30 augustus 2024

Fotowandeling Tiengemeten

Voor de Volksuniversiteit Breda organiseer ik twee keer per jaar een fotowandeling op het natuureiland Tiengemeten. Wandelen met foto-instructie onderweg en het daarna digitaal nabespreken van de resultaten. De volgende keer is 28 september aanstaande.
Op Tiengemeten is het elke dag anders. Neem deze hollende knollen: die heb ik maar één keer gezien.

Tiengemeten is een eiland, dus we nemen 's morgens en 's middags de veerboot naar en van het eiland. Deze vaart praktisch elk uur. We nemen de boot van 10:00 uur naar het eiland en die van 16:10 uur of 17:10 uur weer terug.

29 augustus 2024

CaravanSalon Düsseldorf: ik ben er klaar voor

Het plan was gisteren hier op P1 bij de beurshallen aan te komen, maar het werd vandaag: de warmte hield me gisteren tegen om alles de camper in te sjouwen. Dat deed ik voor een deel gisterenavond, de rest vanmorgen. Het betekent wel dat mijn vertrouwde plekje bezet is - maar waar ik nu sta is het ook prima. Gelukkig heb ik wel meer water ingenomen bij het inchecken, want daar sta ik nu wel verder van af. 

Bomen zorgen gelukkig voor de nodige schaduw, want het is wel weer erg warm hier. Morgenochtend pak ik rond kwart voor acht de fiets om naar de ingang te rijden waar de perskamer is. En dan is het van persbijeenkomst naar persbijeenkomst: van 8:30u tot 18u. 

28 augustus 2024

Niesmann + Bischoff presenteert nieuwe Arto

Na de afgelopen jaren eerst de iSmove en Flair te hebben aangepakt presenteert Niesmann+Bischoff nu de Arto in een compleet nieuw jasje. De nieuwe Arto is een heuse liner op een Mercedes Sprinter. De nieuwe generatie van de Arto - te zien op de CaravanSalon Düsseldorf  die zaterdag van start gaat - is gebaseerd op het in- en exterieur van de iSmove en de Flair, plus wat extra’s. "Dat we nu zowel het interieur- als het exterieurdesign van de iSmove en de Flair hebben overgezet naar de Arto was een voor de hand liggende keuze, gezien het succesverhaal van die twee series", zegt Hubert Brandl van N+B.

De volledig geïntegreerde Arto
– 2,4 meter breed - is verkrijgbaar in twee indelingsvarianten: de Arto 78 heeft een lengte van 7,82 meter en een enkele as en is qua indeling vergelijkbaar met de iSmove 6.9 E. De Arto 88 heeft een lengte van 9,06 meter en twee assen achter. Het toegestane gewicht van de Arto 78 is 4,5 ton, van de Arto 88 5,5 ton.

De introductie vond plaats aan de Wolfgangsee in Oostenrijk en ging - voor dealers en pers - gepaard met een diner en een droneshow boven het water. Omdat die avond Duitsland speelde op het EK waren er gelukkig ook grote schermen met daarop de voetbalwedstrijd. Dat leverde bij het internationale gezelschap uiteenlopende reacties op bij (bijna) doelpunten. 

26 augustus 2024

Weer meer LMC Tourer

Dankzij het nieuwe Fiat-chassis, vernieuwde uitrustingsopties, een nieuw design en diverse verbeteringen wordt de LMC Tourer een stukje comfortabeler en veelzijdiger. In modeljaar 2025 biedt de instapserie van LMC in totaal elf indelingen, waarvan zes uitvoeringen met een hefbed. De nadruk in de serie blijft liggen op de lichtgewicht constructie. Afgezien van het nieuwe Fiat-chassis met twee indelingen blijft de Cruiser-serie ongewijzigd tot modeljaar 2026.

Volgens een groot onderzoek onder camperaars in Duitsland blijft de Fiat Ducato het populairste basisvoertuig voor campers. Naast de Ford Transit, richt LMC zich dan ook vooral op Fiat: negen van de elf Tourer-indelingen worden op deze basis gebouwd. De Cruiser serie is ook gebaseerd op het nieuwe Fiat-chassis.

24 augustus 2024

Camperplaats eenvoudiger betalen

Steeds meer camperaars
vermijden ‘het gedoe’ van overvolle camperplaatsen en maken een bindende reservering voordat ze aankomen. Digitale betalingsmogelijkheden spelen hierbij in toenemende mate een rol.

Naast creditcards zoals Mastercard of VISA, biedt Camigo nu ook Paypal aan als digitale betaalmethode voor reserveringen en betaling of check-in ter plaatse. De belangstelling hiervoor is enorm: een paar weken na de lancering is het aandeel Paypal-betalingen al meer dan 60% en laat daarmee de ‘plastic kaarten’ ver achter zich.

22 augustus 2024

Labels voor Camping-car Park

Het Franse Camping-Car Park (camperplaatsen) introduceert twee labels voor kampeerders die meer zoeken. De Premium en Premium Green labels geven aan de mobiele gasten van Camping-Car Park aan dat ze meer mogen verwachten op deze bestemmingen. Deze terreinen schenken bijzondere aandacht aan de basisvoorzieningen en aan duurzaamheid. Op dit moment hebben al meer dan honderd campings van Camping-Car Park een van de twee keurmerken ontvangen. Ze worden telkens voor een jaar toegekend en worden niet automatisch verlengd.

"Kwaliteit en duurzaamheid
zijn bijzonder belangrijk voor ons", legt Olivier Coudrette, CEO van Camping-Car Park, uit. "Campervakanties worden altijd geassocieerd met een verblijf in de ongerepte natuur, daarom voelen we ons echt verplicht om iets terug te doen voor de natuur. Dat doen we met ons Premium Green Label."

20 augustus 2024

Gezinscamper van Dethleffs

Het eerste model
van de nieuwe premiumserie campers van Dethleffs met de naam XL Family is de A 7872-2. Deze wintervaste camper is bedoeld voor reizen met het hele gezin of met een groep vrienden, ongeacht het seizoen. De aanduiding XL vertaalt zich in woon- en slaapruimte voor zes personen, veel bergruimte, een aanzienlijk laadvermogen en geschikt voor wintergebruik. De alkoof is 8,6 meter lang en 3,27 meter hoog. De kampeerauto is voorzien van een ALKO laag chassis met tandemas. Dit zorgt voor een toelaatbaar totaalgewicht van 5.400 kilogram, een hoog laadvermogen en ruimte voor een 40 centimeter hoge, verwarmde dubbele vloer met opbergruimte. De garage aan de achterzijde is van beide zijden te bereiken en biedt voldoende ruimte voor het opbergen van sportuitrusting en kampeerspullen.
Het woongedeelte
is 2,09 meter hoog en heeft een vlakke vloer. Het moderne interieur heeft grijze bekleding en een houtdecor. In de bovenkastjes is veel extra opbergruimte. Alle verlichting is uitgevoerd in energiezuinig LED.

18 augustus 2024

Nieuw: droogtoilet - ook voor buscampers

Een grote boodschap
dit jaar van Knaus Tabbert is dit jaar de ontwikkeling van een totaal nieuw toilet. Uiterlijk is er niet veel verschil met de bestaande twee merken, de werking is echter compleet anders. Er komt geen water meer aan te pas, er zijn geen chemicaliën of andere toevoegingen nodig en er is ook geen luik aan de buitenkant van het voertuig nodig. Dat laatste zorgt voor aanzienlijk meer flexibiliteit in het ontwerpen van een camper. Vooral bij buscampers is het aantal plaatsen waar nu een toilet kan worden geplaatst minimaal. Met het nieuwe Knaus toilet – CleanFlex is de naam – ontstaat ook meer beschikbaar vloeroppervlak. Want als het toilet niet in gebruik is kan het simpel in een kast worden geschoven. De werkwijze van CleanFlex vertoont veel overeenkomsten met het al langer bestaande Clesana toilet.

De werking in het kort. In het toilet zit een rol folie die de behoefte en het papier, maar bijvoorbeeld ook maandverband, opvangt. Hierna zorgt het toilet ervoor dat de zak wordt dichtgebonden: deze blijft onderin geurdicht liggen en kan gewoon bij het huishoudelijk afval worden weggegooid. De CleanFlex is uitgerust met een lithium accu die 100 toiletgangen meegaat. Tijdens het rijden en bij walstroom wordt de accu opgeladen. De rol folie is goed voor gemiddeld dertig toiletbezoeken.

Het nieuwe toilet is optioneel verkrijgbaar in alle voertuigen waarin inbouw technisch mogelijk is.

16 augustus 2024

Avontuurlijke Weinsberg | studiemodel

Een voertuig voor globetrotters: net als diverse andere merken brengt nu ook Weinsberg een expeditievoertuig op de markt. De Weinsberg X-Pedition 600 MQ (voertuigstudie) is vanaf de basis opnieuw uitgedacht. Er is straks keuze uit vier typische expeditiekleuren. Een leuk extraatje is de nieuwe Weinsberg bij nacht: een LED-strip volgt de contouren van de achterste zijruiten. De wagen is geschikt voor vier reizigers.

De Weinsberg X-Pedition wordt voortbewogen door Mercedes-Benz Sprinter met 150 pk en achterwielaandrijving. Het stoere voertuig staat op krachtige 245/75 R 16 all-terrain banden. Optioneel biedt Weinsberg de nieuwe X-Pedition ook op een vierwielaangedreven chassis aan.

Het interieur biedt
tal van slimme oplossingen aan. Zoals opvallend, verticaal lijstwerk als wandbekleding die niet alleen helder en modern oogt, maar ook effectief geluid dempt. Het is tevens het eerste voertuig waarin de nieuwe toiletoplossing CleanFlex standaard is, waardoor de badkamer opmerkelijk veel ruimte biedt. Want alleen bij gebruik is het toilet zichtbaar.

14 augustus 2024

Studiemodel van Knaus: bus of liner?

De Knaus Cascan 690 LE – studiemodel nog, de introductie wordt verwacht voorjaar 2025 - heeft goed beschouwd geen voorganger. Uiterlijk is het een extra lange buscamper (of een buurtbus, hoorde ik iemand zeggen), maar wel met het interieur van een Liner, dus met een overdaad aan luxe. Als basis dient de nieuwste Mercedes-Benz Sprinter. De 150 pk sterke viercilinder is standaard, optioneel is het voertuig ook met 190 pk en automatische transmissie beschikbaar. Offroad-liefhebbers zullen de vierwielaangedreven Cascan-versie - 100 mm hoger op de wielen dan de Sprinter voor meer bodemvrijheid - zeker waarderen. Al zou ik voor een tocht door Afrika niet direct voor een Cascan kiezen.

12 augustus 2024

Grotere Duncan van Karmann Mobil

Naast de Duncan
500 en 505 van Karmann Mobil is in het komende seizoen ook een grotere 550 leverbaar, ook weer op Ford Tourneo Custom. De ingrediënten zijn in alle typen nagenoeg gelijk, alleen de afmetingen zijn anders. Ook in de grootste Duncan 550 zul je een en ander moeten ombouwen om te slapen of te zitten. Het grootste voordeel is uiteraard de nog immer bescheiden afmeting: parkeren is nergens een probleem en ook als dagelijkse auto slaat deze Karmann Mobil geen gek figuur. 

Ik nam
 onlangs de nieuwste 550 mee voor een korte proefrit en de wagen verbaasde me in positieve zin. De automaat schakelt feilloos, er zit flink wat vermogen in het motorblok en voor de passagiers plus chauffeur is er voldoende ruimte. Ook het motorgeluid wordt goed gedempt. Als je regelmatig een weekendje met de camper op stap wilt zonder een extra voertuig aan te schaffen dan is zo’n minivan wel zo leuk. Omdat de wagen ook flink wat mag trekken (2400 kg) is ook een combi met een caravan een optie als je voor je vakantie extra slaapplekken zoekt.

10 augustus 2024

Nieuwe Fiat Ducato

Met een nieuwe
frontdesign heeft Fiat de Ducato weer een moderne, frisse uitstraling gegeven. De voorbumper is volledig nieuw ontworpen, aangevuld met een verhoogde omlijsting van de voorgrille in carrosseriekleur. Daarnaast heeft de Fiat Ducato de aerodynamica bijgewerkt met een centrale spoiler en een geoptimaliseerde luchtstroom.

Er zijn ook
wijzigingen aan de aandrijflijn voor het komende modeljaar. Alle nieuwe 2,2-liter dieselmotoren voldoen aan Euro 6e. De 120 pk versie met 320 Nm als instapmodel is beperkt tot de campers met een lengte van zes meter en 15-inch wielen. De twee andere motoren blijven: een medium middenklasse biedt 140 pk en 350 Nm, de topversie 180 pk en 450 Nm. Beide zijn leverbaar met de leverbaar nieuwe achttrapsautomaat. Stellantis combineert de 180 pk voertuigen uitsluitend met automatische transmissie. Vierseizoenenbanden met het internationaal erkende sneeuwvloksymbool zijn verder standaard op alle versies. Op verzoek kan elk model ook worden uitgerust met een 90-liter dieseltank in plaats van de standaard 60-liter tank.

02 augustus 2024

Motorgeschiedenis

Voordat ik in 2019 de motorfiets 'inruilde' voor de Adria Twin buscamper heb ik vele tienduizenden kilometers op twee wielen gereden. Vrijwel uitsluitend in opdracht van een motorblad. Jaarlijks maakte ik zo'n twintig toeristische reportages in Europa. Natuurlijk moest de motor regelmatig in beeld komen.  

Zodra het weer het toeliet ging ik op stap, meestal vanaf maart. Vaak wilde ik de motor op plekken zetten waar dat eigenlijk niet mag. Maar met enige uitleg lukte het uiteindelijk toch wel. Hier voor een paleis waar nog een neef van prinses Beatrix woonde, althans toen. 

Levelsysteem voor buscampers