13 maart 2021

Boek: Biografie van de Zuiderzee

Het 'rondje' IJsselmeer is bij heel veel mensen bekend. Fietsers, motorrijders, wandelaars, kampeerders, mensen die zich op een step voortbewegen en ongetwijfeld nog anderen. Het IJsselmeer biedt fraaie vergezichten, lieflijke dorpjes en natuurlijk de Afsluitdijk. Het IJsselmeer ontstond door het afsluiten van een deel van de Zuiderzee. De Afsluitdijk werd voltooid op 28 mei 1932 en de officiƫle naamsverandering van het afgesloten deel van de Zuiderzee vond plaats op 20 september 1932. Het meer werd genoemd naar de rivier de IJssel, die erin uitmondt.

Het boek Biografie van de Zuiderzee van Arie Kok bevat 25 verhalen over 850 jaar geschiedenis van de Zuiderzee, die in de twaalfde eeuw ontstond door de Allerheiligenvloed. Vanaf dat moment hebben de bewoners van de kust heel wat te verduren gehad van die Zuiderzee. Er stroomde zout water 'naar binnen' en hele dorpen en kastelen werden weggevaagd. De kustbewoners leefden er weliswaar van (visserij, scheepvaart en handel), maar het water van de Zuiderzee bracht ook veel dood en verderf. Uiteindelijk bepaalde de Zuiderzee een belangrijk deel van de geschiedenis van het gebied en daarmee ook van de rest van ons land.

Arie Kok neemt de lezer in 25 boeiend geschreven verhalen mee naar het verleden. Vanaf het ontstaan van de Zuiderzee tot aan de opening van de Afsluitdijk. Ik las het boek in enkele dagen uit en ga dat binnenkort nog een keer doen. Wat een opmerkelijke en vooral tragische gebeurtenissen hebben er rond deze 'binnenzee' plaatsgevonden! Dat verhaal van die vader en zijn zoon, die twee weken op een afgebroken ijsschots - dat waren nog eens winters! - overleefden. Het Frouke van Stavoren, de hardnekkige roomsen op Urk, de kunstenaarskolonie in Volendam, de droom van Cornelis Lely, de watersnoodramp van 1916… stuk voor stuk opmerkelijke verhalen waardoor je toch anders tegen het gebied aan gaat kijken. De naam Almere, de tabak in Nijkerk: heel bijzonder allemaal.

Corona dwingt ons dit jaar vermoedelijk nog onze vakanties vooral in eigen land door te brengen. Geen straf trouwens: velen ontdekten daardoor al - vaak opnieuw - hoe mooi ons land eigenlijk is. Met de waardevolle historische informatie uit dit zeer lezenswaardige boek geniet je straks nog meer van het gebied rond het IJsselmeer. Van harte aanbevolen!

Arie Kok

Biografie van de Zuiderzee

ISBN: 9789401916943

Verkoopprijs: 25 EUR

Paperback, 256 pagina's.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten