06 mei 2024

Trip 101 [10] Terug in Nederland!?? Huh?

Vanmorgen zijn we in alle rust van de prima camperplaats aan de jachthaven van Oranienburg - en dichtbij het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen - vertrokken. Na nog een leuke ontmoeting met het stel naast ons: "Ik ben aan het oefenen voor mijn pensioen, in september." Het lukte hem tot nu toe goed.

Rond het middaguur al waren we in Nederland. Pardon, kan de camper vliegen? Nee, we waren in het Holländischen Viertel in Potsdam. Dat is een wijk in Potsdam gebouwd in de periode van 1733 tot 1740 naar een ontwerp van Jan Bouman. De wijk bestaat uit 134 woningen gebouwd in rode baksteen. Vrijwel alle huizen zijn gerenoveerd. De wijk wordt gezien als het grootste ensemble van woningen gebouwd in Hollandse stijl buiten Nederland in Europa.

Deze Hollandse wijk is ontstaan toen keurvorst Frederik Willem I Nederlandse werknemers liet komen om een typisch Nederlandse wijk te bouwen. Frederik Willem I had in Nederland gestudeerd en was gefascineerd geraakt door de Nederlandse architectuur. De Nederlandse architect Jan Bouman kreeg de opdracht voor de bouw van de wijk dat van 1733 tot 1742 zou plaatsvinden.

Als we nog eens goed geparkeerd staan hier wil ik dit museum in de Hollandse straat ook wel bezoeken. En wat drinken of eten - mogelijkheden genoeg hier!

Hierna had ik een leuke plek met Landvergnuegen gevonden: op het erf bij een struisvogelboerderij. Bij aankomst begon er een hond fors te blaffen. Toen de eigenaresse deze had aangelijnd ging de poort open en zag ik de doorgang... 'We zijn aan het verbouwen, dus de normale camperplek is niet beschikbaar.' Maar ik zag het al: de plek nu was onbereikbaar: te smal en ook nog een bocht van 90 graden, zonder mogelijkheid om te keren. 'We zoeken liever een andere plek.' En die vonden we een half uurtje verderop.

We hebben nu een plek met uitzicht. Op het landschap en op een bord spaghetti met asperges! Er zijn twee camperplekken hier, maar we staan alleen. 

Een stukje verderop stroomt een riviertje. In het riet barst het van de karekieten! Verder horen we zwaluwen, vinken, mussen, koekoek en hanen. Heerlijk, dit zijn voor mij de pareltjes onder de camperplekken.
Morgen rijden we weer een stukje verder richting Leipzig. We hebben alle tijd voor de drie locaties die we nog willen bezoeken. Als we op 20 mei maar in Dresden zijn voor een concert. 

Sinds kort heeft Zij een nieuwe hobby: bomen knuffelen. Ze bevindt zich daarmee in koninklijk gezelschap. 

Vanmorgen deden we inkopen - en dronken we Milchkaffee - bij een grote REWE, een supermarkt. Best verbaasd hoe het roken hier nog zichtbaar is. Een grote afdeling tabakswaren, tabaksreclame boven de band bij de kassa. Digitaal, maar ook op dit gebied loopt Duitsland serieus achter.Onder
Het is prachtig wandelen en fietsen hier.

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rubriek Mijn camper en ik