30 januari 2023

Trip 82 [12] Rondwandeling Bilbao

Zo'n uitzicht hebben we niet zo vaak!
Room with a view   Voor het eerst zien we deze dagen de zon. Geen regen en elf graden. Dat begint er op te lijken. Rond half tien reden we weg van de camping in Zarautz, op weg naar een CP 'boven' Bilbao, die ik online alvast had besproken. Totaal overbodig, bleek bij aankomst. Verschillende campers die in Zarautz stonden zien we hier terug. Kennelijk is hier ook zoiets als 'een gouden ronde', zoals ik dat ook op IJsland tegenkwam. Vanuit de camper kijken we op Bilbao. Bus 58 brengt ons naar het centrum van de stad. En terug. Voor EUR 2,70 per persoon (retour).

Camperplaats   Wat een bijzondere CP is dit. Twee dames in de receptie, waarvan er één Engels en de ander Duits spreekt. Kosten 15 euro per nacht, stroom 6 Amp. inbegrepen. Er is ook een toiletgebouwtje, sleutel bij de dames verkrijgbaar.

Pakhuizen?   Zouden dit ook pakhuizen zijn geweest, omgebouwd tot appartementen nu? Kleurrijk is het in elk geval.

Michelin  De Mercado de la Ribera is de grootste overdekte versmarkt van Spanje en met 10.000 m2 en drie verdiepingen zelfs de grootste overdekte markt van Europa. De mercado werd in 1929 ontworpen door architect Pedro Izpizua. Het gebouw van Mercado de la Ribera bevat veel art deco-elementen (o.a. gebrandschilderde ramen) en ligt aan de rivier Ría de Bilbao in het oude stadscentrum Casco Viejo.
Verse producten zijn belangrijk in de Baskische keuken; het is niet voor niet dat het Baskenland de belangrijkste leverancier is van chefkoks met een Michelinster.

OV   Mooie trams rijden hier. En heel veel bussen. Hybride - en met USB-aansluitingen voor je telefoon.

Amerika   Deze bronzen buste werd gemaakt door Lourdes Umerez en hier geïnstalleerd in 2011. De buste is een eerbetoon aan John Adams, de tweede president van de Verenigde Staten en een van de oorspronkelijke grondleggers van de Amerikaanse grondwet. Zijn band met Bilbao is een bezoek in januari 1780 waar hij het bestuurssysteem van de plaatselijke Baskische overheid bestudeerde.
Op de sokkel van het standbeeld staat een fragment uit zijn A Defence of the Constitutions of the Government of the United States of America over de Basken: "... dit buitengewone volk heeft zijn oude taal, genie, wetten, regering en manieren, zonder vernieuwing, langer bewaard dan enig ander volk in Europa."

Museum   Absolute blikvanger in Bilbao is natuurlijk het  Guggenheim Museum. Dit museum (officiële naam: Museo Guggenheim Bilbao (Spaans), Guggenheim Bilbao Museoa (Baskisch)) is een van de drie Guggenheim-musea over de hele wereld naast Peggy Guggenheim Collection in Venetië en het Solomon R. Guggenheim Museum in New York.
De musea behoren tot de Solomon R. Guggenheim Foundation in New York. Het is een van de belangrijkste musea voor moderne kunst en zorgde voor een grote groei van de toeristensector van de stad. Naar dat succes is het Bilbao-effect genoemd.
Het gebouw is een museumstuk op zich door zijn deconstructivistische architectuur. Het is voor het publiek geopend sinds 1997 en de kunstwerken die tentoongesteld worden variëren van moderne kunst (popart) tot werken van gerenommeerde artiesten als Picasso. De permanente collectie wordt verspreid over de vijf musea en geeft een overzicht van de plastische kunst in de twintigste eeuw. Ze bevat kunstwerken van artiesten zoals Salvador Dalí, René Magritte en Andy Warhol. 

Titanium   Het gebouw is ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Frank Gehry en heeft een tentoonstellingsoppervlakte van 11.000 vierkante meter. Het gebouw is grotendeels bedekt met schubvormige titaniumplaten die ervoor moeten zorgen dat het gebouw honderd jaar kan schitteren. De vele glazen wanden zijn geconstrueerd om de vele kunstwerken te beschermen tegen warmte en beschadiging door zonlicht. Dit alles maakt dit gebouw tot een van de grootste kunstwerken van de hedendaagse architectuur. 

Kroeg   We besluiten de rondgang met een drankje in een onvervalst Spaans tentje. Morgen: museum Guggenheim van binnen bekijken.

[Bron: Wikipedia]





 


 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten