27 april 2023

Trip 85 [2] Volle campings en camperplaatsen

Envelop   Vanmorgen in alle rust vertrokken vanaf de parkeerplaats bij Hindek en Cora in Veenendaal - te vinden via Park4Night. De kosten zijn 'een vrijwillige bijdrage'. Die stopte ik in de brievenbus.

Boem   Gisterenavond kwam er nog een bus op de P staan. Fransen, met twee jonge kinderen. Die gingen op hun fietsjes rondjes draaien. Ik vond het niet prettig en deed de schuifdeur open om ze tot enige afstand te manen. Tevergeefs: er botste er een tegen de camper. Een remkabel brak van haar fietsje. Ik sprak het kind toe en dat heb ik verder niet meer gezien (..). Pa kwam in niet eens zo slecht Engels (voor een Fransman) excuses aanbieden. Zag toen ook het interieur van hun camper. Ik zou mijn hond - als ik die had - een schoner en opgeruimder verblijf toewensen. Chaos: een ander woord heb ik er niet voor. Gelukkig geen schade aan de camper.

26 april 2023

Trip 85 Via Veenendaal en Zutphen naar Drenthe

P privé   Vandaag hebben we na anderhalve week Rucphen verlaten. We overnachten in Veenendaal, bij een particulier die via Park4night zijn parkeerplaats hiervoor aanbiedt. Geen voorzieningen, eventueel stroom, maar dat hebben we niet nodig na de rit van vandaag die de accu weer tot 100% vulde. De personenwagen is weer in Wouw achtergebleven. 

Eurobox   In Bergen op Zoom haalde ik de fietsen op uit onze gehuurde berging en liet ik enkele ongebruikte spullen achter.   

Kukeleku   Rond onze Twin lopen de wekkertjes (links op de foto) voor morgenochtend vrolijk te stappen.
In Rhenen deden we bij Jumbo boodschappen. Een AH is daar ook, maar wie weet zijn de schappen wel deels leeg.

25 april 2023

Maxxfan en LPG: tweede helft mei

Soms weet je zeker dat het gaat regenen...
Op pad   Opnieuw een berichtje van ons, twee (vrijwillig en tijdelijk) dakloze camperaars. Vanaf camperplaats de Rucphense weide in Rucphen. De dagen vliegen eigenlijk voorbij. We hebben allebei onze afspraken en gelukkig een personenauto bij ons. Zo kan Zij vandaag naar een vriendin bij Breda en Haar moeder in Rotterdam en ik naar een (foto)lezing vanavond in Tilburg. Ook ben ik bezig met teksten voor de nieuwe Autoweek Campers.

CP   De Rucphense wei vinden we nog steeds een prima plek om te verblijven. Maar morgen vertrekken we achtereenvolgens naar Ede, Zutphen en Drenthe. Daar zijn we een weekje 'uit elkaar': Zij met vriendinnen, ik met de camper weg.

Aanpassingen   We laten nog wat aanpassen aan de Adria Twin. Er komt achterin een Maxxfan in het gat van het bestaande dakluik (40 x 40 cm), en in de gaskast komt een LPG-fles met een buitenaansluiting. Lang over getwijfeld...

23 april 2023

Goed gestopt!

Gestopt   Kleinzoon Bram vindt voetballen leuk en doelman zijn het allerleukst. Vandaag kreeg hij zijn eerste keeperstraining, bij Cluzona in Wouw. Ik ben gaan kijken en maakte enkele foto's. Bij het lopen vanaf de camperplaats viel mijn oog op enkele mooie bloemstukken bij de entree. Dat is nog eens kleurrijk binnenlopen voor de nieuwe gasten, die vandaag ongetwijfeld komen.

Op de achtergrond zijn broer, een vriendje
en zijn moeder (zonder hoofd)

Handschoenen   Duiken, dat is natuurlijk het allerleukst. En dan die bal klemvast hebben. Overigens heeft Bram ook best een goed schot in de jonge benen. 

Meer foto's: hier













22 april 2023

Politie op de camperplaats!

Boete   Mensen zitten rustig in of bij hun camper koffie te drinken als daar ineens een politieauto het terrein op rijdt. Niemand schrikt, ik sluit uit dat ze van de Duitse politie opdracht hebben gekregen bij mij een boete te innen die al zeker twintig jaar open staat. De boete die ik onlangs kreeg wordt opnieuw toegestuurd omdat deze naar het verkeerde adres was gestuurd, gaven ze toe. Maar wat dan? Nou, niks. Ze rijden een rondje en zijn weer verdwenen. Mag dat trouwens, zomaar een particulier terrein op rijden? 

Ei ei   Dichtbij de camper zit een houtduif te broeden. Als gebruikelijk op een relatief eenvoudig nest van takken. Het moet niet te hard gaan waaien, want dan vallen de eieren er uit.

 

 

 

 

 

21 april 2023

Onweer. Chaos. Gas. Dakluik.

Weerlicht   Er komen waarschuwingen binnen voor slecht weer: regen en onweersbuien, met windstoten tot 70 km/h. Dat zal de camper doen schudden. Maar tot nu toe valt het erg mee. In de verte is gerommel, er is een enkele lichtflits maar verder geen problemen. Donkere luchten, die zijn er wel.

Zo wordt de ruimte onder de bedden beter benut.

 

 

 

Chaos   Achterin een buscamper is het niet zo moeilijk om er een rommeltje van te maken. Maar daar heb ik nu een stokje voor gestoken. Met de aanschaf van twee 'hele' en vier 'halve' lichte, grijze kratten heb ik daar een einde aan gemaakt. Eén bestaande krat is gehandhaafd, op de twee nieuwe passen vier halve, alles wat anders neergezet en er is orde. Kan de stoelen gemakkelijk pakken, de 'interne supermarkt' kunnen we gemakkelijk bij en de andere spullen zijn toegankelijk door er even een halve krat uit te schuiven. De kratten zijn dicht, dus de schade bij omvallende flessen of scheurende pakken blijft ook beperkt tot de inhoud van die ene krat.

18 april 2023

Bekeuring: te hard gereden

Handwerk   Te hard rijden: met de camper zal me dat niet snel gebeuren. In mijn auto ook niet: beide voertuigen hebben een cruisecontrol dus dan is het instellen - met de hand - van de toegestane snelheid niet zo ingewikkeld. Maar als ik dan eens in Haar auto rijd, dan gaat het dus mis. 
Op 30 november 2022 reed ik met Haar auto - en Zij zat naast me - om 23:43uur (!) over de Haringvlietbrug 6 km te hard. Je mag daar, door werkzaamheden - die alleen overdag plaatsvinden - tijdelijk niet 130 km/h rijden, maar 50 km/h. En ik reed daar dus, vermoedelijk was ik de enige auto toen, 6 km te hard. Kan gebeuren.
Trouwdag   Maar: op 17 april krijg ik op mijn officiële postadres een Tweede Aanmaning. En dat terwijl ik de verkeersboete zelf en de Eerste Aanmaning nooit heb gezien! Dat wordt dus bellen, naar het Centraal Justitieel Incassobureau. Met de vraag: ik heb toch netjes bij de gemeente mijn tijdelijke postadres opgegeven, wat ging er mis bij jullie? Maaike, van het CJI, hoort het vriendelijke aan. "De eerste brief is op 11 december verstuurd", meldt ze. Op onze trouwdag nog wel! Ze raadpleegt het gemeenteregister en ziet daar dat er inderdaad een ander adres staat. "U krijgt een nieuwe beschikking en u hoeft de EUR 49,40 voor te laat betalen niet te voldoen. Bent u gelijk van die huwelijksdatum af", lacht ze. Zo kan het dus ook. Blijft over een boete van vier tientjes. Maar die is mijn eigen schuld.

Biologisch moet de norm zijn

Stil   Als camperaars dragen we best ons steentje bij aan het aantasten van het milieu, met onze over het algemeen dikke diesels. Gelukkig zijn deze steeds schoner geworden, maar schoon zijn ze nog allerminst. Daarom stoor ik me ook aan camperaars die hun motor laten draaien als dat totaal niet nodig is. Bij het aankomen en de receptie bezoeken, bij het grijs-water-lozen... zet UIT dat ding. Vinden de rustminnende medekampeerders ook wel zo prettig.

Chemie   Een volgende stap moet wat mij betreft zijn: biologische middelen in ons mobiele toilet. Ik schrijf expres niet chemisch toilet, want we zouden niets chemisch meer moeten gebruiken.

Korrels   Vorig jaar ben ik overgegaan op Ammovit, soms in combinatie met een wolkje Solbio. We gebruiken het campertoilet dagelijks - we wonen namelijk enkele maanden in onze Adria Twin tot de oplevering van ons nieuwe appartement. In het toilet komen alleen vloeistoffen: de vaste stoffen die onze lichamen verlaten worden achtergelaten in op het riool aangesloten toiletten of opgevangen met behulp van hiervoor bestemde zakken.

15 april 2023

Zomer- en winterbanden of toch...*?

Bij elke wisseling van zomer- naar winterbanden en andersom bedenk ik: vierseizoenenbanden zijn wel handiger. Autoweek testte banden in de maat 235/55 R17 en komt tot deze:



14 april 2023

Trip 84 [2 en slot] Fijne groep fotoliefhebbers in Duizel

CP-eigenaar Arjan Fokker wilde ook best even
model zijn voor de vele fotografen die rondliepen.
Brabant   Maandag jongstleden waren wij al in Duizel - campercamping Blij Venneke - om een en ander voor te bereiden. Dindag kwamen de deelnemers aan de NKC fotoworkshop die ik mocht geven. Samen met Chajah, Karen en Alex heb ik deze namens de NKC georganiseerd, Blij Venneke was 'gastheer' en stelde een kantine en een 'leslokaal' beschikbaar. Ons is het uitstekend bevallen, binnenkort weten we aan de hand van de evaluatie of de deelnemers (27 mensen in 15 campers) ook tevreden waren. 

TopPlatz   Tuinontwerper Arjan Fokker heeft zijn eigen camperplaats uiteraard ook mooi aangelegd. Uit vorige bezoeken weet ik dat het in de zomer één bloemenzee is. Elke camperplek heeft zijn eigen tuintje. De CP staat ook in de gids TopPlätze van de gelijknamige, Duitse organisatie.

10 april 2023

Trip 84 Rotterdam (Splashtour) en Duizel (NKC fotoworkshop)

Veel achterlijke Feyenoordfans (met aansteker) in
Rotterdam, maar ook heel veel mooie cultuur.

Te water   Gisteren waren we met de kleinzoons en zonder de camper in Rotterdam. Voor hun mooie rapporten trakteerden wij ze op een verrassing: de Splashtour in Rotterdam. 

Amfibie   Vertrekt tegenover het appartement van mijn schoonmoeder, dus daar lunchten wij en konden we ook parkeren. Met een amfibische bus eerst door de stad rijden en dan met werkelijk een plons de Katendrechtse Haven inrijden: erg leuk. Met een gids die heel veel vertelde en tussendoor volop grappig probeerde te zijn - met redelijk succes. 

09 april 2023

Tarieven van camperplaatsen

Parkeren bij het Alhambra
Prijzen   Nee, mij hoor je niet klagen over de tarieven van camperplaatsen. We gaan er geheel vrijwillig staan. Dus 35 euro (laagseizoen) voor een parkeerplaats zonder enige voorziening in Granada? Ja, want er staat iets tegenover. (Vlakbij de ingang Alhambra.) En 50 euro voor een CP bij Porto? Ja, want er zijn veel voorzieningen op een prettige plek.

Verschil   Tot ons huis wordt opgeleverd verblijven we nu in de camper. Regelmatig in de buurt van de nieuwe woning. Twee camperplekken. De één met nieuw sanitair (drie douches, enkele toiletten), afwasplek en 6 Amp. stroom. De ander heeft behoorlijk verouderd sanitair: één toilet, één douche. Geen afwasplek. Stroom kost 4 euro per nacht, als je een verwarming wilt gebruiken nog eens 5 euro extra. Minder dus voor meer geld.

Maar als gezegd: waar we ook staan, het is altijd onze eigen keuze.

07 april 2023

Oudenbosch: te nat gras en de basiliek

[Alle foto's: telefoon Pixel 7]

Zompig   Toen ik gisteren aankwam op CP Het Oude Bossche Veld in Oudenbosch was er een plekje vrij op het gras, waar ik tot maandag kon blijven staan. Nou, op het gras, met die regen... "Tot zaterdag kun je wel verhard staan", kreeg ik te horen. Dat deed ik uiteraard: vanaf zaterdag zou ik dan wel een andere plek zoeken. (Ik vond er twee in de buurt.) Maar door een annulering kunnen we nu toch blijven staan.

Tractor   Een ander ging vandaag wel op 'onze' plek van gisteren staan. En ja, die staat nu vast. Ik vind het best bijzonder dat zo veel camperaars deze fout maken. Ongetwijfeld komt deze er ook weer uit, maar voorkomen...

Update: met een kleine tractor en wat duwen is de camper uit de modder getrokken.


 

06 april 2023

VW: toch wat twijfels

Volkswagen   Vanmorgen nog eens de halfintegrale VW van Knaus bekeken. Camper van het Jaar 2023 bij de NKC. (Waarom weet niemand: er zijn geen serieuze criteria waaraan wordt getoetst. Maar wel: 'die moet een keer aandacht hebben', of 'nee, die heeft geen dealer in ons land' of 'maar die waren het vorig jaar al'). Hoewel ik ervan overtuigd ben dat de wagen perfect rijdt heb ik over het interieur toch wat twijfels. Eigenlijk begint het al met het zwak ogende en ook wat doorbuigende opstapje. Treed ik zo een kampeerauto binnen die ruim 105.000 euro moet kosten? 
Maar misschien ben ik overtuigd als ik er een keer in kan rijden... 

03 april 2023

Trip 83 Amsterdam

 


Hoofdstad   We zijn voor enkele dagen op Camping Gaasper in Amsterdam neergestreken. Verbazingwekkend druk is het al hier: het reserveren was zo gek nog niet. Merk ik ook bij het zoeken naar een plekje voor hierna. We bezoeken familie, een film en de Matthäus Passion door die Akademie für Alte Musik Berlin in het Concertgebouw.
 
Vorst   Tijdens ons verblijf krijgen we ook te horen dat er wat (winterse) vertraging is bij de bouw van ons appartement. Wij rekenden op september, we hoopten op augustus maar het wordt oktober van dit jaar.
 
Nieuwmarkt   De Nieuwmarktrellen waren de ernstige ongeregeldheden in de Nieuwmarktbuurt. In het in 1980 geopende metrostation Nieuwmarkt zijn vijf kunstwerken gemaakt ter herinnering aan deze woelige tijd. De aanleiding tot de Nieuwmarktrellen op 24 maart en 8 april 1975 was de sloop van nog in goede staat verkerende woningen op het tracé van de Oostlijn van de metro, die moesten wijken voor de tunnelbouw.

Levelsysteem voor buscampers