen gevangen. Voor de periode van 1936 tot 1939 zijn er geen betrouwbare getallen. Volgens de officiële getallen kwamen er 30.000 tot 50.000 mensen om. Onder de gevangenen waren politieke tegenstanders van Adolf Hitler, krijgsgevangenen, zogenaamde asocialen, Roma, Sinti, Joden, homoseksuelen en Jehova's getuigen. De doodsoorzaak varieerde: ziekte, uithongering, uitputting, marteling en executie.
In 1942 werd
Station Z aangelegd, een installatie voor vernietiging van gevangenen. Op 29 mei van dat jaar werden nazikopstukken uitgenodigd voor de opening van Station Z. Als demonstratie van de efficiëntie van de installatie werden 96 Joden doodgeschoten. In maart 1943 werd Station Z uitgebreid met een gaskamer, die tot het einde van de oorlog dienst zou doen. Het aantal doden door vergassing is niet bekend, omdat de transporten voor de gaskamer niet werden geadministreerd. Bij later onderzoek werden grote as-akkers ontdekt. Op basis van ooggetuigenverklaringen zijn in de omgeving wegen gevonden die grotendeels waren aangelegd met een grote hoeveelheid menselijke as; dit duidt op grote aantallen slachtoffers.
Kan dit opnieuw
gebeuren? Nou, de Tweede Kamervoorzitter (Bosma) hebben we er al voor. Volgens het cultuurmarxistisch complot is het de bedoeling chaos te creëren onder het volk ten gunste van de linkse elite die dan nog machtiger wordt. Als voorbeeld van een vooraanstaand persoon binnen deze elite verwijst Bosma regelmatig naar de Joodse zakenman George Soros die met zijn investeringen in het linkse complot, middels het WEF grote invloed heeft. Dit alles is zeer vergelijkbaar met de redeneringen van Adolf Hitler in Mein Kampf. Dat lezen - ik nam de Nederlandse vertaling -  kan ik van harte aanbevelen: ik begreep daarna beter hoe dit heeft kunnen gebeuren. En ben daarom ook erg bezorgd over de groei van de PVV. Alle begrip voor de mensen die Bosma gisteren hun rug toekeerden bij de kranslegging op de Dam door de Tweede Kamervoorzitter.
De entree van het concentratiekamp Sachsenhausen. Dat een voorbeeld moest worden en werd voor alle nog te bouwen vernietigingskampen.

De Nederlandse ambassade in Berlijn hield gisteren, 4 mei om 20:00 uur, een herdenkingsbijeenkomst in Sachsenhausen. 

Vóór het prikkeldraad en de muur was er een 'neutrale zone'. Je daarin begeven betekende je dood, want er werd direct geschoten. Er zijn mensen die hier 'vrijwillig' voor kozen: alles beter dan het lijden dat ze deden of zagen.

De nazi's waren ongekend wreed. Met de handen op de rug hieraan worden opgehangen, aan de armen... 

Een reconstructie van de slaapruimten, waar de gevangenen vanaf 22:00 uur moesten verblijven. De nachtrust werd regelmatig verstoord door wrede bewakers.

Er zijn in Sachsenhausen veel medische experimenten uitgevoerd. Opzettelijk aangebrachte verwondingen, injecties met ziekteverwekkers - om te zien hoe een menselijk lichaam reageert. 

Restanten van de gaskamers. Aantallen zijn niet bekend. Wel dat er rond het kamp wegen zijn aangelegd met voornamelijk de as van mensen.

Op 5 mei leverde deze rondgang  bepaald geen 'bevrijd gevoel' op. 

'Dat nooit weer'.

Het lukt niet. Nu niet, nooit. We hebben hier niets van geleerd.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rubriek Mijn camper en ik