29 november 2022

Bezoektip: 'Koninklijk borduren' in Textielmuseum Tilburg

De nieuwe gordijnen
Borduren   Van 1 december 2022 tot en met 29 mei 2023 zijn de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch – het woonpaleis van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima – te zien in het TextielMuseum in Tilburg. Hare Majesteit Koningin Máxima borduurde samen met ruim 150 borduurders uit heel Nederland mee aan dit 'nieuwe culturele erfgoed'. In de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren - verhalen en vakmanschap’ zijn de nieuwe gordijnen te zien samen met de 18e eeuwse gordijnen die de inspiratiebron vormden. De tentoonstelling biedt een kijkje in het maakproces van dit omvangrijke project dat in het TextielLab werd ontwikkeld en toont de rijkdom aan verhalen die ontstaat wanneer mensen samen borduren.

Foto van de 'oude' gordijnen
Willem V   Ik mocht vandaag al een kijkje nemen - nog vóór Máxima, die is er morgen - en was onder de indruk. De oude, Chinese gordijnen uit het paleis zijn er deels ook: deze waren ooit een geschenk aan Willem V en zijn echtgenote. Willem V, zichzelf noemend Willem Batavus ( 's-Gravenhage, 8 maart 1748 - Brunswijk, 9 april 1806 ), prins van Oranje, vorst van Oranje-Nassau, was de laatste erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1751-1795).

27 november 2022

Trip 82 In zuidelijke richting

Dit zullen we tijdens onze komende trip niet tegenkomen
Warmte   Normaal gesproken rijden wij in de winter richting Duitsland en Oostenrijk. Maar dit keer dus niet: we rijden vanaf 20 januari volgend jaar in zuidelijke richting. Via de westkust van Frankrijk zetten we koers naar Spanje, dat we met de wijzers van de klok mee willen ronden. Inclusief Portugal. Niet te dicht langs de kusten, om de drukte wat te vermijden. 

Stalling   Op de valreep hebben we nog een nieuwe stalling voor de camper gevonden: een waar we 24/7 terecht kunnen om te halen en te brengen. We huren een plek, waar ik na het ophalen de auto kan achterlaten. Iets duurder dan de vorige, maar daar kon ik alleen woensdagavond en zaterdag terecht, na een aankondiging twee dagen tevoren. En daar was het nogal benauwd manoeuvreren. Bij het ophalen moesten er soms eerst vier caravans worden weggesleept. Dat alles heb ik nu niet meer. Begin januari verplaats ik onze bus.

26 november 2022

Vogels (en meer) kijken: Brouwersdam en Stellendam

Kustvogels   Een dagje vogelen kan natuurlijk ook eind november, mits je op de juiste plekken bent. In deze periode is dat bijvoorbeeld Zeeland. In het buitengewoon aangename gezelschap van Dorine L. reed ik vanmorgen in westelijke richting. De score: naast veel 'gewoon' gevederd wild zagen we roodkeelduikers (aan het overwinteren), de zwarte zee-eend (schelpdieren zoekend), bergeenden, drieteenstrandlopers (want zonder achterteen), bonte strandlopers, groene specht en de middelste zaagbek (houdt van zout water, de grote zaagbek van zoet). Twee jonge vogelaars zagen ook nog de rosse franjepoot. Dit is best een zeldzame verschijning in ons land, met gemiddeld zo’n tien tot twintig waarnemingen per jaar, voornamelijk langs de kust.

CP   Een prima vertrekpunt voor zo'n dag vogelen is trouwens Camperplaats BijZee bij Stellendam en de Haringvlietdam: het gehele jaar geopend. Wij kwamen er langs en ik ga daar zeker een keer met de camper naar toe.

 

 

 

 

 

 

 

25 november 2022

Mobiledrôme: campers en... caravans!

Verhuizing   We kennen Mobiledrôme & Partners vanaf de oprichting als showroom en - hier tegenover - werkplaats voor campers. Ook onze Adria buscamper is geleverd door Mobiledrôme. Op dit moment wordt er in de showroom gewerkt aan een grote verandering: de kampeerwinkel en de showroom van de Vossenhoek in Rucphen - van dezelfde eigenaren - trekken bij Mobiledrôme in. Er kwam dus een extra vloer in de showroom. Waar vandaag de eerste (caravan)voortenten zijn opgezet.

36 voertuigen   Op 3 januari 2023 gaat de dan gehaal vernieuwde showroom open. Met kampeerwinkel, achttien nieuwe caravans en evenveel nieuwe kampeerauto's. Vanaf de nieuwe tussenvloer - ik mocht alvast even een kijkje nemen - heb je een mooi overzicht op de showroom - nu nog met alleen campers.


 

23 november 2022

Van Gogh, Klimt, schaatsplezier en... fouten

Telefoonfoto Pixel 7
Vrouwen   Gustav Klimt en Vincent van Gogh: een combinatie die ik niet kan weerstaan. Gustav Klimt (1862- 1918) is een van de aansprekendste kunstenaars uit de westerse kunstgeschiedenis. Zijn gouden en decoratieve schilderijen en sterke vrouwenportretten zijn wereldberoemd. Ik bezocht ooit eerder ergens een tentoonstelling - ik weet niet eens meer waar. Maar nu dus in Amsterdam - nog tot en met 8 januari 2023. En ja, het was prachtig!

Beethoven en Klimt
Beethoven   Gustav Klimt maakte een fries dat hij baseerde op het laatste deel van de negende symfonie van Beethoven. Je kunt het lezen over drie wanden als een soort stripverhaal.

Freude   Dit werk, het beroemde Beethoven fries, is op meer manieren interessant. De kunstenaars waren idealisten die droomden van een betere samenleving, waarin de kunst een belangrijke rol zou spelen. Datzelfde ideaal had ook de dichter Schiller in 1785, toen hij een groot gedicht schreef voor de vrijmetselaarsloge van Dresden, met als titel “Ode an die Freude”. 

07 november 2022

Trip 81 [7 en slot] Iets eerder dan gepland weer thuis

Dood   Eigenlijk had ik wat langer weg willen blijven met de camper. Ugchelen stond nog op mijn lijstje. Helaas is er een crematie waar ik morgen naar toe wil: daarom reed ik vanavond naar Rucphen en morgenochtend naar huis. We kunnen dan samen naar de uitvaart. Woensdag kan ik dan de camper weer voor enkele weken stallen.


06 november 2022

Trip 81 [6a] Alphoorn miniconcert op camperplaats Midas

Zaal voor feesten en partijen (en bbq)
Slippen   Het terrein van Camperplaats Midas was tot voor enkele jaren geleden een (anti)slipbaan, waar rijvaardigheidscursussen werden gegeven. Het echtpaar Rozendom blies in de wereld van verkeersveiligheid een stevig woordje mee - ook op het gebied van het motorrijden trouwens. En nu is op dit terrein dus een camperplaats - het stel campert zelf ook. Intussen rond de zeventig hebben ze een opvolger met hun dochter.

 Eliana   Het stel heeft verder een bijzondere hobby: alphoorn blazen. Vanavond was er een kort concertje en enige uitleg over het instrument en de herkomst. Ze kennen Eliana Burki ook, de Zwitserse die 'hedendaagse muziek' op de alphoorn speelt. Maar daar hebben ze hun bedenkingen bij, hoor ik tussen de regels door... Ik ontmoette Burki enkele jaren geleden in Duitsland en mocht ook op haar alphoorn blazen (ja ja...)

Een indruk van het miniconcertje op CP Midas krijg je hieronder. Meer info: https://alphoornduo-fortissimo.nl/



 
 
 



Trip 81 [6] De reis naar Rijssen - op zoek naar de wolf

Camperplaats Midas, Rijssen
Klop klop   Vanmorgen niemand meer gezien op de camperplaats, waar ik helemaal alleen stond. 'Ga daar maar staan', zei de jongeman, nauwelijks verstaanbaar door het geblaf van een hond. Toen ik er even stond werd er op de deur geklopt. Een mevrouw. 'Kan ik u helpen?' Helpen, waarmee?'Dit is privéterrein.' O, maar ik heb het gevraagd en het was goed dat ik hier ging staan. 'O, dan is het goed. Tschüss!' Een kwartier later wordt er weer geklopt. Een oudere man, de eigenaar, begrijp ik. 'Je mag ook daar staan hoor, dat is rustiger. En als je stroom wilt kan dat daar ook.' Nee, ik sta hier rustig genoeg en stroom is niet nodig. De man rekent vijf euro voor de overnachting. De volgend ochtend zie ik in Diepenau een veel leukere plek, bij een oud station... iets voor de volgende keer als ik hier naar de kraanvogels kom kijken.

Midas   Kunstgras op camperplaats Midas. Kocht gelijk een bus van 5 kg Ammovit voor het - dan niet meer chemische - toilet. Benieuwd hoe het werkt. Maar geen chemie, dat is de eerste winst.


 

05 november 2022

Trip 81 [5a] Kraanvogels, oude tractoren en een piepende hond

De oudste. Uit 1947!
Tractor   Net toen ik vanmorgen de boerencamping wilde verlaten ging er een deur open van een schuur. Daar bleken historische voertuigen te staan. Camper aan de kant en toch maar even de camera gepakt... 

Te veel   In eerste instantie moest ik 25 euro afrekenen hier. Maar net toen ik op de wc zat (..) kwam de boerin acht euro terug brengen. "U bent alleen en dan is het goedkoper." Dank.

Hoogveen   Van de camping af deed ik eerst enkele boodschappen bij Aldi. Keurige winkels zijn dat in Duitsland. Ik wilde met mijn mandje naar de camper lopen toen het alarm af ging. Zat in dat mandje, dat mag niet de winkel uit. 'Maar ik breng het zó terug.' Het mocht en dus ging het alarm weer twee keer af. De man achter de kassa moest er wel om lachen.

Trip 81 [5] Boerencamping kiest voor biologisch

Bio   Ehrlingshof, heet de boerencamping waar ik vannacht stond. In het donker kreeg ik gisteren een papiertje in mijn handen gedrukt met enkele opmerkingen. Zo mag ik niet meer dan 1000 Watt gebruiken. Nou, dat lukt wel. En: geen chemisch toilet hier legen, tenzij daarin met Solbio wordt gewerkt. Nou dat treft, dat doe ik. De hond Leyla - ik zag haar al even - mag je aanhalen, maar niets te eten geven. Betalen kan alleen contant. 

Koud   Vanmorgen was het amper vier graden buiten: dat ga je in de camper ook merken. Toch maar een beetje gas verstoken om het aangenaam te houden. De boer heeft zijn houtkachel aangestoken. Wat een leuke plek is dit trouwens!

04 november 2022

Trip 81 [4] Heerlijk zwerven tussen veengebieden

25 euro   Bij de camperplaats in Wagenfeld staat een kastje, waarvan je de sleutel in het zwembad kunt ophalen tegen een borg van 25 euro. Een nadeel: je moet de sleutel (op vrijdag) voor acht uur terug brengen, want dan gaat het zwembad dicht. Tot 15:00 uur. 

Gratis   Vanmorgen vlogen er diverse kraanvogelformaties over de camper. Schitterend! In het zwembad kreeg ik 20 euro terug. Toen ik opmerkte dat ik heus 25 had betaald volgde de rest ook. Dat moeten ze iets duidelijker regelen. Ik hoefde verder niets voor verblijf en stroom te betalen. Dus achteraf dacht ik...

Hut   Heerlijke koffie met rozijnenbroodje. Geweldige bakkerijen vaak in Duitsland. Vandaag vooral gereden op zoek naar kranen. Bij toeval een vogelhut gevonden, dankzij een bordje langs de weg. Plek voor twee, ik ben alleen hier. Nou, plus enkele spinnen... Top. 

Verderop: kraanvogels en een...

03 november 2022

Trip 81 [3] Een frisse nacht en... kraanvogels!

Een jasje breien voor een boom...?
Ecomat   Toen ik vanmorgen (te) vroeg wakker werd in Bramsche bedacht ik me twee dingen: ik heb nauwelijks pijnlijke armen ondanks de twee prikken van gisteren en: het is best koud. Al snel zag ik hoe dat kwam: er was geen walstroom meer. Elf graden wees de thermometer binnen aan. Toch maar even een euro zoeken en de schuifdeur open doen. Eerst kijken wat er gebeurt als ik alleen maar op de knop druk. Ik hoor een schakeling en waarachtig, ik heb weer stroom. Gratis weer. Met de Ecomat 2000 op 750W is het daarna zo weer lekker binnen. (Ja, er is ook een Truma 6E aan boord, maar die heeft met 900W minder snel effect dan de losse Ecomat.)

Militairen   Voordat ik wegreed uit Bramsche dronk ik nog een Milchkaffee in het zwembad. De dame daar sprak uitstekend Nederlands. "Hier hebben lang Nederlandse militairen gewoond. Ik heb nog steeds Nederlandse vriendinnen."

02 november 2022

Trip 81 [2] Chinese munten en gratis camperplek (met stroom)

Prik prik   Zaterdag de coronobooster, vanmorgen vroeg de griepprik en de prik die leed bij het oplopen van pneumokokken moet verzachten. Er zullen mensen zijn die verwachten dat ik morgenochtend niet meer wakker word, maar ik ben optimistischer.

Haar   Na ook nog een bezoek aan de kapper - doe ik elk jaar wel een keer - kon ik eindelijk op weg naar de kraanvogels. Niet in Frankrijk dit keer, maar in Duitsland.

Gratis   Onderweg bezocht ik nog iemand in Hengelo, daarna vond ik deze gratis camperplek - met ook gratis stroom! Dat laatste heb ik vermoedelijk te danken aan de aanwezigheid van een corona testtent hier - de beide dames daar hebben een snoer naar dezelfde stroompaal uitgerold. 'Gewoon de stekker aansluiten en op de knop drukken' zeiden ze. Tot nu toe functioneert dat prima.

01 november 2022

Trip 81 Op weg naar de kraanvogels

Vanmorgen was ik nog even bij Mobildrôme
voor een kleinigheidje. Of zal ik gelijk inruilen?

Frankrijk   De bedoeling was deze dagen naar Metz af te reizen, Frankrijk dus, voor een reportage over camperen daar in de Franse herfst. In juli van dit jaar had ik daarvoor al contact gelegd met het PR-bureau dat de promotie van de stad verzorgt. "Goed nieuws, je bent in november van harte welkom daar." Met enkele links. Ik vulde het formulier in met gegevens en eventuele wensen en daarna... werd het stil. Enfin, uiteindelijk ben ik maar eens gaan e-mailen. Toen ook dat niks opleverde werd het bellen. Nee, die persoon is er niet (ik had niet anders verwacht). Uiteindelijk verzet ik deze trip maar, want morgen is in Frankrijk een vrije dag en woensdag zou ik vertrekken. Nou goed, dat het in Frankrijk nooit 'Duits degelijk' of 'Zwitsers precies' is geregeld, dat weet ik. Maar dit slaat wel weer alles. En het komt de bestrijding van mijn vooroordeel (?) ten opzichte van Frankrijk niet bepaald ten goede.

Kraanvogels   Na Metz zou ik doorrijden naar het Lac du Der, voor de kraanvogels. Een lang gekoesterde wens is om ook eens in Duitsland de kraanvogels te 'bezoeken': met de camper voor de deur besluit ik dat dit daarvoor een even onverwachts als mooi moment is. Diepholz, ik kom er aan! Via Hengelo, waar ik de Marktplaats-koper van mijn tafelstudio blij maak met de bezorging hiervan. Opsturen bleek geen optie: veel te groot.

Levelsysteem voor buscampers