25 januari 2023

Trip 82 [7] Nantes: daar kun je je best enkele dagen vermaken

Expositie in het Maison des Hommes et des Techniques
Petit beurre   Vanmorgen vertrokken we lopend naar de tramhalte bij de camping om het centrum van Nantes te bezoeken. Voor EUR 1,70 per persoon konden we daar na een dik kwartier uitstappen.  Hoewel de stad in de Tweede Wereldoorlog zwaar is getroffen - bombardement in 1943 door de geallieerden, omdat de Duitsers hier actief waren - is er nog genoeg te zien. Nantes is de stad van de LU biscuitjes (onder vele andere Petit beurre - wie kent ze niet), het enorme kasteel in het centrum (10e eeuw),  Airbus, Jules Verne (hier geboren in 1828), la Cigale (restaurant uit 1895), de kathedraal (vier eeuwen aan gebouwd: 15e-19e eeuw), scheepvaart en... het was ooit het centrum van de Franse slavenhandel. Het grote monument aan deze bedenkelijke periode was vandaag helaas gesloten.

App   Via Routeyou heb ik gisteravond een stadswandeling in GPX op mijn telefoon gezet en die volgden we vandaag. Met af en toe een uitstapje naar links of rechts.

Stadsmuur   De poort van Saint Pierre is het best bewaarde deel van de vestingmuur van Nantes. De poort werd gebouwd in de 15e eeuw op de Gallo - Romeinse vestingwerken van de 3e eeuw. Het militaire belang van de vestingmuur van Nantes daalde na het einde van de Honderdjarige oorlog, dus bisschop Gu Guen bouwde een huis boven de poort in de vroege zestiende eeuw. Koning Hendrik IV ging via deze poorten de stad binnen om zijn beroemde edict van Nantes te ondertekenen in 1598, waarmee vrijheid van godsdienst werd verleend aan de Hugenoten.

 

Art Nouveau   In 1895 geopend, dit etablissement. En sindsdien waarschijnlijk nooit meer veranderd. Wij dronken er wat. Niet te missen als je Nantes bezoekt.

Bretagne   Het kasteel van de Hertogen van Bretagne (Château des Ducs de Bretagne is het belangrijkste historische monument van Nantes. Het fort ligt in het historische centrum van de stad en heeft een 15e eeuwse muur en verschillende gebouwen uit de 14e tot 18e eeuw. Wij wandelden over de muur om het complex. Het kasteel werd in 1915 eigendom van de gemeente, waarna een restauratie volgde die vijftien jaar duurde.

Spuitbus   Aan 'straatkunst' geen gebrek in Nantes. Er wordt heel wat met verf gekliederd hier. Links de Loire - met een behoorlijke stroming.
Ook Nantes: best wat zwervers. In dekens gewikkeld op de grond, vaak met een hond erbij. Jezelf in leven houden is dan al een kunst, maar die hond moet ook nog eten hebben...


 

Loire   We staken vandaag enkele keren de Loire over. De Loire is met een lengte van 1012 km de langste rivier van Frankrijk. De rivier stroomt niet alleen door Nantes maar bijvoorbeeld ook door Orléans. De rivier ontspringt in de Ardèche. 

Onder: naast geklieder is er ook mooie straatkunst in Nantes.

Meer foto's van vandaag: hier.



 



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten