24 maart 2021

Trip 38 [4] 'Geheime missie' bij het Lauwersmeer

Een wandeldag vandaag. Vanuit de buscamper, vanaf de camping. Stevige schoenen aan, want we hebben geen idee wat voor terrein ons te wachten staat. Ik heb het gpx-bestand gedownload en op mijn telefoon is de route dan prima te lopen. Inclusief een waarschuwingstoontje als je verkeerd loopt en als je een waypoint nadert.

We zijn nog maar net van de camping af of we duiken een - jong - bos in. Onder ons een smal, betonnen pad. Ik loop liever in een bos onverhard en zeker is dat ik dit ook op lichte schoenen had kunnen doen.

We passeren een kunstwerk - vermoed ik - dat een relatie heeft met de herinrichting van het Lauwersmeergebied.

Als we een meer open terrein naderen duiken er ineens militairen op: Nederlandse, gelukkig. Ze doen geen moeite zich voor ons te verbergen. Ze zijn wel volledig 'vermomd', inclusief donkere gezichten. De Zwarte Pieten-discussie is aan de Nederlandse krijgsmacht voorbij gegaan.
Toen we het militaire oefenterrein - want dat is het hier - opliepen kwamen er enkele militaire voertuigen aanrijden. Maar ze moesten terug: "Sleutel van de slagboom vergeten." Nee, zo win je de oorlog niet.

Het hele terrein is vergeven van de zandwegen, enkele uitkijkposten en een paar doorwaadbare plaatsen. Zijn dat werkelijk de oefeningen die een leger anno 2021 krachtiger maken?
Eén van de uitkijkposten. Betreden op eigen risico. Zou dat betekenen dat je mogelijk als schietschijf dient voor de oefenende soldaten?

Pauze aan het water. Ik verwacht elk moment een commando die uit het water omhoog komt en ons de wacht aanzegt.

Maar dan - wij duiken achter de bosjes weg - zien we ineens een Patriot luchtverdedigingssysteem staan. Dat ziet er niet best uit!

Wij naderen een tweede systeem voorzichtig. Niemand die ons tegenhoudt.

Verderop staan nog meer militairen 'verborgen'.

Een ontmoeting met Groningers. In het bezit van een mooie Swarovski verrekijker (8.5 x 42: minstens EUR 1.850).

Nog even de weg oversteken en we zijn weer op de camping.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten