11 mei 2024

Trip 101 [13] Op bezoek bij Robert en Clara

In Leipzig is ook nog een Schumann-Haus: een museum in het gebouw waar het echtpaar de eerste vier jaar na hun huwelijk woonden. We brachten er een bezoek, leuk om het gezien te hebben maar doe geen moeite dit ook te willen: het viel wat tegen. Het enige dat me opviel is dat het leven van Clara bepaald niet eenvoudig is geweest.

 

Johann Gottlob Friedrich Wieck (1785 – 1873) was een bekende Duitse pianoleraar, stemleraar, eigenaar van een pianowinkel en auteur van essays en muziekrecensies. Hij wordt vooral herinnerd als de leraar van zijn dochter, Clara, die al op elfjarige leeftijd internationale concertreizen maakte en later trouwde met de leerling van haar vader Robert Schumann, ondanks de extreme bezwaren van haar vader. Als Clara Schumann werd ze een van de beroemdste pianisten van haar tijd. In het Schumann-Haus staat deze originele vleugel.

Bij dit monument staat precies hoe en vanaf welke plek je dit moet fotograferen. Inclusief brandpunt en diafragma. 

Maar eigenwijs, ik deed het toch anders en vanaf een andere plek op. Zijn muziek vind ik overigens voor het overgrote deel niet te pruimen. 


Vanmiddag woonden we in de Nikolaikerk - waar Bach in Leipzig begon - een orgelconcert bij. Heerlijk, met werken van natuurlijk Bach maar ook Mendelssohn. Top!

Oldtimers tegenover de Opera vanmiddag. Deze Kever heeft een luchtvering: op de plaats rust zakte hij diverse centimeters. De achterwielen kwamen helemaal scheef te staan.

Ik ben niet zo'n operaluisteraar, maar het gebouw in Leipzig is prachtig. Ja, de opera's van Händel, daar maak ik graag een uitzondering voor.

We besloten de dag vandaag met een Milchkaffee bij Riquet. Want Goethe kwam hier ook - vanwege de chocolade. Het pand werd in de oorlog flink geraakt, maar in de jaren zestig van de vorige eeuw hersteld. Inclusief de olifanten aan de gevel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nog meer oorlogsgraven