Telefoonfoto Pixel 7 |
Beethoven en Klimt |
Freude Dit werk, het beroemde Beethoven fries, is op meer manieren interessant. De kunstenaars waren idealisten die droomden van een betere samenleving, waarin de kunst een belangrijke rol zou spelen. Datzelfde ideaal had ook de dichter Schiller in 1785, toen hij een groot gedicht schreef voor de vrijmetselaarsloge van Dresden, met als titel “Ode an die Freude”.
In het Van Goghmuseum kun je er ook even bij gaan liggen. |
Inhoud Het Beethoven fries vertelt dat verhaal. Maar het is een verhaal voor insiders. Zoals grottekeningen uit de prehistorie moeilijk geïnterpreteerd kunnen worden. Die hangen samen met het religieuze leven van die mensen. Zo moet je ook het Beethoven fries niet alleen lezen als een mooi kunstwerk, nee, het gaat tegelijk ergens over. Meer hierover lezen kan hier.
IJs Na deze culturele rondgang liepen we via de tijdelijke ijsbaan voor het Rijksmuseum. Altijd mooi om te zien.Fout De goede avond werd besloten met een bijeenkomst over fouten. Iedereen maakt wel eens fouten, maar wat is een fout eigenlijk? De Jonge Akademie in het KNAW Trippenhuis in Amsterdam organiseerde een bijeenkomst waarin drie wetenschappers en een kunstenaar naar het concept ‘fout’ kijken.
Wat gebeurt er in ons hoofd als we ons vergissen? Is een fout maken altijd slecht, of soms juist productief? En waarom zijn fouten in een kunstwerk juist goed? Een interdisciplinair gesprek over fouten, vanuit de filosofie, informatica, hersenwetenschap en fotografie.
Sprekers waren Ellen de Bruijn, hoogleraar neurocognitieve klinische psychologie, Universiteit Leiden (Foutje? Bedankt! Hoe ons brein omgaat met fouten, negatieve feedback, onzekerheid en andere nuttige signalen), Han Thomas Adriaenssen, universitair hoofddocent geschiedenis van de filosofie, Rijksuniversiteit Groningen (Goede Fouten. Biologie en Filosofie in de Zeventiende Eeuw) , Jan Dirk van der Burg, fotograaf, voormalig Fotograaf des Vaderlands (Fouten des Vaderlands) en Cynthia Liem, universitair hoofddocent transdisciplinaire datawetenschap en verantwoorde AI-inzet, Technische Universiteit Delft (Waarom fouten vermijden contraproductief is - in muziek, AI en wetenschap).
Extra leuk was de aanwezigheid van onze zoon Ruben, een goede bekende van Van der Burg, met wie we na afloop nog een leuk gesprek hadden.
Kunst en cultuur, wetenschap en tussendoor een heerlijk diner bij Piccolo Mondo, ristotante Italiano.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten