22 februari 2021

Trip 37 [3] Wandelen rond Melderslo

Apart, dit in je voortuin.

Vandaag slapen we uit en gaan we na het ontbijt wandelen. In ons geval betekent dat een vertrek over elven. Maar de uitgezette route is rond de tien kilometer, dus tijd zat. Geen zon, wel aangename temperaturen (22 februari!).

De route, die we op 60 meter van de camping kunnen oppikken, voert ons door Melderslo en Horst. Daartussen lopen we langs de Groote Molenbeek, door 'buitenwijken' waar rijk wordt gewoond en door een winkelstraat. 

Horst geniet bekendheid door de champignonteelt. In Horst wordt ongeveer de helft van de hele productie in Nederland aan champignons geproduceerd. Horst ligt aan de A73 en ligt circa 10 km ten zuiden van Venray en 12 km ten noorden van Venlo.

De Sint-Annakapel is een wegkapel aan de Sint-Annaweg 30 in Hegelsom. Reeds vóór 1700 zou hier sprake geweest zijn van een aan Maria gewijde kapel. Later ging de devotie over op Sint-Anna. Het huidige kapelletje is van de tweede helft van de 18e eeuw.


De Risseltkapel - ja, dit is Limburg - bestaat uit twee aan elkaar gebouwde delen. Het oudste deel is een klein bakstenen kapelletje met een driezijdige koorsluiting dat dateert van ongeveer 1700. Omstreeks 1900 is er een grotere bidkapel tegenaan gebouwd in eclectische stijl, met een in- en uitgezwenkte voorgevel. In 1983 is de kapel gerestaureerd.


We komen ook langs de Mèrthal, een voormalige veemarkthal in Horst. Het gebouw, dat gelegen is aan de Gasthuisstraat, is tegenwoordig in gebruik als evenementenhal. De veemarkthal werd in 1937 gebouwd naar ontwerp van de Heerlense architect Frits Peutz. (Hoewel Heerlens: hij werd geboren in Groningen. Ik 'sloeg aan' op deze naam omdat ik enkele jaren in het Provinciehuis van Zuid-Holland heb gewerkt: een ontwerp van deze zelfde Peutz.) In de eerste jaren werden regelmatig veemarkten in de Mèrthal gehouden. Nadat de plaatselijke kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig werd verwoest, was de hal van 1945 tot 1953 tijdelijk als noodkerk in gebruik.

Onderweg eten we de meegenomen boterhammen op met zicht op een kleinschalig cultuurgoed: een vijver vol kikkers.
De tijd heeft hier stilgestaan...Rond de kapel bloeien de voorjaarsbloemetjes.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten