19 mei 2023

Santspuy: asperges en wijn

Manon en Johnno tellen de deelnemers voor vertrek.
Fietsfiets   Manon en Johnno van camperplaats De Rucphense Weide organiseerden een fietstochtje naar Etten-Leur, voor een bezoek aan Santspuy, een boerderij voor asperges en wijn. We kregen uitleg over zowel de asperges als de druiven. Enkele opmerkelijke zaken: de asperges worden gestoken door een vaste groep Roemenen, die in die periode in chalets op het terrein verblijven. Na een aantal jaren kan de grond tot wel vijftien jaar niet worden gebruikt voor asperges. Asperges steken is een zwaar en secuur werkje. Ervaren stekers produceren heel wat kilo's per uur. Ze werken van zes uur 's morgens tot in de avond. Steken, maar ook wassen, selecteren, snijden en schillen.

Rekensom   De 5000 kg druiven van verschillende rassen leveren zo'n 6000 flessen wijn op, die goed zijn voor slechts vijf procent van de totale omzet van het bedrijf. 85% van de omzet komt van de melkkoeien, 10% van de asperges.  

Uitleg   De rondleiding en de toelichting worden verzorgd door vrijwilligers. We zaten in een kas onder druivenranken. Lekker fris toen we weer buiten kwamen.

Drie dikten   De asperges worden verdeeld in drie dikten. De smaak is altijd gelijk, het is een persoonlijke voorkeur wat je het 'lekkerst' vindt.

Drinken   Bij de rondleiding horen een kopje koffie of thee en een plak appelcake. 


Meer foto's: hier.Onder   Zwart ligt boven bij bewolkt weer, wit bij zonnig weer. Asperges kunnen tot tien centimeter per dag groeien!Geen opmerkingen:

Een reactie posten