29 november 2022

Bezoektip: 'Koninklijk borduren' in Textielmuseum Tilburg

De nieuwe gordijnen
Borduren   Van 1 december 2022 tot en met 29 mei 2023 zijn de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch – het woonpaleis van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima – te zien in het TextielMuseum in Tilburg. Hare Majesteit Koningin Máxima borduurde samen met ruim 150 borduurders uit heel Nederland mee aan dit 'nieuwe culturele erfgoed'. In de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren - verhalen en vakmanschap’ zijn de nieuwe gordijnen te zien samen met de 18e eeuwse gordijnen die de inspiratiebron vormden. De tentoonstelling biedt een kijkje in het maakproces van dit omvangrijke project dat in het TextielLab werd ontwikkeld en toont de rijkdom aan verhalen die ontstaat wanneer mensen samen borduren.

Foto van de 'oude' gordijnen
Willem V   Ik mocht vandaag al een kijkje nemen - nog vóór Máxima, die is er morgen - en was onder de indruk. De oude, Chinese gordijnen uit het paleis zijn er deels ook: deze waren ooit een geschenk aan Willem V en zijn echtgenote. Willem V, zichzelf noemend Willem Batavus ( 's-Gravenhage, 8 maart 1748 - Brunswijk, 9 april 1806 ), prins van Oranje, vorst van Oranje-Nassau, was de laatste erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1751-1795).

 
Erasmusbrug   Die oude gordijnen bevatten uiteraard Chinese afbeeldingen. De nieuwe gordijnen, een ontwerp van Liesbeth Stinissen uit Den Haag en grotendeels door een computer geborduurd, hebben dezelfde sfeer en kleuren, maar nu wel met Nederlandse afbeeldingen. Die rond drie thema's zijn geselecteerd: water, natuur en onderwerpen die een relatie hebben met het koninklijk huis. 

Computer   Op deze computer, die Photoshop-bestanden omzet in borduursteken, zijn de nieuwe gordijnen gemaakt. Het apparaat heeft geen steek laten vallen...

Reserveren   Kamperen in de buurt? Mogelijkheden genoeg. Bij het museum zijn ook parkeerplekken. Let wel: aanmelden noodzakelijk - er worden tijdsloten gehanteerd in verband met de te verwachten belangstelling voor deze tentoonstelling.
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten