03 april 2023

Trip 83 Amsterdam

 


Hoofdstad   We zijn voor enkele dagen op Camping Gaasper in Amsterdam neergestreken. Verbazingwekkend druk is het al hier: het reserveren was zo gek nog niet. Merk ik ook bij het zoeken naar een plekje voor hierna. We bezoeken familie, een film en de Matthäus Passion door die Akademie für Alte Musik Berlin in het Concertgebouw.
 
Vorst   Tijdens ons verblijf krijgen we ook te horen dat er wat (winterse) vertraging is bij de bouw van ons appartement. Wij rekenden op september, we hoopten op augustus maar het wordt oktober van dit jaar.
 
Nieuwmarkt   De Nieuwmarktrellen waren de ernstige ongeregeldheden in de Nieuwmarktbuurt. In het in 1980 geopende metrostation Nieuwmarkt zijn vijf kunstwerken gemaakt ter herinnering aan deze woelige tijd. De aanleiding tot de Nieuwmarktrellen op 24 maart en 8 april 1975 was de sloop van nog in goede staat verkerende woningen op het tracé van de Oostlijn van de metro, die moesten wijken voor de tunnelbouw.
Tár   Op weg naar de bioscoop in het Eye-gebouw zijn we wat eerder uit de metro gestapt om nog even van de stad en de zon te genieten. De film (2:38 uur, zonder pauze) gaat over een dirigente van een toporkest, die door diverse beschuldigingen in moeilijkheden komt. Indrukwekkend document over de huidige tijd...



 

Welstand   In ons land hebben gemeenten welstandscommissies. Daar is best kritiek op te leveren, maar als ze er helemaal niet zouden zijn krijg je 'Belgische toestanden', zonder oog voor het totaal van de gebouwde omgeving. Hier in Amsterdam ging het ook even mis.


Telefoon   In Amsterdam moet je eigenlijk niet zonder camera rondlopen. Maar naar de film gaan met je camera is ook niet praktisch. Gelukkig is er dan de Pixel 7 nog, waarmee al deze foto's zijn gemaakt.

Delft   In de IJ-passage word ik herinnerd aan mijn geboortestad. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat zo'n winkel hier rendeert trouwens. Een stukje verderop zit Swarovski: ik zag ook hier niemand binnen.

Eye   Wat een prachtige constructie is dit toch. Buiten, maar ook binnen heel bijzonder.

Trans   Bij het Eye is een openluchttentoonstelling van foto's van transgenders. En meer in het bijzonder over het leed dat deze mensen wordt aangedaan. Op veel plaatsen in de wereld waar primitief 'geloofd' wordt (als dat al niet dubbel is), maar ook in ons eigen land.

Zaal 1   Als je na de film de grootste zaal verlaat is dit je uitzicht in Eye. Beneden dronken we een bak bovenstebeste koffie verkeerd. Nee, twee zelfs.

Zonder overstappen brengt M53 ons vanaf CS weer naar de camping. Ideaal.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Levelsysteem voor buscampers